Nevenova mast – napravite svoju od samo 3 sastojka

0
8280

nevenova-mast-receptNeven je biljka kojoj se pripisuju mnoga ljekovita svojstva, i to s razlogom jer skoro da nema kožne bolesti kod koje njegovo ulje ili mast neće pomoći…

U Antici se koristio za razne bolesti kože i probavnih organa te poput upalnih i infektivnih bolesti. Kao čaj ili tinktura, djeluje protuupalno, a predstavlja jednu od najboljih biljaka za njegu kože lica i tijela.

Nevenovu mast koristile su naše bake, a tada su ju proizvodili od sušenih nevenovih latica i svinjske masti za njegu kože tijela te proširenih vena. Mi vam ipak donosimo nešto moderniji recept čiji je glavni sastojak nevenovo ulje. U nastavku saznajte kako napraviti nevenovu mast od 3 sastojaka…

Potrebno je:
– 120 g ulja nevena (macerat/infuzija nevena u hladno prešanom ulju),
– 15 g pčelinjeg voska (organskog porijekla),
– 20-30 kapi eteričnog ulja lavande (izborno),
– posudice za pohranu.
– Ulje nevena (macerat) možete napraviti sami, a recept za izradu pogledajte ovdje.

nevenova-mastNevenovu mast dobit ćemo zagrijavanjem sastojaka dok se vosak ne otopi kako bi se onda smjesa mogla preliti u posudice za pohranu.

Izrada nevenove masti

  • Lonac srednje veličine stavite na štednjak te u njega ulijte vodu i počnite zagrijavati. U vodu zatim stavite čistu zdjelicu u koju ćete uliti nevenovo ulje.
  • Ulje zagrijavajte na najnižoj temperaturi ili plinu kako mu ne biste toplinom uništili ljekovita svojstva.U zagrijanoj ulje dodajte pčelinji vosak i miješajte dok se vosak potpuno ne istopi.
  • Kada je vosak otopljen i povezan s uljem, maknite zdjelicu iz lonca. Ako želite, u otopinu dodajte eterično ulje i zatim prelijte smjesu u posudice za pohranu.

Nevenovu mast možete koristiti za njegu kože cijelog tijela, a odlična je posebice zimi za ispucale usnice koje trebaju dodatnu njegu. Mast možete pohraniti u niz manjih posudica koje stanu u torbicu i koristiti za njegu suhe kože ruku ili poput melema za usne jer će vam uvijek biti pri ruci.

Također, ova mast potiče regeneraciju kože, a njeno umirujuće djelovanje pomoći će kod brojnih iritacija, alergija te kao zadnji spas za suhu kožu koja se ljušti.