Top tri nezdrave namirnice koje negativno utječu na tijelo i mozak

-

Iako je popis nezdrave hrane iznimno dugačak neke su namirnice definitivno gore od drugih pogotovo one namirnice koje jedete vikendom ili nakon dugog radnog dana. Nezdrave namirnice obično sadrže visok sadržaj šećera, masti, soli i drugih sastojaka koji mogu doprinijeti lošem zdravlju ako se konzumiraju u velikim količinama.

No, prema dijetetičarki Jamie Vespi, neke namirnice zapravo mogu uzrokovati upale u mozgu i ubrzati mentalno propadanje kako starite.

- Google oglasi -

Vespa je nedavno istaknula neke štetne namirnice u svom članku za časopis Cooking Light, postavljajući prilično depresivno svjetlo na neke od namirnica za koje jako dobro znamo i jako volimo. Prema njezinim riječima, ovo su top tri namirnice koje negativno utječu na naše tijelo i mozak:

Nezdrave namirnice

Maslac
“Mnogi dokazi spajaju zasićene masnoće s nižim kognitivnim funkcijama kada su u pitanju i kratkoročna i dugoročna memorija. Umjesto toga koristite za mozak zdravo maslinovo ulje, kao i hranu bogatu mononezasićenim (i polinezasićenim) masnim kiselinama, koja može smanjiti rizik od demencije. Istraživanje pokazuje da zamjena zasićenih masti u prehrani s masti na biljnoj bazi i cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od bolesti srca.”

Sir
“Koncentriran izvor zasićenih masti, odnosno puno-masne mliječne proizvode treba konzumirati umjereno, jer oni uzrokuju upalu u mozgu”, kaže Vespa. “Prehrana s visokim udjelom masnoće može dovesti do upale u drugim dijelovima tijela i oštećenja hipotalamusa, područja mozga zaduženog za regulaciju tjelesne težine.”

Crveno meso
“Dva čimbenika koja imaju ulogu u stvaranju nakupina plakova i poteškoća u mozgu su oksidativna oštećenja od strane slobodnih radikala i upala. Masni komadi govedine, svinjetine i janjetine, mesne prerađevine poput salame i kobasice, te kokošja koža bogati su zasićenim masnoćama čiji unos treba ograničiti kako bi se smanjila upala“ kaže Vespa.

- Google oglasi -

Najgori ugljikohidrati

Najgori ugljikohidrati obično su rafinirani ili brzo apsorbirajući ugljikohidrati koji uzrokuju brz skok razine šećera u krvi a nisu nutritivno bogati. Takvi ugljikohidrati mogu povećati rizik od razni zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes i srčane bolesti.

Donosimo vam popis koja je nezdrava hrana:

Rafinisani šećeri: Bijeli šećer, smeđi šećer i drugi rafinisani šećeri često nemaju mnogo hranjivih sastojaka i brzo podižu razinu šećera u krvi.

Visoko prerađene žitarice: Riža, bijeli hljeb, i drugi proizvodi od bijelog brašna često su siromašni vlaknima i drugim hranjivim sastojcima.

Brza hrana: Hrana poput pomfrita, hamburgerskih peciva i drugih brzih obroka obično sadrži rafinisane ugljikohidrate i visok sadržaj masti.

Gazirani napici: Sadrže velike količine šećera i često su povezane s povećanim rizikom od gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Slatkiši i grickalice: Čokolade, keksi, čips i druge slične grickalice često imaju visok sadržaj šećera, zasićenih masti i kalorija.

Voćni sokovi: Komercijalni voćni sokovi često sadrže dodatak šećera i imaju manje vlakana u usporedbi s cijelim voćem.

Kolači i peciva: Ovi proizvodi, posebno oni koji se prave s bijelim brašnom i dodatnim šećerom mogu biti bogati rafiniranim ugljikohidratima.

Pomfrit i druge pržene namirnice: Osim što često sadrže rafinisane ugljikohidrate, pržena hrana često ima i visok sadržaj zasićenih masti.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Zaustavite bolesti – Jednostavna i učinkovita priprema odvara

Odvar je proces kuhanja tekućine (najčešće vode) sa biljem,...

Štetna hrana za vaše zube

Određena hrana posebno je štetna za zdravlje naših zubi....
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas