Ovo su znaci da ste previše na suncu – maknite se što prije

-

termometar u pjesku

Grčevi u mišićima, nagon za povraćanjem i vrtoglavica prvi su znakovi koji prethode udaru. Tad treba poduzeti mjere opreza: skloniti se u hlad, popiti tekućine…

Visoke temperature mogu uzrokovati pravi tjelesni toplinski udar, odnosno naglo povišenje tjelesne temperature, bez mogućnosti da se tijelo prirodno rashladi znojenjem. Udar ponekad nastupa bez najave – iznenadnim kolapsom i padom krvnog tlaka.

- Google oglasi -

Najčešće se javlja kad je vlaga u zraku vrlo visoka jer dolazi do smanjenja isparavanja kapljica znoja s kože, pa se samim time smanjuje i rashlađivanje tijela. Dakle, što je veća vlaga, osjećaj topline je veći, čak i kad temperature nisu ekstremno visoke.

– Toplinski udar je za život opasno stanje. Simptomi su tjelesna temperatura i do 42 Celzijeva stupnja, topla i suha koža, jaka glavobolja, poremećaj svijesti, ubrzani rad srca i ubrzano disanje – ističe liječnica obiteljske medicine dr. Tanja Pekez-Pavliško te dodaje da već i dodirom možete zaključiti da je koža iznimno topla te suha i crvena, a puls slab i jako ubrzan. Zjenice su prvo sužene pa poslije proširene.

Važno je uočiti i promjene organizma koje prethode udaru, a radi se o nekoliko stupnjeva poremećaja organizma zbog povišenih vanjskih temperatura, poput toplinskih grčeva i iscrpljenosti, grčeva u mišićima, opće slabosti, vrtoglavice te nagona na povraćanje. Već je i tad potrebno poduzeti mjere opreza i skloniti se u hlad, popiti dovoljno tekućine i odjenuti laganu prozračnu odjeću i kapu ili šešir.

– Djeca i stariji ljudi su posebno osjetljivi, a poslije njih najugroženiji su svi kronični bolesnici ako ne uzimaju redovito terapiju i izlažu se nepotrebno povišenim temperaturama. Stariji su ugroženiji jer slabije osjećaju žeđ i ne uzimaju dovoljno tekućine. I vrhunski sportaši, ali i rekreativci, ako su dovoljno dugo izloženi naporima na visokim temperaturama, mogu imati tegobe, od grčeva do gubitka svijesti. Osobito je to izraženo kod tenisača jer im mečevi znaju trajati dugo – govori dr. Pekez Pavliško.

- Google oglasi -

U slučaju da je osoba doživjela udar, treba je smjestiti u klimatiziran prostor te skinuti s nje višak odjeće.

– Ako je moguće, treba je tuširati mlakom vodom, ako ne, stavljati obloge od mlake vode. Važno je da odmah počne uzimati tekućinu. Dobro bi bilo konzultirati liječnika ili hitnu službu. Ako je bez svijesti, treba je staviti u bočni položaj i odmah zvati Hitnu pomoć te dalje raditi po uputama – savjetuje Pekez Pavliško.

Iako se u pravilu tijekom toplinskog udara izgubi sposobnost regulacije tjelesne temperature, pa se tijelo pregrijava, u nekim se slučajevima može i pothladiti. Zbog toga je kod težih slučajevima potrebno stalno mjeriti temperaturu i unesrećenog hladiti oblozima ili zagrijavati pokrivalima, ovisno o trenutačnoj tjelesnoj temperaturi.

– Stariji i alkoholičari Udaru su skloniji oni koji borave na suncu, sportaši, vojnici i pretile osobe te alkoholičari i stariji.

– Tjelesna temperatura viša od 40°c Osjećaj vrućine, glavobolja, vrtoglavica, smušenost, nemir. Koža je suha i crvena, a kod mlađih može biti i znojna. Često osobe gube svijest, a tjelesna temperatura je i iznad 40°C.

– Ne ispuštati iz vida Osim što osobu zahvaćenu toplinskim udarom treba staviti u klimatiziranu prostoriju i tuširati je mlakom, ne i hladnom vodom, treba je hladiti ventilatorom ili lepezom. Hlađenje neka traje dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38°C.

– Smrtonosni udar Toplinski udar je vrlo opasno stanje iz kojeg se organizam ne može izvući sam. Svi takvi bolesnici umiru ako im se ne pruži pomoć.

Vozači i kamperi, pazite se zbog ‘pregrijavanja’

Toplinski udar zovemo još i omarica, no od nje se razlikuje jer nije posljedica izravnog izlaganja suncu. Udar može zadesiti ne samo radnike kraj visokih peći u postrojenjima ili u pekarnici nego i vozače koji neoprezno uđu u pregrijano vozilo, te kampere koji spavaju u loše postavljenom šatoru…

Tople ljetne dane preživite uz male obroke i vodu s okusom bez šećera

Pijte vodu aromatiziranu voćem i začinima koji osiguravaju dodatan izvor vitamina i mineralnih tvari. Alkoholna, gazirana i slatka pića, kao i pića s kofeinom, samo će pojačati proces dehidracije jer potiču izlučivanje. Pijte ih umjereno. Jedite više puta na dan, male obroke, poput salata ili voćnih jogurta za međuobrok, kaže nutricionistica Sanja Ćosić.

Krto meso, voće i povrće štite od udara i rashlađuju

Ljeti konzumirajte namirnice čija je nutritivna gustoća obrnuto proporcionalna energetskoj. Birajte one koje ne padaju teško na želudac, u prvom redu voće i povrće, krto meso i začine. Ljetna prehrana podrazumijeva i unos mliječnih proizvoda koji najbolje odgovaraju u hladnom obliku, poput zaleđenih jogurta i sladoleda. Hladna lubenica i dinja idealne su za slatko osvježenje kao međuobrok kao i voćne salate. Hranu kratko obrađujte te izbjegavajte stajanje za štednjakom jer visoke temperature mogu biti kobne, kaže nutricionistica Sanja Ćosić.

Ako vam je urin tamniji, ne pijete dovoljno tekućine

Ako ste povišene tjelesne mase, morate unositi više vode. Čovjek prosječne građe trebao bi uzimati oko dvije litre vode na dan po iznimno sparnim danima, hidrirajući se svako malo. Pazite i da vam je urin svijetle boje.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Tamna čokolada ima ljekovita svojstva

Ljubitelji čokolade izgleda imaju razloga za slavlje. Ne samo...

Riješite se 4 velike neugodne situacije koje vam se dešavaju skoro svaki dan

Četiri neugodne situacije mnogima svakodnevno predstavljaju problem. Saznajte kako...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

kamagra 100 mg

afilta 20 mg

combo 100 mg

degra 100 mg

flynta 20 mg

hardcis 20 mg

jeligra 100 mg fiyat

lex 20 mg fiyat

lifta 20 mg fiyat

orcafil 20 mg

priligy 30 mg

sildegra

sinegra 100 mg

vigrande 100 mg

cialis fiyat

cialis nedir