ZdravljeSavjetiPar savjeta kako da živite zdrav život

Par savjeta kako da živite zdrav život

-

zdrav i sretan životKako živjeti zdravo? Pitanje je koje muči mnoge. Sigurno ste čuli mnogo o zdravom načinu života, ali što to stvarno znači? Općenito, zdrava osoba ne puši, normalne je tjelesne mase, jede zdravo i fizički je aktivna.

Zvuči jednostavno zar ne? Čarolija zdravog života znači učiniti samo male promjene. Učiniti nekoliko koraka više, dodati voće žitaricama, uzeti jednu čašu vode više nego inače. To je samo nekoliko primjera kako možete započeti živjeti zdravo bez da učinite drastične promjene.

Vježbanje je jako bitno za zdrav život

Jedan od najvećih problema današnjice je upravo nedostatak fizičke aktivnosti. Znamo da je fizička aktivnost dobra za naše zdravlje ali je ipak izbjegavamo kao pokoru jer smo izabrali sedentarni način života ili se pak bojimo da će nam oduzeti puno vremena. Istina je, što se više krećete zdraviji ćete biti. Treba napomenuti da različite aktivnosti poput sitnih poslova, bavljenje vrtlarskim poslovima i šetnja mogu pridonijeti vašem zdravlju.

- Google oglasi -

Ako samo malo promijenimo život na ovakav način, možemo smanjiti rizik za srčane bolesti, moždani udar i šećernu bolest, poboljšati stabilnost zglobova, povećati i poboljšati opseg kretnji, zadržati fleksibilnost ako ste starije životne dobi i zadržati koštanu masu. Također možemo prevenirati osteoporozu i frakture, poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome tjeskobe i depresije, poboljšati samopoštovanje, poboljšati pamćenje ako ste starije životne dobi te smanjiti stres.

Dakle, ako ste spremni na male promjene i mali gubitak tjelesne težine, vidjet ćete da je učinak vrlo dobar. Jedna studija je dokazala da gubitak tjelesne mase od samo 10% pomaže pretilim bolesnicima u smanjenu krvnog tlaka, kolesterola i produžuje život.

Jednostavan način da pokrenete vaše tijelo

Možete započeti smanjenje tjelesne mase sada, ako samo malo povećate vašu tjelesnu aktivnost. Ako niste spremni za strukturirani program, započnite polako. Svaki se maleni korak računa i pridodaje gubitku kalorija.

Prvo ugasite TV

- Google oglasi -

Jednom tjedno, ugasite TV i učinite nešto fizičko sa svojom obitelji. Igrajte igre i odite u šetnju. U biti činite bilo što aktivno radije nego da sjedite ispred TV ne radeći gotovo ništa.

Povećajte rutu za šetanje

Pronađite načina da šetate više. Prošetajte psa oko kvarta, izvedite jednom više nego inače ili trenirajte 5 min. Prije odlaska na posao.

Činite sitne poslove

Očistite snijeg oko kuće, radite u vrtu, počistite lišće, očistite pod. Ovakve aktivnosti možda nisu snažna vježba ali će vas održati u pokretu dok sređujete vašu kuću.

Hodajte dok pričate

Kada telefonirate hodajte uokolo ili nešto čistite. To je jednostavan način da budete u pokretu dok radite nešto što volite.

Budite na oprezu

Napišite spisak svih fizičkih aktivnosti koje radite svakodnevno. Ako otkrijete da većinu vremena sjedite, napravite drugi spisak svih načina pomoću kojih bi se mogli više kretati- ustati svaki sat da bi se protegnuli i prohodali uz stepenice ili do posla.

Važno je zdravo se hraniti

Jesti zdrave namirnice je također oblik zdravog življenja. Ne samo da će vam smanjiti tjelesnu težinu, nego će vam poboljšati zdravlje i kvalitetu života kako budete stariji. Ako tražite male promjene možete koristiti ove savjete sa jednostavan način promjene načina prehrane.

Jedite više voća

Dodajte ga vašim žitaricama, salatama ili pak večeri.

Jedite više povrća

Dodajte povrće gdje god možete. Rajčicu u sendvič, paprike na pizzu, ili pak extra povrća u vaše umake. Uvijek negdje čuvajte već iskidano i pripremljeno povrće kao grickalicu.

Jedite manje masno ili bezmasno

Promjenom u obrano mlijeko ili bezmasni jogurt je jedan od načina kako jesti manje kalorija a opet ne raditi velike promjene u prehrani.

Napravite neke izmjene u frižideru

Pogledajte u svoj frižider i izaberite 3 namirnice koje jedete svaki dan. Zapišite njihove hranjive sastojke i slijedeći put kada odete u trgovinu kupite zamjenu za navedene 3 namirnice sa manje kalorija.

Kreiranje zdravog stila života ne mora značiti drastične izmjene u vašem dosadašnjem životu jer drastične izmjene uvijek vode ka neuspjehu.

Napraviti male promjene u svakodnevnom životu može značiti veliku nagradu. Dakle, odlučite što sve možete da bi već danas bili zdravi.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

3 KOMENTARI

Odgovori

Novi Sadržaj

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i u tome kako će naša crijeva razgraditi hranu koju jedemo...

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...
- Google oglasi -

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ovo morate pročitati

Šta djeca nasljeđuju od majke, a šta od oca?

Modrozelene oči na predivnu mamu ili nebeskoplave na tatu?...

Suhe šljive za vaše zdravlje

Suhe šljive se preporučuju svim ženama u menopauzi i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas