ZdravljeSavjetiPar savjeta kako da živite zdrav život

Par savjeta kako da živite zdrav život

-

zdrav i sretan životKako živjeti zdravo? Pitanje je koje muči mnoge. Sigurno ste čuli mnogo o zdravom načinu života, ali što to stvarno znači? Općenito, zdrava osoba ne puši, normalne je tjelesne mase, jede zdravo i fizički je aktivna.

Zvuči jednostavno zar ne? Čarolija zdravog života znači učiniti samo male promjene. Učiniti nekoliko koraka više, dodati voće žitaricama, uzeti jednu čašu vode više nego inače. To je samo nekoliko primjera kako možete započeti živjeti zdravo bez da učinite drastične promjene.

Vježbanje je jako bitno za zdrav život

Jedan od najvećih problema današnjice je upravo nedostatak fizičke aktivnosti. Znamo da je fizička aktivnost dobra za naše zdravlje ali je ipak izbjegavamo kao pokoru jer smo izabrali sedentarni način života ili se pak bojimo da će nam oduzeti puno vremena. Istina je, što se više krećete zdraviji ćete biti. Treba napomenuti da različite aktivnosti poput sitnih poslova, bavljenje vrtlarskim poslovima i šetnja mogu pridonijeti vašem zdravlju.

- Google oglasi -

Ako samo malo promijenimo život na ovakav način, možemo smanjiti rizik za srčane bolesti, moždani udar i šećernu bolest, poboljšati stabilnost zglobova, povećati i poboljšati opseg kretnji, zadržati fleksibilnost ako ste starije životne dobi i zadržati koštanu masu. Također možemo prevenirati osteoporozu i frakture, poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome tjeskobe i depresije, poboljšati samopoštovanje, poboljšati pamćenje ako ste starije životne dobi te smanjiti stres.

Dakle, ako ste spremni na male promjene i mali gubitak tjelesne težine, vidjet ćete da je učinak vrlo dobar. Jedna studija je dokazala da gubitak tjelesne mase od samo 10% pomaže pretilim bolesnicima u smanjenu krvnog tlaka, kolesterola i produžuje život.

Jednostavan način da pokrenete vaše tijelo

Možete započeti smanjenje tjelesne mase sada, ako samo malo povećate vašu tjelesnu aktivnost. Ako niste spremni za strukturirani program, započnite polako. Svaki se maleni korak računa i pridodaje gubitku kalorija.

Prvo ugasite TV

- Google oglasi -

Jednom tjedno, ugasite TV i učinite nešto fizičko sa svojom obitelji. Igrajte igre i odite u šetnju. U biti činite bilo što aktivno radije nego da sjedite ispred TV ne radeći gotovo ništa.

Povećajte rutu za šetanje

Pronađite načina da šetate više. Prošetajte psa oko kvarta, izvedite jednom više nego inače ili trenirajte 5 min. Prije odlaska na posao.

Činite sitne poslove

Očistite snijeg oko kuće, radite u vrtu, počistite lišće, očistite pod. Ovakve aktivnosti možda nisu snažna vježba ali će vas održati u pokretu dok sređujete vašu kuću.

Hodajte dok pričate

Kada telefonirate hodajte uokolo ili nešto čistite. To je jednostavan način da budete u pokretu dok radite nešto što volite.

Budite na oprezu

Napišite spisak svih fizičkih aktivnosti koje radite svakodnevno. Ako otkrijete da većinu vremena sjedite, napravite drugi spisak svih načina pomoću kojih bi se mogli više kretati- ustati svaki sat da bi se protegnuli i prohodali uz stepenice ili do posla.

Važno je zdravo se hraniti

Jesti zdrave namirnice je također oblik zdravog življenja. Ne samo da će vam smanjiti tjelesnu težinu, nego će vam poboljšati zdravlje i kvalitetu života kako budete stariji. Ako tražite male promjene možete koristiti ove savjete sa jednostavan način promjene načina prehrane.

Jedite više voća

Dodajte ga vašim žitaricama, salatama ili pak večeri.

Jedite više povrća

Dodajte povrće gdje god možete. Rajčicu u sendvič, paprike na pizzu, ili pak extra povrća u vaše umake. Uvijek negdje čuvajte već iskidano i pripremljeno povrće kao grickalicu.

Jedite manje masno ili bezmasno

Promjenom u obrano mlijeko ili bezmasni jogurt je jedan od načina kako jesti manje kalorija a opet ne raditi velike promjene u prehrani.

Napravite neke izmjene u frižideru

Pogledajte u svoj frižider i izaberite 3 namirnice koje jedete svaki dan. Zapišite njihove hranjive sastojke i slijedeći put kada odete u trgovinu kupite zamjenu za navedene 3 namirnice sa manje kalorija.

Kreiranje zdravog stila života ne mora značiti drastične izmjene u vašem dosadašnjem životu jer drastične izmjene uvijek vode ka neuspjehu.

Napraviti male promjene u svakodnevnom životu može značiti veliku nagradu. Dakle, odlučite što sve možete da bi već danas bili zdravi.

- Google oglasi -

3 KOMENTARI

Odgovori

Novi Sadržaj

Koje voće koristiti za mršavljenje

Voće je prirodna gotova grickalica prepuna vitamina, vlakana i drugih hranjivih tvari koje podržavaju zdravu prehranu. Za kratko vrijeme...

Škripanje zubima po noći (bruksizam) uzroci i liječenje

Škripanje zubima (poznato kao bruksizam) često je povezano sa stresom ili tjeskobom. Savremena stomatologija, kakvu danas poznajemo, vremenom je...

Šta je rozacea i kako se može liječiti prirodnim putem

Ako vaše lice izgleda kao da je pocrvenilo i imate izbočine koje su pomalo slične aknama, možda imate kožnu...

Za šta je dobar indijski orah i koliko je dozvoljeno dnevno da se pojede

Potiče iz Brazila ali se danas najviše proizvodi u Indiji, i na našim tezgama ponovo mogu da se nađu...
- Google oglasi -

Hrana koja se može pohvaliti svojim dobrobitima za zdravlje crijeva

Znate i vi da je poželjno sačuvati zdravlje crijeva. Bez zdrave probave nema dobrog zdravlja a za zdravlje crijeva...

Bakterije koje čuvaju Vaš organizam

Probiotici mogu da stvore i odgovore na neurohemikalije, što pozitivno djeluje na nervni sistem i imunitet, kao i na...

Ovo morate pročitati

Zar opet? Evo zašto neki ljudi uvijek kasne…

"Još samo jedna stvar, pa onda krećem", prestanite se...

5 razloga zbog kojih biste trebali jesti maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija ne koristimo baš mnogo u našoj...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas