Recept za legendarni pekmez od smokava – protiv kašlja

0
17588

recept-pekmez-od-smokava-2Za ovakav pekmez trebati će vam malo više vremena nego za obično slatko, ali kada saznate koliko je dobar lijek protiv kašlja, pogotovo za djecu, vrijeme pripreme vam neće biti problem.

Recept po kojem smo napravili ovaj video potiče od jedne stare bake koja nam je između ostalog rekla da ga je naslijedila od svoje bake, te da ga je pripremala uvijek dok su djeca bila manja i redovno im ga davala kao lijek za kašalj…

U ovom članku donosimo vam recept u potpunosti za legendarni pekmez “sirup” protiv kašlja koji se priprema od 30 kilograma smokava…

Prikupljanje

Za pripremu ovog pekmeza odaberite samo zrele smokve. Mi smo koristili oko 25 kg. petrovača crnih i bijelih, i 5 kg. tenica. Važno je spomenuti da ako nemate dovoljnu količinu smokava za nabrati isti dan, možete ih brati i nekoliko dana, spremati u zamrzivač dok ne prikupite dovoljnu količinu.

Priprema

Smokve prije svega treba dobro oprati i očistiti od nečistoća, zatim otkinuti peteljke i smokve usitniti na četiri dijela.  Kada smokve pohranite u šerpu za hukanje, pasirkom dobro ispasirajte smokve da dobijete kašu. Dolijte vodu da prekrije smokve i spremne su za kuhanje.

Prva faza kuhanja

Prva faza kuhanja traje oko 5 sati, potrebno je da se smokve dobro raskuhaju i da se dobije što veća količina soka. Morate obratiti pažnju na pjenu koju morate u potpunosti ukloniti, kao i na vatru kako pekmez ne bi zagorio što bi ostavilo posljedice na okus.

Cijeđenje

Ovo je po nama najteži dio posla. Mi smo koristili đevđir, pasirku i gazu, detaljno smo cijedili pasirkom i prvo odstranili sve veće otpatke, zatim smo procijedili kroz pamučnu gazu. Dobili smo fenomenalne rezultate, ostao je samo čisti sok.

Postoji još jedan način za koji nam je rekla baka od koje potiče recept; ispod drveta stavi se druga velika šerpa a iznad šerpe jutana vreća. U vreću se sipa kompletna kaša koju smo dobili kuhanjem i ostavi se da se cijedi nekoliko sati. Mi smo se odlučili za ovaj drugi način koji je mnogo čistiji, bojali smo se jutinih dlačica 🙂

Druga faza kuhanja

Obzirom da smo potrošili jedan cijeli dan vremena oko prikupljanja, pripreme, prve faze kuhanja i cijeđenja, ukuhavanje smo ostavili za drugi dan, također i Vi možete uraditi isto. Ukuhavanje pekmeza se vrši strogo na tihoj vatri i traje između 6-7 sati.

Pakovanje i čuvanje

Kada pekmez bude gotov (pogledajte u videu kako ćete znati kada je gotov), skinite ga sa vatre i pustite da se malo ohladi, 20-tak minuta. Za pakovanje odaberite manje tegle 250ml, najbolje bi bilo da su izdužene i uske. Ugrijte tegle u pećnici i sipajte topal pekmez u tople tegle. Nemojte ih zatvarati dok se pekmez skroz ne ohladi!

Ovako pripremljen pekmez nema roka trajanja i ne mora se čuvati u frižideru, može stajati na sobnoj temperaturi i nemože se pokvariti.

Konzumiranje i doziranje

Pekmez od smokava je od davnina poznat kao prirodni lijek protiv kašlja kako za odrasle osobe tako i za djecu, najbolja stvar jeste što je jako ukusan i sladak pa nećete imati problema dati ga djeci.  Djeci davati dvije kafene kašike a odraslim jednu supenu na tašte.

U članku smo opisali recept samo u kratkim crtama, dok u VIDEU možete pogledati sve detalje oko pripreme, korak po korak. Javite nam u komentarima kako vam se sviđa ovaj recept i nezaboravite ga podijeliti sa prijateljima.