Ljekovito bilje Patlidžan – Sirotinjski kavijar

Patlidžan – Sirotinjski kavijar

-

patlidžanU botaničkom smislu patlidžan se ubraja u istu porodicu kao i paradajz (pomoćnice), ali se od njega u praktičnom, kulinarskom pogledu bitno razlikuje i u kuhinji sasvim drukčije upotrebljava. Porijeklom je iz Indije, odakle se širio najprije prema istoku, a tek potom prema zapadu. U Indiji se uzgajao kao kulturna biljka još prije 3000 godina. U Evropu je stigao tek u 13. ili 14. vijeku, a u naše krajeve u 16. Zanimljivo je da je do nas došao preko Sjeverne Amerike.

 

Biokemijski sastav plodova patlidžana u vrijeme jestivosti (tehnološke zrelosti) nije u prehrambenom smislu naročito atraktivan. Sadrži 6-13,5 posto suhe materije, 2,2-4,6 procenta šećera, 0,3-1,5 posto bjelančevina, 0,1-0,4 procenta biljnih ulja i 0,4-0,7 posto mineralnih soli.

- Google oglasi -

 

Patlidžan nije bogat ni vitaminima. U 100 grama sirovog jestivog djela ima samo 1,5-10 mg% vitamina C, nešto vitamina grupe B, a karotina (provitamina A) samo u tragovima. Međutim, on je vrlo zanimljiva i plemenita biljka, pikantnog ukusa, vrlo cijenjena u kulinarstvu. Priprema se na sve moguće načine, jer je njegovo sočno i nježno meso podesno za svakovrsnu preradu. Posebno se cijeni pečen i samljeven s raznovrsnim dodacima kao pire. Poznati su pirei i namazi koji potiču sa Srednjeg istoka, a prave se miješanjem mesa pečenih patlidžana sa začinskim travama i aromatskim začinima kao što su bijeli luk, menta, bosiljak, limunov sok i maslinovo ulje, već prema ukusu. Na taj način priređene pikantne namaze ponegdje nazivaju “kavijarom za plitke džepove”. I doista, kad se patlidžan pripremi po oprobanim, prefinjenim receptima, teško ga je identifikovati kao povrće, jer više nalikuje mesnoj pašteti nego povrću.

 

- Google oglasi -

Sok od patlidžana je gorak i oštar pa ga zbog toga prije upotrebe valja posebno pripremiti: oljuštiti mu koru, a mesni dio posoliti i istisnuti mu gorčinu. Kora mu je relativno debela, žilava pa se mora oljuštiti jer nije za jelo. Zadržava se jedino prilikom pečenja ili filovanja, kad je potrebno da se mekana sredina ili nadjev sačuvaju. Mesnati dio patlidžana sadrži dosta solanina, gorke glikol-alkaloidne supstance, a što su plodovi stariji, ima ga više. Zbog toga se patlidžan kad sazri ne jede jer je previše gorak.

 

Meso mu je sunderasto, pa pri prženju upija dosta masnoće, ali je interesantno da je, poslije izvjesnog vremena otpusti.

 

Da se ne bi reklo da ničem ne služi, navesti ćemo da se u surinamskoj narodnoj medicini korijen patlidžana koristi protiv unutrašnjih krvarenja i astme, a list protiv dizenterije.

- Google oglasi -
Prethodni članakKikiriki
Naredni članakPilates vježbe za ravan stomak

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Ovo su prirodni lijekovi koji će vam sigurno pomoći protiv astme

Astma je hronična opstruktivna upalna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju. Bolest se javlja u...

Ovo su 3 najjača prirodna antibiotika za liječenje bolesti

Plodovi prirode oduvijek su se koristili za čuvanje zdravlja i liječenje raznih bolesti, a većina lijekova moderne...

Jelovnik i savjeti za zdravo debljanje

Pothranjenost može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema i, jednako kao pretilost, povećava opasnost od raznih bolesti i...

7 načina na koje možete iskoristit ljusku od jaja

Osim što je najčešće korištena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrijednosti...

Ljekoviti čajevi za žene u menopauzi

Upotreba dijelova biljaka kao što su bobice konopljike (Agnus castus), cvjetova lipe i listova kadulje, pomoći će...

Na prirodan način ublažite bolne menstruacije

Bolna menstruacija ili dismenoreja označava bolnost koja se javlja kod menstruacije. Bol se može pojaviti istovremeno s...

Preporučeno

Ovo su prirodni lijekovi koji će vam sigurno pomoći protiv astme

Astma je hronična opstruktivna upalna bolest dišnih...

Ovo su 3 najjača prirodna antibiotika za liječenje bolesti

Plodovi prirode oduvijek su se koristili za...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas