Ljekovito biljePatlidžan – Sirotinjski kavijar

Patlidžan – Sirotinjski kavijar

-

patlidžanU botaničkom smislu patlidžan se ubraja u istu porodicu kao i paradajz (pomoćnice), ali se od njega u praktičnom, kulinarskom pogledu bitno razlikuje i u kuhinji sasvim drukčije upotrebljava. Porijeklom je iz Indije, odakle se širio najprije prema istoku, a tek potom prema zapadu. U Indiji se uzgajao kao kulturna biljka još prije 3000 godina. U Evropu je stigao tek u 13. ili 14. vijeku, a u naše krajeve u 16. Zanimljivo je da je do nas došao preko Sjeverne Amerike.

 

Biokemijski sastav plodova patlidžana u vrijeme jestivosti (tehnološke zrelosti) nije u prehrambenom smislu naročito atraktivan. Sadrži 6-13,5 posto suhe materije, 2,2-4,6 procenta šećera, 0,3-1,5 posto bjelančevina, 0,1-0,4 procenta biljnih ulja i 0,4-0,7 posto mineralnih soli.

- Google oglasi -

 

Patlidžan nije bogat ni vitaminima. U 100 grama sirovog jestivog djela ima samo 1,5-10 mg% vitamina C, nešto vitamina grupe B, a karotina (provitamina A) samo u tragovima. Međutim, on je vrlo zanimljiva i plemenita biljka, pikantnog ukusa, vrlo cijenjena u kulinarstvu. Priprema se na sve moguće načine, jer je njegovo sočno i nježno meso podesno za svakovrsnu preradu. Posebno se cijeni pečen i samljeven s raznovrsnim dodacima kao pire. Poznati su pirei i namazi koji potiču sa Srednjeg istoka, a prave se miješanjem mesa pečenih patlidžana sa začinskim travama i aromatskim začinima kao što su bijeli luk, menta, bosiljak, limunov sok i maslinovo ulje, već prema ukusu. Na taj način priređene pikantne namaze ponegdje nazivaju “kavijarom za plitke džepove”. I doista, kad se patlidžan pripremi po oprobanim, prefinjenim receptima, teško ga je identifikovati kao povrće, jer više nalikuje mesnoj pašteti nego povrću.

 

Sok od patlidžana je gorak i oštar pa ga zbog toga prije upotrebe valja posebno pripremiti: oljuštiti mu koru, a mesni dio posoliti i istisnuti mu gorčinu. Kora mu je relativno debela, žilava pa se mora oljuštiti jer nije za jelo. Zadržava se jedino prilikom pečenja ili filovanja, kad je potrebno da se mekana sredina ili nadjev sačuvaju. Mesnati dio patlidžana sadrži dosta solanina, gorke glikol-alkaloidne supstance, a što su plodovi stariji, ima ga više. Zbog toga se patlidžan kad sazri ne jede jer je previše gorak.

- Google oglasi -

 

Meso mu je sunderasto, pa pri prženju upija dosta masnoće, ali je interesantno da je, poslije izvjesnog vremena otpusti.

 

Da se ne bi reklo da ničem ne služi, navesti ćemo da se u surinamskoj narodnoj medicini korijen patlidžana koristi protiv unutrašnjih krvarenja i astme, a list protiv dizenterije.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite
Prethodni članakKikiriki
Naredni članakLeblebija – Slanutak

Odgovori

Novi Sadržaj

Hrana koja negativno utječe na zdravlje kostiju: šta izbjegavati i zašto

Veoma je važno brinuti se o zdravlju kostiju kako bi se spriječile ozljede i bolesti, poput osteoporoze. Kako bismo...

Mozak, moždana oboljenja i prirodno liječenje

Naš je mozak čudesan organ koji je priroda poklonila čovjeku. Bez mozga se ne bismo mogli ničega prihvatiti, ni...

Očne smetnje: Promjene veličine i oblika zjenice

Zjenica (pupila) je otvor u šarenici oka kroz koji ulaze zrake svjetla, i igra ključnu ulogu u dijagnostici zdravlja...

Alergijska upala sluznice nosa zbog koncetracije polena

Alergijska upala sluznice nosa predstavlja i globalni zdravstveni problem jer značajno remeti kvalitetu života bolesnika. Pod ovim se oboljenjem...
- Google oglasi -

Osnovne pilates vježbe za ravan stomak

Pilates je apsolutni hit u svijetu. Otkad ga je prije 80 godina izumio gimnastičar Joseph H. pilates, žene su...

Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznata tek rijetkima. U srednjem...

Ovo morate pročitati

Prirodni sirup protiv kašlja

Donosimo vam odličan prirodni lijek, u obliku sirupa, protiv...

Šta nam, osim zijevanja, govori da se moramo napokon naspavati?

Opće je poznato kako zijevanje te, primjerice tamni i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas