ZdravljeBolestiPijelonefritis (infekcija urinarnog trakta) Uzroci, simptomi i liječenje

Pijelonefritis (infekcija urinarnog trakta) Uzroci, simptomi i liječenje

-

Pijelonefritis - Upala bubrega - infekcija urinarnog trakta

Šta je Pijelonefritis

Infekcija gornjeg dijela urinarnog trakta koja se razvija u bubregu zove se pijelonefritis – Također oboljenje je poznato i kao (upala bubrega). čak polovica žena sa cistitisom može istovremeno imati infekciju gornjeg dijela urinarnog trakta (bubrega i uretri).

Urinarni sistem održava ravnotežu vode i soli u organizmu. U ovom procesu glavnu ulogu igraju bubrezi. Oni filtriraju otpadne proizvode, vodu i soli iz krvi i tako stvaraju urin koji prolazi kroz bubrege i tanke cjevčice (uretere), u mokraćni mjehur.

- Google oglasi -

Mjehur pohranjuje urin koji se zatim eliminiše iz organizma preko (uretre). U zdravom urinu nema bakterija, virusa niti gljivica. On je, zapravo, antiseptik koji ispire iz organizma potencijalno štetne bakterije.

Tijelo ima i druge obrambene mehanizme, uretre su građene tako da sprečavaju povratak urina u bubrege, prostata izlučuje supstance koje uništavaju uzročnike infekcije, a imunitet kod oba spola kontinuirano uništava bakterije i ostale štetočine. Unatoč ovim jakim obrambenim mehanizmima, infekcije urinarnog trakta najčešće su od svih infekcija i mogu se javljati tokom cijelog života.

Bakterije koje se obično razmnožavaju na otvoru uretre, putuju sve do bubrega i uzročnici su skoro 95% ovih infekcija. Puno rjeđe dospijevaju u bubreg iz krvotoka.

Najčešći tip infekcije urinarnog trakta je cistitis. Do infekcije dolazi u donjem dijelu urinarnog trakta, a zahvaća mjehur i uretru. Međutim može se proširiti i na gornji dio urinarnog trakta – uretre i bubrega – pa se u tom slučaju zove pijelonefritis.

Uzroci Pijelonefritisa

- Google oglasi -

U 90% slučajeva infekcija urinarnog trakta uzročnik je bakterija Escherichia coli. Drugi najčešći uzročnik je Staphylococcus saprophyticus kod žena (5-10%). Ostale vrste su Klebsiella, Proteus mirabilis, Ureaplasma urealyticum i Enterococci.

Promjene u količini ili vrsti kiseline koja se nalazi u genitalnom i urinarnom traktu, glavni su faktori koji doprinose smanjenju otpornosti na infekciju. Kod zdravih žena u plodnoj životnoj dobi, vagina je kolonizirana laktobacilima koji održavaju visoku kiselost okoline (nizak pH), što je za ostale bakterije nepovoljno.

Osim toga, laktobacili proizvode vodikov peroksid koji pospješuje eliminaciju bakterija i smanjuje sposobnost ljepljenja ešerihije koli na stanice vagine. Kada se broj laktobacila smanji, npr. nakon menopauze, povisuje se pH, a time i opasnost od infekcije.

Međutim do infekcije ne dolazi svaki puta kada bakterije dospiju u mjehur. Kod normalnog uriniranja mnoge se bakterije iz njega isperu. Osim toga, imuni sistem i antibakterijske tvari iz sluznice mjehura eliminiraju mnoge uzročnike infekcije.

Prema obimu i težini oštećenja bubrega pijelonefritis dijelimo na:

• Refluksna nefropatija
• Akutni nekomplicirani pijelonefritis (nagli razvoj upale bubrega)
• Komplicirana Infekcija Urinarnog Trakta (kronični pijelonefritis)

Pijelonefritis je najčešće posljedica infekcije urinarnog trakta (cistitisa), posebno kod prolaznog ili perzistirajuceg vraćanja urina iz mjehura u uretere ili bubrežni pelvis.

Najčešći simptomi pijelonefritisa

• Bolovi u slabinama ili leđima
• Jaka povremena abdominalna bol
• Temperatura – iznad 38°, u trajanju od preko 2 dana
• Hladnoća praćena drhravicom
• Topla koža, zažarenost ili crvenilo kože
• Vlažna koža – dijaforeza, izraženo znojenje
• Povraćanje i mučnina
• Malaksalost i bolovi u cijelom tijelu
• Bolno mokrenje i povećana učestalost mokrenja ili potreba mokrenja noću
• Urin zamućen ili krv u urinu, kao i neugodan ili jak miris urina
• Promjene svijesti ili konfuzija

Važno je spomenuti da kod starijih osoba promjene svijesti ili konfuzija su često jedini znaci moguće infekcije urinarnog trakta!

Pijelonefritis kod djece

Između 1-2% djece ima infekciju urinarnog trakta. Budući da su muškarci podložniji urođenim strukturnim abnormalnostima urinarnog trakta, IUT tijekom prvih šest mjeseci života češće su među dječacima. U djece vezikoureterski refluks, strukturalna anomalija mehanizma nalik ventilu koji se nalazi između uretera i mjehura, povećava rizik obolijevanja. Ovaj mehanizam dozvoljava povrat urina iz mjehura, čime se infekcija prenosi iz njega u bubrege.

U populaciji starije djece, infekcije urinarnog trakta su češće kod djevojčica nego dječaka. Do pete godine života one su 50 puta češće među djevojčicama nego dječacima. Tijekom prvih deset godina života 1% dječaka i 3% djevojčica ima šansu obolijevanja od infekcija urinarnog trakta, dok se recidiv javlja u 30% dječaka i 40% djevojčica.

Liječenje Pijelonefritisa

Cilj liječenja je suzbijanje infekcije i smanjenje simptoma. Akutni simptomi se povlače obično 48 sati nakon početka liječenja. Isto tako, obzirom na visoki mortalitet starije populacije i rizik permanentnog oštećenja bubrega, preporuča se promptno liječenje.

Početna terapija obično se sastoji od uzimanja urinokulture kako bi se utvrdio uzročnik te izbora odgovarajućih antibiotika za liječenje infekcije. Međutim dobivanje nalaza antibiograma traje 3-5 dana. U međuvremenu se pacijent najčešće hospitalizira, u kom periodu dobija intravenske antibiotike širokog spektra i na promatranju je funkcije bubrega.

Antibiotici

U početku se za suzbijanje infekcije mogu intravenski davati antibiotici. Akutni slučajevi pijelonefritisa mogu zahtijevati dugotrajnu terapiju antibioticima. Apsolutno je neophodno dovršiti kuru liječenja propisanim antibiotikom. Najbolji antibiotici za upalu bubrega su:

• Nitrofurantoin
• Amoksicilin (često u kombinaciji sa klavulonskom kiselinom)
• Cefalosporini (druge i trece generacije)
• Sulfizoksazol / Trimetoprim

Trebate znati da ove infekcije mogu izazvati trajna oštećenja bubrega. Kod starijih osoba, djece i imunokompromitiranih pacijenata postoji povećan rizik sepse (teške krvne infekcije). Često se zadržavaju na bolničkom liječenju radi učestalog praćenja mogućeg razvoja komplikacija i liječenja intravenoznim antibioticima.

Cjelovito liječenje infekcije mjehura može spriječiti mnoge slučajeve pijelonefritisa. Kroničnu i recidivirajuću infekciju urinarnog trakta treba temeljito tretirati kako bi se izbjegla mogućnost infekcije bubrega.

Promjene načina života

Preventivnim mjerama moguće je ublažiti simptome i spriječiti recidiv infekcije.

  • Čisto područje genitalija i brisanje sprijeda prema natrag može smanjiti mogućnost prijenosa ešerihije koli bakterije s rektalnog područja na uretru.
  • Uriniranje odmah nakon spolnog odnosa može pomoći u eliminaciji bakterija koje su se možda unijele u spolovilo tijekom odnosa.
  • Suzdržavanje od uriniranja na duži period može dovesti do razvoja bakterija, tako da često uriniranje smanjuje rizik cistitisa u pacijenata sklonih infekcijama urinarnog trakta.

Ishrana

Povećani unos tekućine (dva litra dnevno) podstiče mokrenje kojime se iz mjehura ispiru bakterije. Izbjegavajte tekućine koje iritiraju mjehu: alkohol, limundu i kofein.

Komplikacije:

• Recidivirajući pijelonefritis
Sepsa, koja može biti fatalna
• Akutno zatajenje bubrega

Liječenje Pijelonefritisa prirodnim lijekovima

Čajna mješavina – Protiv infekcija urinarnog trakta ili upale bubrega, savjetujemo da pokušate riješiti taj problem sa ovim jednostavnim prirodnim lijekom za koji su vam potrebne sljedeće ljekovite biljke…

  • Smrekove bobe (kleka) – 10 grama
  • Trava preslica – 5 grama
  • Korijen bijelog šljeza – 3 grama
  • Svila od kukuruza – 3 grama
  • Repovi (peteljke) od trešanja – 3 grama
  • Korijen i list peršuna (cijela biljka) – 10 grama
  • Gorka kičica – 1 gram

Kako se priprema i konzumira: Pomješajte sve isitnjene biljke u litar vode, zagrijte i pustiti da vrije pet minuta. Poklopite i ostaviti da se prohladi, a zatim čaj procijedite. Čaj piti umjesto vode kad se ožedni. Tako kuhati i piti 10 dana. Čaj povremeno možete zamjeniti kompotom od jabuka.


Tekućina Često pražnjenje mjehura sprečava njegovu iritaciju, te zato preporučaju dnevni unos velikih količina tekućine i često mokrenje. Treba izbjegavati alkohol i kafu.


Brusnica – Ova biljka je melem za urinarni trakt. Jako dobro djeluje protiv urinarnih infekcija i kod upale mokraćnog mjehura. Recept za pripremu lijeka pročitajte ovdje.


Vitamin C  Redovito konzumiranje vitamina C može povećati kiselost urina i učiniti ga nepovoljnijom sredinom za bakterije, ali još uvijek nema dokaza da on sprečava infekcije urinarnog trakta.


Med i matična mlilječ – U teglu sud staviti 9 gr. matične mliječi, 250 gr. meda i dobro ih izmješati drvenom kašikom. Zatim umotajte teglu u crnu mokru platnenu krpu i pohranite na mračno i hladno mjesto. Uzimajte svako jutro natašte – usta isplačite mlakom vodom, a zatim uzmite po 1 kafenu kašičicu. Med sa mliječom staviti pod jezik i držati ga oko jedan minut, kako bi se istopio, a zatim ga progutati.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite
Prethodni članakSavršen doručak
Naredni članakOrah odličan za vegetarijance

Odgovori

Novi Sadržaj

Čišćenje bubrega na stare načine ruske narodne medicine

Čišćenje bubrega jelovim uljem je najprostiji i najefikasniji način čišćenja bubrega… Sastoji se iz dvije uzastopne etape: jednu nedjelju...

Otkrijte na vrijeme – Ovo su prvi simptomi trovanja hranom

Trovanje hranom izaziva kombinaciju mučnine, povraćanja i dijareje (katkad i krvave), ali pored ovih postoje i druge simptomi. Nakon uzimanja...

Podmukla boljka: Simptomi kandide koje žene ignorišu dok ne nastane haos

Candida je gljivična infekcija i može biti vrlo ozbiljna zdravstveni problem. Za mnoge to može biti zbunjujuće jer su...

Šta se dešava u organizmu kada stavite luk na tabane

U kineskoj medicini vjeruje se da su stopala moćan i direktan kontakt sa svim unutrašnjim organima, zahvaljujući takozvanim „meridijanima“...
- Google oglasi -

Provjerite sami kako radi vaša štitna žlijezda – Uradite sami test za štitnjaču

Dr Barnes je prije 50 godina otkrio da je temperatura tijela odličan pokazatelj rada štitne žlijezde, pogotovo temperatura koja...

Uvrstite je odmah u svoju ishranu – Evo i zašto je bundeva dobra za vas

Koristi se za lijek i bundeva i njeno sjeme. Sjeme ima oko 33% masnog ulja. U pulpi (mesu) ima...

Ovo morate pročitati

Kako da preživite ubod stršljena: Evo šta treba da uradite za prvu pomoć

Ubod stršljena obično nije fatalan ali u nekim slučajevima...

Bijeli luk za zdravije srce, samo jedan čen dnevno i nema sekirancije

Sasvim mala količina bijelog luka dovoljna je za zdravlje...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas