ZdravljeZnate li da na vašem mobitelu ima bakterija koje...

Znate li da na vašem mobitelu ima bakterija koje žive na fekalijama?

-

mobiteliMikrobiolog upozorava da je postoji barem jedan odurni razlog zbog kojeg biste svaku večer trebali stvarno temeljito očistiti svoj telefon.

Možete držati telefon u torbi ili na stolu ili u džepu, ali velike su šanse su da veći dio dana provede na jednom vrlo prljavom mjestu: u vašoj ruci.

Gallupovo istraživanje je pokazalo da više od polovice vlasnika pametnih telefona provjerava svoje uređaje nekoliko puta u jednom satu, piše Business Insider.

Istraživanje Deloittea koje je prenio magazin Time pokazalo je da je 2015. godine prosječna osoba provjeravala svoj telefon 46 puta na dan – a mladi to rade još daleko češće.

- Google oglasi -

Stvar je u tome da svaki put kad dodirnete telefon, prenosite bakterije koje ste pokupili tijekom dana.
To uključuje mikrobe na koje ste naišli držeći se za prečku u javnom prevozu, na kvakama vratiju kupaonice ili toaleta te – najprljavijoj od svih stvari – kuhinjskoj spužvici.

Osim toga, svaki put kad razgovarate ili kašljete s telefonom blizu usta, nakrcat ćete ga sa svime što živi u vašim dišnim putevima.

Čistoća je pola zdravlja

“Mudro je periodički očistiti svoj telefon”, kaže Philip Tierno, mikrobiolog i patolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku. “Ja svoj čistim na kraju svakog dana”.

Tierno kaže da su istraživanja otkrila mnogo različitih vrsta bakterija i virusa na telefonima, te da je uobičajeno pronaći bakterije koje žive na našoj koži, u respiratornom traktu kao i bakterije koje žive na fekalijama.

- Google oglasi -

I dok su većina od toga bakterije od kojih se nećemo razboljeti, nisu sve u potpunosti bezopasne. Različite studije pokazale su da na mobilnim telefonima žive E. coli, MRSA, streptokok i mnoge druge vrste.

U nekim slučajevima morate biti izloženi tujecaju tisuća onih mikroba prije nego što se razbolite, pa samo njihovo prisustvo nije nužno razlog za zabrinutost.

Ali Tierno kaže da je u slučaju nekih patogena, kao što je norovirus (koji je također otkriven na telefonima), dovoljan samo jedan pa da se danima osjećate jadno i povraćate.

Srećom, možete očistiti svoj uređaj. Krpa od mikrovlakna uklonit će većinu (iako ne sve) bakterija.
I dok proizvođači uređaja za čišćenje ekrana osjetljivih na dodir ne preporučuju korištenje jakih sredstava na bazi alkohola, postoje i drugi proizvodi koji taj posao mogu odraditi podjednako djelotvorno.

Tierno kaže da je u redu ako propustite jedan dan čišćenja, ali…
“Ne čistite li svoj telefon – trebali biste početi”, kaže.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Simptomi dehidracije – Ako vam se dešavaju ove stvari, u problemu ste

Naše tijelo jednostavno traži više hidratacije tokom toplih mjeseci, prije svega zato što gubi više vode zbog znojenja. To...

Ovi znakovi otkrit će da li morate izbaciti gluten iz prehrane!

Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu i...

Ne bacajte sjemenke od lubenice, jer imaju pozitivno djelovanje na zdravlje

Iako su sjemenke lubenice fizički male, one sadrže mnogo nutritivni prednosti. Jedna porcija sjemenki lubenice (ili brašna sjemenki lubenice)...

Oprez! 2 ulja koja nikako ne smijemo koristiti za sunčanje

Sunce je izvor života i zdravlja, no pretjerano izlaganje sunčevim zrakama je štetno i potencijalno kancerogeno, posebno ako koristimo...
- Google oglasi -

Kako napraviti ulje od lavande i za šta se koristi

Lavanda biljka ima jak aromatičan miris, ukus gorak i ljut. Ima sivo-zelene listove i plavo-ljubičaste cvjetove i duguljaste klasove....

Evo zašto se dešavaju grčevi u nogama i kako da ih spriječite

Grčevi u nogama оbičnо se јаvlјајu tоkоm nоći i bоl је žestok, dešavaju se uglavnom iznenada i mogu da...

Ovo morate pročitati

Recepti za liječenje oboljelog uha

Za liječenje bolesnog uha oprobajte sljedeći recept: U bocu...

Hashimoto bolest štitne žlijezde – Simptomi – Dijagnoza – Liječenje – Ishrana

Hashimotov sindrom je bolest o kojoj se u posljednje...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas