Znate li da na vašem mobitelu ima bakterija koje žive na fekalijama?

-

Mikrobiolog upozorava da je postoji barem jedan odurni razlog zbog kojeg biste svaku večer trebali stvarno temeljito očistiti svoj telefon.

Možete držati telefon u torbi ili na stolu ili u džepu, ali velike su šanse su da veći dio dana provede na jednom vrlo prljavom mjestu: u vašoj ruci.

- Google oglasi -

Gallupovo istraživanje je pokazalo da više od polovice vlasnika pametnih telefona provjerava svoje uređaje nekoliko puta u jednom satu, piše Business Insider.

Istraživanje Deloittea koje je prenio magazin Time pokazalo je da je 2015. godine prosječna osoba provjeravala svoj telefon 46 puta na dan – a mladi to rade još daleko češće.

Stvar je u tome da svaki put kad dodirnete telefon, prenosite bakterije koje ste pokupili tijekom dana.
To uključuje mikrobe na koje ste naišli držeći se za prečku u javnom prevozu, na kvakama vratiju kupaonice ili toaleta te – najprljavijoj od svih stvari – kuhinjskoj spužvici.

Osim toga, svaki put kad razgovarate ili kašljete s telefonom blizu usta, nakrcat ćete ga sa svime što živi u vašim dišnim putevima.

- Google oglasi -

Čistoća je pola zdravlja

“Mudro je periodički očistiti svoj telefon”, kaže Philip Tierno, mikrobiolog i patolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku. “Ja svoj čistim na kraju svakog dana”.

Tierno kaže da su istraživanja otkrila mnogo različitih vrsta bakterija i virusa na telefonima, te da je uobičajeno pronaći bakterije koje žive na našoj koži, u respiratornom traktu kao i bakterije koje žive na fekalijama.

I dok su većina od toga bakterije od kojih se nećemo razboljeti, nisu sve u potpunosti bezopasne. Različite studije pokazale su da na mobilnim telefonima žive E. coli, MRSA, streptokok i mnoge druge vrste.

U nekim slučajevima morate biti izloženi tujecaju tisuća onih mikroba prije nego što se razbolite, pa samo njihovo prisustvo nije nužno razlog za zabrinutost.

Ali Tierno kaže da je u slučaju nekih patogena, kao što je norovirus (koji je također otkriven na telefonima), dovoljan samo jedan pa da se danima osjećate jadno i povraćate.

Srećom, možete očistiti svoj uređaj. Krpa od mikrovlakna uklonit će većinu (iako ne sve) bakterija.
I dok proizvođači uređaja za čišćenje ekrana osjetljivih na dodir ne preporučuju korištenje jakih sredstava na bazi alkohola, postoje i drugi proizvodi koji taj posao mogu odraditi podjednako djelotvorno.

Tierno kaže da je u redu ako propustite jedan dan čišćenja, ali…
“Ne čistite li svoj telefon – trebali biste početi”, kaže.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Goji bobice – Tibetansko super voće ima niz pozitivnih uticaja na organizam

Goji bobice (izgovorno GOĐI) su drvenasta grmolika biljka iz...

Luk kao lijek

U narodnoj medicini luk koristimo kod bolesti krvožilnog sustava,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas