Zdravlje8 činjenica koje svaka žena treba znati o svojoj...

8 činjenica koje svaka žena treba znati o svojoj menstruaciji

-

Menstruacija je dio života žene mnogo godina. Menopauza počinje obično oko 50 godine, a prva menstruacija je najčešće u 12-13 godini. To znači da žene imaju menstruaciju oko četiri decenije. Donosimo vam znatno bitne činjenice i šta treba znati o svojoj menstruaciji, kako bi vam pomogli da bolje upoznate mehanizme svog tijela.

U prosjeku, svaka žena ima oko 450 mjesečnih krvarenja tokom svog života. To je značajan period u životnom vijeku svake od njih, stoga je važno znati bitne činjenice o menstruaciji.

- Google oglasi -

Šta treba znati o menstruaciji? Ovih 8 stvari trebalo bi sve žene da znaju.

Šta treba znati o menstruaciji

Moguće je da teče previše
Mnoge tinejdžerke se muče sa menstruacijama i ne obraćaju se nikome za pomoć, jer misle da su menstruacije svima takve. Većina žena prvih dana ima jači protok, ali ako morate da mijenjate tampon ili uložak na svaka dva-tri sata, ili ako vam menstruacija traje duže od sedmicu dana, trebalo bi da se obratite doktoru. Pilule za kontrolu rađanja i neki lijekovi protiv bolova mogu smanjiti protok u nekim slučajevima. Postoji i neznatna mogućnost da je povećani protok znak menoragije (naziv za veoma tešku menstruaciju koja ženu sprječava da normalno funkcioniše u toku dana). Ako pomislite da previše teče, obratite se doktoru.

Za lijekove protiv bolova potrebno je predviđanje
Žene koje imaju bolne menstruacije, uzimaju lijekove protiv bolova zbog grčeva i drugih fizičkih bolova čak prije nego što krvarenje počne. Ako lijekove popijete kad su simptomi već strašni, zakasnili ste. Ako imate redovne menstruacije, onda lijekove protiv bolova popijte dan-dva prije menstruacije. Jedno istraživanje pokazuje da određeni način života – kao vježbanje i dovoljno sna, zdrava ishrana i pronalaženje načina za opuštanje – mogu da ublaže bolove.

Menstruacija ne bi trebala da vam život okrene naglavačke
U većini slučajeva, menstruacija ne bi trebalo da vas ometa da normalno funkcionišete. Studije su pokazale da 90 % žena ima blage simptome tokom menstruacije. Samo 10 do 20 % žena ima simptome koje će ometati normalne aktivnosti. Posjetite doktora ako su bolovi i protok toliko jaki da vas sprečavaju da normalno funkcionišete.

- Google oglasi -

Možete zatrudnjeti tokom menstruacije
To se ne dešava često, ali je moguće. Neke žene imaju duge mesntruacije koje se preklapaju sa početkom ovulacije. Žene sa kraćim menstrualnim ciklusom (24 dana, na primjer) mogu krvariti sedam dana, imati seksulani odnos posljednjeg dana menstruacije i ovulirati tri dana kasnije. Pošto sprematozoidi mogu da prežive i tri do pet dana, žena može da zatrudni.

Vi imate svoj način izbacivanja i on je mnogo složeniji nego što mislite
Tokom menstrualnog ciklusa, svaka žena ima sopstveni šablon. Većina žena krvari, pa nekoliko dana ne krvari, pa onda ima otpuštanje slično sluzi koja kasnije postaje mutna i gusta (što je znak da je ovulacija skoro gotova). Ali baš kao što je svako od nas drugačiji, tako su i ženski mestrualni ciklusi jedinstveni.

Čak i ako su redovne, ne moraju biti potpuno redovne
Ne postoji striktno određen broj dana trajanja menstrualnog ciklusa – oni traju od 21 do 35 dana. Kod tinejdžerki taj raspon može biti i od 21 do 45. I većina žena nema menstruaciju istog dana svakog mjeseca i to je normalno. Pored toga, nije neobično da imate odstupanja dva puta godišnje, uzrok tome mogu biti bolesti, stres, značajan gubitak težine i slično. Ako se osjećate savršeno dobro, a menstruacija vam nije redovna, sačekate do sljedeće. Ako to postane stalno, obratite se doktoru.

Bitno je kada je vaša majka prestala da ima menstruaciju
U mnogo slučajeva majke ne pričaju kćerkama kada su ušle u menopauzu, ali to može biti dobar pokazatelj kada će kćerka otprilike ući u menopauzu. U prosjeku, žene u menopauzu ulaze u 51. godini, ali sve od 40 do 56 je normalno.

Menstruacija i higijena

I za kraj, šta treba znati o svagdašnjoj higijeni i menstruaciji. Žene često agresivno njeguju svoje intimne dijelove tijela kada, na primjer, koriste obične gelove za tuširanje umjesto onih s prilagođenom pH vrijednošću. Osim što je važno prati se adekvatnim gelovima, važno je i koje proizvode birate za prikupljanje menstrualne krvi. Uvijek dajte prednost ulošcima pred tamponima jer su bolji odabir za žensko zdravlje. Također, birajte uloške izrađene od prirodnih materijala, koji nisu tretirani umjetnim bojama i omogućuju koži disanje.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju… Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića,...

Kakav učinak na zdravlje imaju ove sjemenke

Sjemenke su prave riznice hranjivih tvari koje su zaista korisne za cjelokupno zdravlje. Sjemenke lana, bundave, suncokreta i susama...

Ovo niste znali – Žvakaće gume imaju štetne posljedice za zdravlje

Žvakaće gume mogu osvježiti dah ili smanjiti stres, one mogu imati pozitivan i negativan učinak na vaše zdravlje. Dok...
- Google oglasi -

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik...

Riješite se proširenih i bolnih vena uz čudotvorni narodni lijek – Recept

Proširene vene žene su nekad rješavale smjesom koju su napravile same. Jednostavna je za izradu i jeftina, a sastojci...

Ovo morate pročitati

Uradi sam sigurna domaća sredstva za čišćenje sa 5 vrtnih biljaka

Biljke nisu samo korisne kao kulinarski sastojci. Moćne su...

Koristite Ivanjsko cvijeće kao lijek za ove bolesti

Ivanjsko cvijeće (lat. Galium verum) je samonikla zeljasta biljka...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas