Propolis prirodni antibiotik koji vam čuva zdravlje

-

Jedan od poznatijih prirodnih antibiotika je propolis koji vam može pomoći da sačuvate zdravlje od raznih infekcija.

Propolis je smolasta tvar, koja nastaje preradom biljnih sokova, koje pčele sakupljaju sa različitih biljaka. Pčele koriste propolis za higijenu košnice – da bi je obranili od napada uljeza, uključujući infekcije.

- Google oglasi -

Inače, pčelinje košnice su poznate kao jako sterilan prostor, a sve to zahvaljujući propolisu!

Propolis za zdravlje

Može se upotrebljavati kao preventiva, kao potpora oslabljenom organizmu ali i za liječenje brojnih oboljenja. Sastav i struktura propolisa je vrlo kompleksna. Sastoji se od velikog broja vitamina, minerala, esencijalnih kiselina i oligoelemenata pa uzimanjem ovog preparata podmirujemo dnevne potrebe za svim važnim sastojcima neophodnim za nesmetano funkcionisanje organizma.

Ljudi već odavno koriste propolis kao prirodni antibiotik, koji štiti od bakterija i jača imunitet. Za razliku od običnih antibiotika, propolis djeluje i na viruse. Istraživanja su pokazala, da uzimanje propolisa u sezoni gripe i prehlade smanjuje rizik od oboljenja od ovih bolesti čak za 53%.

Propolis je učinkovit za kašalj, upalu grla, sinuse i krajnike. Krema od propolisa je odlično sredstvo za liječenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože.

- Google oglasi -

Propolis mast je odlična za rane koje teško zarastaju, kao i za kožna oboljenja: akne, ekcem, psorijazu, dermatitis, gljivična oboljenja kože, noktiju i vlasišta. Izuzetno je efikasan kod čireva, opekotina i uboda.

Najnovija istraživanja pokazuju da propolis jača imunološki sistem te da ima antikancerogeni efekat.

Propolis za djecu
Pošto sadrži minerale i vitamine značajne za pravilan razvoj, propolis je veoma koristan za djecu, pogotovo ako im je oslabljen imuni sistem.

Ako dijete nije alergično, bezbjedno je davati pčelinje proizvode, uključujući i propolis, već od prve godine života (prije toga metabolizam ne može da svari određene dobre bakterije). Kapi se mogu nakapati u čaj ili mlijeko. Za djecu do 3 godine starosti maksimalna dnevna doza je 15 kapi, a kasnije možete koristiti i više.

Kako napraviti propolis kapi pročitajte ovdje.

Kako se koristi propolis?

Propolis možemo krostiti na više načina, a to obično zavisi kakav problem tretiramo i kakvo oboljenje liječimo propolisom.

Kada su u pitanju kožna oboljenja koristimo ga kao dodatak kremama, mastima, pomiješan u vazelin ili lanolinu itd. Možemo ga koristiti i kao smolu direktno iz košnice ali i rastvorenog u etil alkoholu nakapanog u čaši vode ili čaja. Dakle, imamo različite mogućnosti i načine da koristimo propolis. Danas ga također možemo pronaći u apotekama u kesicama, već pripremljenog za konzumiranje, dovoljno je samo da sadržaj kesice ispraznimo direktno u usta ili čašu sa vodom.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

5 vježbi za bol u donjem dijelu leđa

Bilo da je riječ o kroničnoj, akutnoj ili epizodnoj, bol u donjem dijelu leđa čest je problem među odraslima,...

Prema nutricionistima, jesu li banane zapravo zdrav međuobrok?

Banane su vrlo popularno, praktično i zdravo voće, ali jesu li zdrav međuobrok pitanje je za ljude koji žele...

Za bolju cirkulaciju ovo su najbolji čajevi

Cirkulacija igra ključnu ulogu u očuvanju opšteg zdravlja, jer cirkulirajuća krv prenosi ne samo kisik, već i vodu i...

10 najboljih vrsta voća koje možete jesti navečer

Voće je izvrstan među obrok za navečer. Ne samo da je voće ukusno i zadovoljavajuće, već neke vrste također...
- Google oglasi -

Otkrijte čaroliju zdravih grickalica koje ne debljaju: Slane i slatke poslastice za Vaše Zdravlje

Osim što podižu energiju i osiguravaju dodatne dnevne hranjive tvari, grickalice uvijek sve čine boljim. U današnjem svijetu gdje...

5 načina za brzo uklanjanje herpesa na usni

Herpes - također poznat kao oralni herpes ili herpes labialis - mali su mjehurići ispunjeni tekućinom koji se pojavljuju...

Ovo morate pročitati

Za šta se sve može koristiti ljuska od oraha?

Ljuska od oraha se ne baca kao otpad u...

Kurkumin blago iz kurkume za zdravlje i dobro stanje

Kurkumin je prirodni spoj koji se nalazi u kurkumi,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas