ZdravljePropolis prirodni antibiotik koji vam čuva zdravlje

Propolis prirodni antibiotik koji vam čuva zdravlje

-

Jedan od poznatijih prirodnih antibiotika je propolis koji vam može pomoći da sačuvate zdravlje od raznih infekcija.

Propolis je smolasta tvar, koja nastaje preradom biljnih sokova, koje pčele sakupljaju sa različitih biljaka. Pčele koriste propolis za higijenu košnice – da bi je obranili od napada uljeza, uključujući infekcije.

- Google oglasi -

Inače, pčelinje košnice su poznate kao jako sterilan prostor, a sve to zahvaljujući propolisu!

Propolis za zdravlje

Može se upotrebljavati kao preventiva, kao potpora oslabljenom organizmu ali i za liječenje brojnih oboljenja. Sastav i struktura propolisa je vrlo kompleksna. Sastoji se od velikog broja vitamina, minerala, esencijalnih kiselina i oligoelemenata pa uzimanjem ovog preparata podmirujemo dnevne potrebe za svim važnim sastojcima neophodnim za nesmetano funkcionisanje organizma.

Ljudi već odavno koriste propolis kao prirodni antibiotik, koji štiti od bakterija i jača imunitet. Za razliku od običnih antibiotika, propolis djeluje i na viruse. Istraživanja su pokazala, da uzimanje propolisa u sezoni gripe i prehlade smanjuje rizik od oboljenja od ovih bolesti čak za 53%.

Propolis je učinkovit za kašalj, upalu grla, sinuse i krajnike. Krema od propolisa je odlično sredstvo za liječenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože.

- Google oglasi -

Propolis mast je odlična za rane koje teško zarastaju, kao i za kožna oboljenja: akne, ekcem, psorijazu, dermatitis, gljivična oboljenja kože, noktiju i vlasišta. Izuzetno je efikasan kod čireva, opekotina i uboda.

Najnovija istraživanja pokazuju da propolis jača imunološki sistem te da ima antikancerogeni efekat.

Propolis za djecu
Pošto sadrži minerale i vitamine značajne za pravilan razvoj, propolis je veoma koristan za djecu, pogotovo ako im je oslabljen imuni sistem.

Ako dijete nije alergično, bezbjedno je davati pčelinje proizvode, uključujući i propolis, već od prve godine života (prije toga metabolizam ne može da svari određene dobre bakterije). Kapi se mogu nakapati u čaj ili mlijeko. Za djecu do 3 godine starosti maksimalna dnevna doza je 15 kapi, a kasnije možete koristiti i više.

Kako napraviti propolis kapi pročitajte ovdje.

Kako se koristi propolis?

Propolis možemo krostiti na više načina, a to obično zavisi kakav problem tretiramo i kakvo oboljenje liječimo propolisom.

Kada su u pitanju kožna oboljenja koristimo ga kao dodatak kremama, mastima, pomiješan u vazelin ili lanolinu itd. Možemo ga koristiti i kao smolu direktno iz košnice ali i rastvorenog u etil alkoholu nakapanog u čaši vode ili čaja. Dakle, imamo različite mogućnosti i načine da koristimo propolis. Danas ga također možemo pronaći u apotekama u kesicama, već pripremljenog za konzumiranje, dovoljno je samo da sadržaj kesice ispraznimo direktno u usta ili čašu sa vodom.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i u tome kako će naša crijeva razgraditi hranu koju jedemo...

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...
- Google oglasi -

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ovo morate pročitati

Leptin i Grelin – Upoznajte hormone gladi i sitosti

Leptin je hormon sitosti, i obično ga luče naše...

Kiseli kupus – Kako se priprema i za šta je sve doabr!

Kiseli kupus osim limuna najbolji lijek protiv skorbuta. Ne...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas