Riješite se fleka i pjega na koži po starom indijskom receptu

0
6454

riješite se fleka

Riješite se fleka i pjega sa lica uz pomoč prirodnih sastojaka koje imate u svojoj kuhinji. Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože okarakteriziran tamnim područjima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože.

Izloženost sunčevoj svjetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost ili trauma mogu dovesti do poremećaja melanina i stvoriti neestetske smeđe mrlje svojstvene ovom benignom poremećaju.

Tačne uzroke možemo podijeliti u dvije skupine: vanjske i unutrašnje. Vanjski uzroci mogu biti oni koji dolaze iz okoliša, kao što je izloženost sunčevim zrakama, ili zbog kemijskih spojeva (betaksolol, minociklin, estrogen, progesteron i sl.). Unutarnji uzroci se odnose na naslijeđe – osobe tamnije kože imaju veću sklonost razvijanja ovog poremećaja.

Pjegice, staračke mrlje i mrlje od sunca su uzrokovane štetnim ultraljubičastim zrakama sunca koje oštećuju melanin i rezultiraju privremenom ili trajnom diskoloracijom. Često ovakve mrlje možete primjetiti na licu i rukama, međutim, mogu se javiti na bilo kojem dijelu kože koji je bio izložen suncu. Ožiljci od traume ili operacije mogu također uzrokovati promjenu boje kože, a čak i kada problem nestane, tamna mjesta ostaju.

Melazma je hiperpigmentacija kože koja se javlja za vrijeme trudnoće, iako ponekad može zahvatiti i muškarce. Obično se o njoj govori kao o masci trudnica jer smeđe mrlje pokrivaju lice – uglavnom nos i obraze. Ovaj poremećaj obično prođe sam od sebe nakon trudnoće i ne izaziva veće probleme.

Riješite se fleka na prirodan način

Riješite se fleka i pjega sa lica ovom čudotvornom maskom koja ima zagarantovan učinak na vašu kožu. Za pripremu ovog recepta potrebni su sljedeći sastojci

  • Uzmite 1 kašičicu kurkume u prahu (turmerik)
  • Dodajte 1 kašičicu soka od limuna
  • Pomiješajte dobro
  • Nanesite na zahvaćena područja
  • Ostavite na 15 minuta da se osuši
  • Isperite hladnom vodom
  • Ne izlažite kožu suncu odmah nakon toga!
  • Primjena prije tuširanja je preporučljiva.
  • Ponavljati jednom ili dva puta svaki dan do vidljivog poboljšanja.

Ovaj jednostavni lijek zaista djeluje, a zasniva na načelima Ayurvede, drevne indijske nauke ozdravljenja.

Limun izbjeljuje i potiče ljuštenje kože, a kurkuma, uz to što odlično posvjetljuje kožu (a Indijci to dobro znaju), djeluje protu-upalno i čini kožu sjajnom.

Osobe vrlo osjetljive kože, mogu razvodniti limunov sok ili ga zamijeniti mlijekom.