ZdravljeMože li se spriječiti prijevremeno starenje kože?

Može li se spriječiti prijevremeno starenje kože?

-

lice“Mjere sekundarne prevencije najviše su napredovale u borbi protiv starenja i daju odlične rezultate”

Starenje kože je biološki proces koji nastaje kao posljedica utjecaja genetskog faktora i faktora okoliša koji se zbrajaju tokom života. Od tri sloja kože, za njezin vanjski izgled najvažniji je središnji dermis koji joj daje napetost, a građen je od kolagenih i elastičnih vlakana te međustanične tvari.

- Google oglasi -

Dvije vrste starenja

Mreža kolagenih i elastičnih vlakana odgovorna je za elastičnost i rastezljivost kože na vanjske sile. Međustaničnu tvar čine složeni spojevi, od kojih je najvažnija hijaluronska kiselina koja je zbog velike moći vezanja vode odgovorna za napetost kože. Bore nastaju zbog pojačanog korištenja mišića, jer koža vremenom, zbog gubitka elastičnosti, ne može pratiti mišićne kretnje, pa na njihovim rubovima nastaju bore, najčešće na čelu, oko očiju i na obrazima. Unutrašnje ili kronološko starenje je univerzalan, nezaustavljiv proces obilježen promjenom fizioloških funkcija cijelog organizma. Kronološki stara koža je blijeda, suha, hrapava, naborana, prekrivena hiperpigmentiranim i depigmentiranim mrljama i proširenim kapilarama. Za razliku od kronološkog, prijevremeno starenje nije univerzalan proces, a obilježeno je promjenama izgleda i funkcije kože na mjestima izloženim djelovanju faktora okoliša, ponajprije sunca. Obilježeno je pojavom dubokih bora, pojačanom pigmentacijom, naznačenim krvnim žilicama, crvenilom i kožnim izraslinama. Najčešći faktori koji ubrzavaju starenje kože dijele se na vanjske i unutrašnje. Vanjski utjecaji su prije svega sunčanje bez zaštite, upotreba solarija te klimatski faktori (vjetar, suh i topao zrak). Tu još spadaju i onečišćenje zraka, štetni preparati za kožu i pretjerano pranje kože. Unutrašnji utjecaji na starenje su neke bolesti kože i unutrašnjih organa, zatim neki lijekovi, pogrešna prehrana, pogrešne i česte kure mršavljenja, stres te upotreba nikotina, alkohola i kave.

Dvije vrste prevencije

Svi bismo željeli usporiti nastanak bora. To je moguće, ako poštujemo pravila primarne i sekundarne prevencije. Primarna prevencija provodi se od rane mladosti, a uključuje izbjegavanje dužeg izlaganja suncu i redovnu primjenu sredstava za zaštitu od UV zračenja, niskokaloričnu hranu koja mora biti ujednačeno bogata svim potrebnim sastojcima, a naročito antioksidantima (vitamini, minerali) te tjelesnu aktivnost. Mjere sekundarne prevencije najviše su napredovale u borbi protiv starenja i daju odlične rezultate. Počinju se provoditi nakon pojave prvih znakova starenja, ali točnu dobnu granicu teško je odrediti zbog velikih individualnih razlika. Neke od metoda sekundarne prevencije utječu na obnavljanje mišićne mase i uklanjanje viška masnog tkiva. Kada koži nedostaje voda, moramo je nadoknaditi određenim preparatima koji poboljšavaju hidrataciju. Dobri rezultati postižu se unošenjem (u dublje slojeve kože i putem posebnih aparata) ampula kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, aloja vera ampula, vitaminskih i voćnih ampula i ampula za hidrataciju.

- Google oglasi -

Tehnika detoksikacije

Tehnikom detoksikacije organizma mobiliziraju se depoi štetnih produkata iz međustaničnih prostora u limfne sudove, a onda stimulacijom limfotoka omogućava se i njihova eliminacija iz organizma. Ovo je izuzetno važno kod ljudi čiji je organizam pun štetnih produkata metabolizma koji se nagomilavaju zbog loše i neuredne prehrane, predugog sjedenja, zagađenog zraka, cigareta, nedovoljne fizičke aktivnosti, a posljedica takvog načina života su napetost, glavobolja, zamor, nervoza, suha i umorna koža bez sjaja i elastičnosti sa ranom pojavom bora i tendencijom brzog starenja.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Koje su zdravstvene prednosti soka od cikle i kako se priprema?

Sok od cikle ili cvekle može ponuditi niz zdravstvenih prednosti zbog svoje jedinstvene kombinacije vitamina, minerala i antioksidansa. Cikla ili...

Doktori je preporučuju! Jeftino blago koje liječi mnoge zdravstvene probleme

Surutka ili sirutka „nusproizvod” sirenja sira, korisna za organizam jer sadrži minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, željezo, cink, bakar,...

Priča zbog koje ćete se zamisliti: Evo zašto biste trebali početi piti čaj od đumbira!

I ljubitelji kafe moraju se složiti kako je započinjanje dana uz šoljicu toplog čaja nezamjenjivo i veoma korisno za...

Uz ove biljke glavobolja će postati vaša prošlost

Jake glavobolje se dosta češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Izaziva ih anksioznost, a do tog stanja dolazi...
- Google oglasi -

Kako uz ljekovite biljke riješiti sve probavne smetnje

Zdravlje vaše probave može uveliko utjecati na to kako se osjećate iz dana u dan. Stoga, ako patite od...

Provjerite koliko je potrebno sna u vašim godinama

Količina sna koju svako treba da bi se osjećao odmorno varijabilna je. Neki kažu da im je dovoljno npr....

Ovo morate pročitati

Sve što morate znati prije nego kupite bademovo mlijeko!

Sigurno ste već čuli brojne “izvještaje” o bademovom mlijeku,...

Zbog čega je dobro jabukovo sirće: Za lice, tijelo…

Sirće, osim što je odlično za vašu salatu, može...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas