Zdravlje Može li se spriječiti prijevremeno starenje kože?

Može li se spriječiti prijevremeno starenje kože?

-

lice“Mjere sekundarne prevencije najviše su napredovale u borbi protiv starenja i daju odlične rezultate”

Starenje kože je biološki proces koji nastaje kao posljedica utjecaja genetskog faktora i faktora okoliša koji se zbrajaju tokom života. Od tri sloja kože, za njezin vanjski izgled najvažniji je središnji dermis koji joj daje napetost, a građen je od kolagenih i elastičnih vlakana te međustanične tvari.

- Google oglasi -

Dvije vrste starenja

Mreža kolagenih i elastičnih vlakana odgovorna je za elastičnost i rastezljivost kože na vanjske sile. Međustaničnu tvar čine složeni spojevi, od kojih je najvažnija hijaluronska kiselina koja je zbog velike moći vezanja vode odgovorna za napetost kože. Bore nastaju zbog pojačanog korištenja mišića, jer koža vremenom, zbog gubitka elastičnosti, ne može pratiti mišićne kretnje, pa na njihovim rubovima nastaju bore, najčešće na čelu, oko očiju i na obrazima. Unutrašnje ili kronološko starenje je univerzalan, nezaustavljiv proces obilježen promjenom fizioloških funkcija cijelog organizma. Kronološki stara koža je blijeda, suha, hrapava, naborana, prekrivena hiperpigmentiranim i depigmentiranim mrljama i proširenim kapilarama. Za razliku od kronološkog, prijevremeno starenje nije univerzalan proces, a obilježeno je promjenama izgleda i funkcije kože na mjestima izloženim djelovanju faktora okoliša, ponajprije sunca. Obilježeno je pojavom dubokih bora, pojačanom pigmentacijom, naznačenim krvnim žilicama, crvenilom i kožnim izraslinama. Najčešći faktori koji ubrzavaju starenje kože dijele se na vanjske i unutrašnje. Vanjski utjecaji su prije svega sunčanje bez zaštite, upotreba solarija te klimatski faktori (vjetar, suh i topao zrak). Tu još spadaju i onečišćenje zraka, štetni preparati za kožu i pretjerano pranje kože. Unutrašnji utjecaji na starenje su neke bolesti kože i unutrašnjih organa, zatim neki lijekovi, pogrešna prehrana, pogrešne i česte kure mršavljenja, stres te upotreba nikotina, alkohola i kave.

Dvije vrste prevencije

- Google oglasi -

Svi bismo željeli usporiti nastanak bora. To je moguće, ako poštujemo pravila primarne i sekundarne prevencije. Primarna prevencija provodi se od rane mladosti, a uključuje izbjegavanje dužeg izlaganja suncu i redovnu primjenu sredstava za zaštitu od UV zračenja, niskokaloričnu hranu koja mora biti ujednačeno bogata svim potrebnim sastojcima, a naročito antioksidantima (vitamini, minerali) te tjelesnu aktivnost. Mjere sekundarne prevencije najviše su napredovale u borbi protiv starenja i daju odlične rezultate. Počinju se provoditi nakon pojave prvih znakova starenja, ali točnu dobnu granicu teško je odrediti zbog velikih individualnih razlika. Neke od metoda sekundarne prevencije utječu na obnavljanje mišićne mase i uklanjanje viška masnog tkiva. Kada koži nedostaje voda, moramo je nadoknaditi određenim preparatima koji poboljšavaju hidrataciju. Dobri rezultati postižu se unošenjem (u dublje slojeve kože i putem posebnih aparata) ampula kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, aloja vera ampula, vitaminskih i voćnih ampula i ampula za hidrataciju.

Tehnika detoksikacije

Tehnikom detoksikacije organizma mobiliziraju se depoi štetnih produkata iz međustaničnih prostora u limfne sudove, a onda stimulacijom limfotoka omogućava se i njihova eliminacija iz organizma. Ovo je izuzetno važno kod ljudi čiji je organizam pun štetnih produkata metabolizma koji se nagomilavaju zbog loše i neuredne prehrane, predugog sjedenja, zagađenog zraka, cigareta, nedovoljne fizičke aktivnosti, a posljedica takvog načina života su napetost, glavobolja, zamor, nervoza, suha i umorna koža bez sjaja i elastičnosti sa ranom pojavom bora i tendencijom brzog starenja.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Kada pročitate ovo talog od kafe nikad nećete baciti

Buđenje uz miris kafe jedno je od najboljih načina za razbuđivanje svih osjetila i započinjanje dana! Osim...

Lubenica – Zdrava sočna poslastica koja izbacuje sve otrove iz tijela

Ako se pitate koliko lubenica ima vode, ona sadrži i više od 90 procenata vode na 100...

8 razloga zašto je dobro plivati

Tražite li fizičku aktivnost koja nije previše skupa, zahtijeva minimalnu opremu i nema očiglednog znojenja, plivanje ili...

Pripremite prirodna ulja za ljepšu kožu i brže tamnjenje!

Preplanulost ne mora uvijek biti vezana uz rizike nastanka kožnih bolesti. Postoje prirodna ulja za sunčanje koji...

10 promjena na jeziku pomoću kojih možete utvrditi stanje svog zdravlja

Jezik je mišićni organ? Jezik je jedan od najvažnijih mišića u tijelu, a izgled vašeg jezika može...

Jeste li znali? Izgledom vašeg jezika možete saznati svoju dijagnozu!

Drevna tradicionalna kineska medicina preko izgleda jezika određuje dijagnozu pojedinih oboljenja... Izgled jezika može nam otkriti kakvo...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas