IshranaNamirniceOvih 11 namirnica nema rok trajanja i nikad se...

Ovih 11 namirnica nema rok trajanja i nikad se neće pokvariti

-

Rok trajanja pojedini namirnica može biti prilično zbunjujući. Ne samo da postoji više datuma koje valja razumjeti – ‘rok trajanja’ i ‘najbolje upotrijebiti do…’ – već ponekad ti datumi mogu biti i potpuno pogrešni. S druge strane, mnogo se hrane baca iako je još potpuno dobra i sigurna za konzumaciju.

No, postoje neke vrste namirnica koje se nikad ne kvare i na kojima datume i rok trajanja ne morate gledati. Ovo namirnice su bez roka trajanja i sigurno se neće pokvariti.

Rok trajanja namirnica

- Google oglasi -

Med

Med ima neograničen rok trajanja. Može promijeniti boju ili se kristalizirati, no i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizirao, jednostavno stavite otvorenu staklenku u toplu vodi i miješate dok se kristali ne rastope.

Riža

Čak i ako se na kutiji ulovi debeo sloj prašine, riža unutra bit će jednako dobra kao i onoga dana kad ste je kupili. To vrijedi za sve tipove riže: dugog i kratkog zrna, bijelu, basmati… No ne i za smeđu rižu koje je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju. Jedino na što morate paziti kod skladištenja riže je da je čuvate od insekata.

- Google oglasi -

Bijeli ocat

Možete kupiti veću količinu bijelog octa bez straha da će vam se pokvariti. Naime, on može trajati vječno. Osim što ga možete koristiti u raznim salatama, odličan je i kao sredstvo za čišćenje.

>>Najbolje prirodno sredstvo za čišćenje kuće koje ubija sve bakterije

Ekstrakt vanilije

Čisti ekstrakt vanilije zauvijek će ostati svjež jer se čuva u čistom alkoholu. No pripazite da se radi o doista pravom ekstraktu vanilije jer onaj umjetni nema toliki rok trajanja. Imajući to na umu, možda se ipak odlučite na onu pravu, ali malo skuplju varijantu.

Sol

Sol, bila ona morska ili kamena, ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i onoga dana kad ste je kupili. Morska sol se preporučuje kao prirodni lijek za mnoge tegobe, kako se koristi pročitajte ovdje.

Kukuruzni škrob

Kao i ove do sada spomenute namirnice kukuruzni škrob ima neograničen rok trajanja, ali morate ga čuvati na hladnom mjestu i dobro zatvoreno. A kako se zaliha kukuruznog škroba ne troši baš tako brzo, možete ga mirne duše nastaviti koristiti dugo vremena.

Šećer rok trajanja

Kod šećera nije problem održati ga svježim, nego spriječiti da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na što morate paziti je da ga držite podalje od vlage i insekata.

Žestoka pića

Ne morate žuriti da dovršite onu bocu ruma – dobro zatvorena i na hladnom mjestu uskladištena boca žestice može trajati koliko god je potrebno. Ormarić sa žestokim pićem obično je nešto što se nasljeđuje, no ne morate brinuti o kvaliteti pića koje ste naslijedili od bake. S vremenom pića mogu neznatno promijeniti aromu, no to vjerojatno nećete ni osjetiti.

Suhi grah

I suhi grah može stajati unedogled. No trebat će mu nešto duže da omekša prije kuhanja, a ponekad neće omekšati uopće, pogotovo ako je stajao dvije-tri godine. Dobra je stvar što neće izgubiti niti svoju nutritivnu vrijednost. Grah je veoma korisna namirnica za zdravlje, koja su ljekovita svojstva graha pročitajte ovdje.

Instant kava

Instant kavu u hladnjaku možete čuvati zauvijek i to bez obzira je li pakiranje otvoreno ili nije.

Javorov sirup

Iako se ova namirnica kod nas baš i ne koristi često, imate li je u kući znajte da ni ona nema rok trajanja. Javorov sirup najčešće se koristi kao preljev za palačinke ili neke druge slastice.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik...

Riješite se proširenih i bolnih vena uz čudotvorni narodni lijek – Recept

Proširene vene žene su nekad rješavale smjesom koju su napravile same. Jednostavna je za izradu i jeftina, a sastojci...

Čišćenje bubrega na stare načine ruske narodne medicine

Čišćenje bubrega jelovim uljem je najprostiji i najefikasniji način čišćenja bubrega… Sastoji se iz dvije uzastopne etape: jednu nedjelju...

Otkrijte na vrijeme – Ovo su prvi simptomi trovanja hranom

Trovanje hranom izaziva kombinaciju mučnine, povraćanja i dijareje (katkad i krvave), ali pored ovih postoje i druge simptomi. Nakon uzimanja...
- Google oglasi -

Podmukla boljka: Simptomi kandide koje žene ignorišu dok ne nastane haos

Candida je gljivična infekcija i može biti vrlo ozbiljna zdravstveni problem. Za mnoge to može biti zbunjujuće jer su...

Šta se dešava u organizmu kada stavite luk na tabane

U kineskoj medicini vjeruje se da su stopala moćan i direktan kontakt sa svim unutrašnjim organima, zahvaljujući takozvanim „meridijanima“...

Ovo morate pročitati

Zapalite lovorov list – nećete vjerovati što se tada događa

Od lovorovog lista ima puno više koristi od samog...

Da li ste ikada pokušali zalediti limun? Smrznuti limun sprječava razvoj i najozbiljnijih oboljenja

Limun je moćna voćka, odlična za vaše zdravlje, a...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas