ZdravljeSimptomiOvi znakovi otkrit će da li morate izbaciti gluten...

Ovi znakovi otkrit će da li morate izbaciti gluten iz prehrane!

-

Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži zbog koje dolazi do oštećenja probavnog sistema. Bolest se prezentira u najvećem broju slučajeva gubitkom apetita a simptomi celijakije vezani su uz probavu.

Dijagnostika celijakije se radi biopsijom tankog crijeva gdje se mogu vidjeti karakteristične promjene na crijevnim resicama. Analizom krvi ili kućnim profesionalnim testom mogu se potvrditi indikacije za celijakiju, ali bez biopsije se ne može postaviti dijagnoza. S druge strane, ne postoji pretraga kojom možemo dokazati postojanja preosjetljivosti na gluten kod osoba koje ne boluju od celijakije ili pak nemaju alergiju na pšenicu. Međutim, te osobe također osjećaju simptome slične onima kod celijakije.

- Google oglasi -

Stručnjaci kažu da je eliminacija glutena iz prehrane danas pravi trend, ali treba provjeriti je li on stvarno uzrok naših zdravstvenih problema.

Simptomi celijakije

Simptomi ovise o samom oboljelom, o njegovoj dobi, trajanju, jačini bolesti i oštećenju organizma. Postoje simptomi celijakije koji su van probavnog sistema kao što su niski rast, slabokrvnost (anemija) i sl. Važno je napomenuti kako osoba oboljela od celijakije ne mora imati simptome, ali svejedno dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva.

Simptomi celijakije kod djece su veoma slični onim sa intolerancijom na gluten i drugim vrstama intolerancije na hranu, kao i drugim zdravstvenim stanjima.

10 simptoma preosjetljivosti na gluten:

  • Stalan osjećaj napuhnutosti i vjetrovi
  • Bolovi u stomaku
  • Hronični proljev ili hronični zatvor
  • Mučnina i povraćanje
  • Blijeda stolica
  • Osjećaj umora nakon obroka koji sadrže gluten
  • Hronični umor
  • Bolni i upaljeni zglobovi (pogotovo prsti, koljena i kukovi)
  • Promjene raspoloženja praćene osjećajem anksioznosti i depresije
  • Neurološki problemi poput vrtoglavice i čestih glavobolja
- Google oglasi -

>> Dozvoljena i zabranjena hrana za oboljele od celijakije

Eliminacijska dijeta

Ako sumnjate da gluten šteti vašem zdravlju, preporučuju se da provedete eliminacijsku dijetu u trajanju od 4 sedmice. Tokom ovog vremenskog perioda morate u potpunosti izbaciti iz prehrane sve proizvode koji sadrže i najmanju količinu glutena. Provjerite koje svakodnevne namirnice skrivaju tragove glutena.

>> Evo šta gluten zaista radi hrani – pogledajte OVDJE

Nakon 4 sedmice gluten ponovno uvedite u prehranu i zatim proučite kako vaše tijelo reagira.

Ako ste se tokom eliminacije osjećali bolje, zdravstveni problemi su se ublažili ili nestali, a zatim se vratili nakon ponovnog uvođenja glutena moguće je da je vaš organizam uistinu preosjetljiv na gluten.

S obzirom na to da je celijakiju ili preosjetljivost na gluten teško prepoznati jer se simptomi ovih stanja često preklapaju sa simptomima drugih bolesti, upravo bi ovakav eliminacijski test mogao pomoći prilikom donošenja pravilne i pravovremene dijagnoze.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Čišćenje bubrega na stare načine ruske narodne medicine

Čišćenje bubrega jelovim uljem je najprostiji i najefikasniji način čišćenja bubrega… Sastoji se iz dvije uzastopne etape: jednu nedjelju...

Otkrijte na vrijeme – Ovo su prvi simptomi trovanja hranom

Trovanje hranom izaziva kombinaciju mučnine, povraćanja i dijareje (katkad i krvave), ali pored ovih postoje i druge simptomi. Nakon uzimanja...

Podmukla boljka: Simptomi kandide koje žene ignorišu dok ne nastane haos

Candida je gljivična infekcija i može biti vrlo ozbiljna zdravstveni problem. Za mnoge to može biti zbunjujuće jer su...

Šta se dešava u organizmu kada stavite luk na tabane

U kineskoj medicini vjeruje se da su stopala moćan i direktan kontakt sa svim unutrašnjim organima, zahvaljujući takozvanim „meridijanima“...
- Google oglasi -

Provjerite sami kako radi vaša štitna žlijezda – Uradite sami test za štitnjaču

Dr Barnes je prije 50 godina otkrio da je temperatura tijela odličan pokazatelj rada štitne žlijezde, pogotovo temperatura koja...

Uvrstite je odmah u svoju ishranu – Evo i zašto je bundeva dobra za vas

Koristi se za lijek i bundeva i njeno sjeme. Sjeme ima oko 33% masnog ulja. U pulpi (mesu) ima...

Ovo morate pročitati

Prirodni lijek za žgaravicu

Protiv ove neugodne pojave koja se ispoljava žestokim bolovima...

Dobra vijest za žene koje piju kafu

Žene koje piju gazirana pića sa kofeinom su u...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas