ZdravljeSimptomiOvi znakovi otkrit će da li morate izbaciti gluten...

Ovi znakovi otkrit će da li morate izbaciti gluten iz prehrane!

-

Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži zbog koje dolazi do oštećenja probavnog sistema. Bolest se prezentira u najvećem broju slučajeva gubitkom apetita a simptomi celijakije vezani su uz probavu.

Dijagnostika celijakije se radi biopsijom tankog crijeva gdje se mogu vidjeti karakteristične promjene na crijevnim resicama. Analizom krvi ili kućnim profesionalnim testom mogu se potvrditi indikacije za celijakiju, ali bez biopsije se ne može postaviti dijagnoza. S druge strane, ne postoji pretraga kojom možemo dokazati postojanja preosjetljivosti na gluten kod osoba koje ne boluju od celijakije ili pak nemaju alergiju na pšenicu. Međutim, te osobe također osjećaju simptome slične onima kod celijakije.

- Google oglasi -

Stručnjaci kažu da je eliminacija glutena iz prehrane danas pravi trend, ali treba provjeriti je li on stvarno uzrok naših zdravstvenih problema.

Simptomi celijakije

Simptomi ovise o samom oboljelom, o njegovoj dobi, trajanju, jačini bolesti i oštećenju organizma. Postoje simptomi celijakije koji su van probavnog sistema kao što su niski rast, slabokrvnost (anemija) i sl. Važno je napomenuti kako osoba oboljela od celijakije ne mora imati simptome, ali svejedno dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva.

Simptomi celijakije kod djece su veoma slični onim sa intolerancijom na gluten i drugim vrstama intolerancije na hranu, kao i drugim zdravstvenim stanjima.

10 simptoma preosjetljivosti na gluten:

  • Stalan osjećaj napuhnutosti i vjetrovi
  • Bolovi u stomaku
  • Hronični proljev ili hronični zatvor
  • Mučnina i povraćanje
  • Blijeda stolica
  • Osjećaj umora nakon obroka koji sadrže gluten
  • Hronični umor
  • Bolni i upaljeni zglobovi (pogotovo prsti, koljena i kukovi)
  • Promjene raspoloženja praćene osjećajem anksioznosti i depresije
  • Neurološki problemi poput vrtoglavice i čestih glavobolja
- Google oglasi -

>> Dozvoljena i zabranjena hrana za oboljele od celijakije

Eliminacijska dijeta

Ako sumnjate da gluten šteti vašem zdravlju, preporučuju se da provedete eliminacijsku dijetu u trajanju od 4 sedmice. Tokom ovog vremenskog perioda morate u potpunosti izbaciti iz prehrane sve proizvode koji sadrže i najmanju količinu glutena. Provjerite koje svakodnevne namirnice skrivaju tragove glutena.

>> Evo šta gluten zaista radi hrani – pogledajte OVDJE

Nakon 4 sedmice gluten ponovno uvedite u prehranu i zatim proučite kako vaše tijelo reagira.

Ako ste se tokom eliminacije osjećali bolje, zdravstveni problemi su se ublažili ili nestali, a zatim se vratili nakon ponovnog uvođenja glutena moguće je da je vaš organizam uistinu preosjetljiv na gluten.

S obzirom na to da je celijakiju ili preosjetljivost na gluten teško prepoznati jer se simptomi ovih stanja često preklapaju sa simptomima drugih bolesti, upravo bi ovakav eliminacijski test mogao pomoći prilikom donošenja pravilne i pravovremene dijagnoze.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 savjeta kako izbjeći trovanje hranom tokom vrućina

Često mislimo da se hranom možemo otrovati samo u restoranima, međutim, istraživanja i iskustva doktora pokazuju kako se trovanje...

Obratite pažnju – Evo koju hranu ne smijete jesti na plaži

Osim peškira, kreme za sunčanje i vode nezaobilazno je pitanje šta jesti na plaži. O tom izboru ne zavisi...

Za ova ljekovita svojstva bosiljka niste znali

Bosiljak (Ocimum basilicum) je uobičajena aromatična biljka iz porodice metvice, iste porodice biljaka kao i druge hranjive, korisne biljke...

7 iznenađujućih saznanja za šta je dobar patlidžan

Patlidžan, također poznat kao balancana, je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum i koriste se u mnogim jelima širom...
- Google oglasi -

Ovo sigurno niste znali o puštanju vjetrova

Puštanje vjetrova je potpuno normalna stvar, javlja se kao nusprodukt vaše probave koja razgrađuje i prerađuje hranu i hranjive...

Ako radite ovih 12 stvari, znači da ste mentalno oboljeli!

Depresija se najčešće pojavljuje uslijed nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne...

Ovo morate pročitati

Ove namirnice snižavaju tlak i loš holesterol – banane, cvekla..

Voće i povrće će utjecati na smanjenje LDL holesterola...

Na jeziku vam ostaju otisci zubi? To može ukazivati na zdravstvene tegobe

Vrijeme je da stanete pred ogledalo i - snažno...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas