Smetnje gutanja praćene bolom – upala ždrijela

0
2080

bol u grluBol prilikom gutanja najčešće je uzrokovan upalama ždrijela i jednjaka. Otežano gutanje praćeno bolom stalan je znak gotovo svake nagle, akutne upale ždrijela, bol je različite jačine, a može postojati samo osjećaj kao da se u ždrijelu nalazi strano tijelo.

Angina je čest uzrok bola koji se naglo povećava gutanjem, uz povišenu tjelesnu temperaturu i opću klonulost.

I mnoge akutne, nagle upale mogu izazvati smetnje gutanja, praćene jačim ili slabijim bolovima: šarlah, zaušnjaci, upala jezika, gnojna žarišta (apscesi) u usnoj šupljini i ždrijelu, infekciozna mononukleoza ili tzv. žljezdana groznica.

Jake bolove izazivaju opekline nastale gutanjem vruće hrane ili vrućih tekućina i udisanjem vrućega zraka, praćene su promuklošću, u težim slučajevima i smetnjama disanja, čak i gušenjem. Još jači bolovi nastaju gutanjem jakih kiselina i lužina, to su tzv. kemijske ozljede ždrijela i jednjaka ili kemijske opekline.

Užasan bol i strah već na samu pomisao da se nešto mora gutati, prvi je znak bjesnoće, javlja se tek 3 tjedna do 3 mjeseca od trenutka ugriza bijesne životinje. Kada se jave prvi znakovi, bolest se ne može izliječiti, može se spriječiti samo pravovremenim cijepljenjem, i to prvih nekoliko dana poslije ugriza.

Dugotrajne, kronične smetnje gutanja praćene bolom javljaju se kod mnogih kroničnih bolesti usne šupljine, krajnika, jezika, ždrijela i jednjaka, najčešće su kronične upale ždrijela.

Kronične upale ždrijela redovito su praćene smetnjama gutanja, osjećajem stranoga tijela, jačim ili slabijim bolovima, osjećajem stezanja i gušenja u vratu, bolom i grebanjem prilikom gutanja na prazno.

Čir na jednjaku, slično kao čir na želucu, može biti uzrok dugotrajnih smetnji gutanja i bolova, slične su smetnje kod raka ždrijela i jednjaka. Vrlo jak bol, često grčevit, može potjecati iz srca, koji put se javlja samo u ždrijelu ili ispod prsne kosti s osjećajem da se “trga” jednjak.

I takav bol ljudi tumače kao nedužnu smetnju gutanja, pogotovo zato što napad bolova traje svega nekoliko sekunda do nekoliko minuta. A to je zapravo angina pektoris.