ZdravljeOsjećaj “kugle ili knedle u grlu” - uzroci i...

Osjećaj “kugle ili knedle u grlu” – uzroci i prirodno liječenje

-

Najčešća je smetnja osjećaja stranoga tijela u ždrijelu. Pacijenti obično opisuju to stanje kao knedla ili kugla u grlu. Knedla u grlu može ukazivati ​​na bilo šta, od psihičkog stresa do nečeg ozbiljnijeg poput raka.

Osjećaj “knedle u grlu” može biti organski, funkcionalni i psihološki. Kad nije moguće odrediti organski uzrok, riječ je o stanju koje nazivamo Globus hystericus. Takva “kugla” obično se ne javlja za vrijeme jela. Koji put je tako velika da osoba ima osjećaj gušenja, uprkos tome što su dišni putovi potpuno slobodni i čisti.

- Google oglasi -

Takve smetnje mnogo češće imaju žene nego muškarci, javljaju se u menopauzi. Mnoge pacijentice, naročito ako se tegobe ponavljaju, strahuju od tumora, od raka u grlu. Smetnje gutanja mogu biti toliko jake da bolesnice odbijaju svaku hranu i mršave, tada je potrebno bolničko liječenje.

Knedla u grlu uzroci

Anksioznost
Navedeni osjećaj može jako uznemiriti. Pogotovo zato što se osoba često uzalud pokušava osloboditi tog osjećaja kašljanjem ili iskašljavanjem sluzi, ali bez stvarnog poboljšanja. Nerijetko uz to nastupaju grlobolja i stalno gušenje, kao i nedostatak zraka, tj. anksioznost ili napadaji panike kao posljedica osjećaja stezanja u grlu.

Alergija
Akutni osjećaj stranog tijela može biti alergično izazvan, npr. ugrizom insekta ili prehrambenim alergenima. Važno je što prije razjasniti o čemu je riječ kako ne bi došlo do životno opasnog suženja dišnog trakta.

Pritisak u prsima
Česti su uzroci osjećaja knedle u grlu prehlada, bronhitis ili upala uha pa je nerijetko prisutan i pritisak u prsima. Kod četvrtine slučajeva razvija se gastroezofagealni refluks. Riječ je o povećanom povratku želučane kiseline u jednjak (žgaravica u grlu).

- Google oglasi -

Nakon gutanja većih, nedovoljno sažvakanih zalogaja i brze konzumacije hrane ili tekućine mogu se uz pritisak u prsima, pojaviti knedla u grlu i podrigivanje.

Osjećaj knedle u grlu – napetost
Napetosti mišića ili vezivnog tkiva mogu uzrokovati osjećaj knedle u grlu. Pojavljuju se od ožiljaka operacija na vratu ili u grlu (npr. operacija štitnjače ili tonzila) ili nepravilnog držanja glave ili pak cijelog tijela.

Knedla u grlu – stres
Stezanje u grlu na nervnoj bazi također je česta pojava. Mentalni stres koji sa sobom nose neriješeni sukobi, anksioznost ili bolesti poput depresije često dovodi do privremenog ili trajnog osjećaja pritiska ili stranog tijela u grlu bez ikakvog organskog uzroka. U tim se slučajevima gutanje i disanje često opisuju kao teško ili bolno. Pogođeni imaju osjećaj da moraju stalno čistiti grlo.

Knedla u grlu prirodni lijek

U slučaju prehlade, učinkoviti su prirodni lijekovi za kašalj. Kako bi se potaknulo izbacivanje sluzi, mogu se koristiti razni čajevi, npr. čaj od lipe, bazge ili nara.

Kako da napravite domaći sirup za kašalj pročitajte ovdje.

Protiv virusa korisna je aromaterapija s uljem čajevca koje jača imuni sistem. Potrebno je staviti pet kapi ulja na maramicu i udisati nekoliko puta dnevno. Preko noći se može staviti par kapljica na jastuk.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Bakterije koje čuvaju Vaš organizam

Probiotici mogu da stvore i odgovore na neurohemikalije, što pozitivno djeluje na nervni sistem i imunitet, kao i na...

Prirodni lijekovi za liječenje heliko bakterije u crijevima

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je poznata po tome jer se smatra glavnim uzročnikom čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu,...

Koje su zdravstvene prednosti lješnjaka?

Lješnjak je egzotično voće smeđe boje sa stabla lješnjaka. Pripada skupini orašastih plodova. Od davnina, lješnjak se koristi kao...

Uzroci koji mogu izazvati bol u potkoljenicama nogu

Potkoljenica se sastoji od dvije potkoljenične kosti: debele i čvrste goljenične kosti, i tanke lisne kosti, te brojnih mišića,...
- Google oglasi -

3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Priprema zobenih pahuljica je veoma jednostavna i treba da isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna...

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...

Ovo morate pročitati

Loša prehrana izaziva upale

Novo istraživanje provedeno u SAD pokazuje da je pretjerani...

Staračke smetnje pamćenja

Kaže se da čovjek u starosti podjetinji. To je...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas