Osjećaj “kugle ili knedle u grlu” – uzroci i prirodno liječenje

-

Najčešća je smetnja osjećaja stranoga tijela u ždrijelu. Pacijenti obično opisuju to stanje kao knedla ili kugla u grlu. Knedla u grlu može ukazivati ​​na bilo šta, od psihičkog stresa do nečeg ozbiljnijeg poput raka.

Osjećaj “knedle u grlu” može biti organski, funkcionalni i psihološki. Kad nije moguće odrediti organski uzrok, riječ je o stanju koje nazivamo Globus hystericus. Takva “kugla” obično se ne javlja za vrijeme jela. Koji put je tako velika da osoba ima osjećaj gušenja, uprkos tome što su dišni putovi potpuno slobodni i čisti.

- Google oglasi -

Takve smetnje mnogo češće imaju žene nego muškarci, javljaju se u menopauzi. Mnoge pacijentice, naročito ako se tegobe ponavljaju, strahuju od tumora, od raka u grlu. Smetnje gutanja mogu biti toliko jake da bolesnice odbijaju svaku hranu i mršave, tada je potrebno bolničko liječenje.

Knedla u grlu uzroci

Anksioznost
Navedeni osjećaj može jako uznemiriti. Pogotovo zato što se osoba često uzalud pokušava osloboditi tog osjećaja kašljanjem ili iskašljavanjem sluzi, ali bez stvarnog poboljšanja. Nerijetko uz to nastupaju grlobolja i stalno gušenje, kao i nedostatak zraka, tj. anksioznost ili napadaji panike kao posljedica osjećaja stezanja u grlu.

Alergija
Akutni osjećaj stranog tijela može biti alergično izazvan, npr. ugrizom insekta ili prehrambenim alergenima. Važno je što prije razjasniti o čemu je riječ kako ne bi došlo do životno opasnog suženja dišnog trakta.

Pritisak u prsima
Česti su uzroci osjećaja knedle u grlu prehlada, bronhitis ili upala uha pa je nerijetko prisutan i pritisak u prsima. Kod četvrtine slučajeva razvija se gastroezofagealni refluks. Riječ je o povećanom povratku želučane kiseline u jednjak (žgaravica u grlu).

- Google oglasi -

Nakon gutanja većih, nedovoljno sažvakanih zalogaja i brze konzumacije hrane ili tekućine mogu se uz pritisak u prsima, pojaviti knedla u grlu i podrigivanje.

Osjećaj knedle u grlu – napetost
Napetosti mišića ili vezivnog tkiva mogu uzrokovati osjećaj knedle u grlu. Pojavljuju se od ožiljaka operacija na vratu ili u grlu (npr. operacija štitnjače ili tonzila) ili nepravilnog držanja glave ili pak cijelog tijela.

Knedla u grlu – stres
Stezanje u grlu na nervnoj bazi također je česta pojava. Mentalni stres koji sa sobom nose neriješeni sukobi, anksioznost ili bolesti poput depresije često dovodi do privremenog ili trajnog osjećaja pritiska ili stranog tijela u grlu bez ikakvog organskog uzroka. U tim se slučajevima gutanje i disanje često opisuju kao teško ili bolno. Pogođeni imaju osjećaj da moraju stalno čistiti grlo.

Knedla u grlu prirodni lijek

U slučaju prehlade, učinkoviti su prirodni lijekovi za kašalj. Kako bi se potaknulo izbacivanje sluzi, mogu se koristiti razni čajevi, npr. čaj od lipe, bazge ili nara.

Kako da napravite domaći sirup za kašalj pročitajte ovdje.

Protiv virusa korisna je aromaterapija s uljem čajevca koje jača imuni sistem. Potrebno je staviti pet kapi ulja na maramicu i udisati nekoliko puta dnevno. Preko noći se može staviti par kapljica na jastuk.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Šta je tajna zdravog srca i bubrega?

Američka zdravstvena asocijacija prije dvadeset godina provela je istraživanje...

Herbarium – Komorač

Nazivi biljke Familija: UmbelliferaeNarodni: KomoračLatinski: Foeniculum vulgareLjekarski: Fructus foeniculiEngleski: FennelNjemački:...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas