Šta NE smijete govoriti pred djetetom!

-

Roditeljstvo se smatra jednim od najljepših, ali ujedno i najtežih poslova na svijetu…

Koliko god bilo posebnih trenutaka jer ipak sudjelujete u odgoju svog djeteta da jednog dana odraste u dobrog čovjeka, toliko je puno situacija kada niste sigurni donosite li dobre odluke i jeste li uopće sposobni biti roditeljem.

- Google oglasi -

Moguće je dobiti savjete od prijatelja, članova obitelji i stručnih osoba, ali i dalje ostaje činjenica kako je sve na vama jer vi ste osoba koja će donijeti konačnu odluku oko toga kako postupiti u određenoj situaciji. Pitanja će uvijek biti, ali sve dok se trudite rezultati neće izostajati.

Iako ne postoji škola koja će vas svemu naučiti važno je da su oba roditelja složna pred djetetom i ako se taj tren ne slažu oko odluke koju je donio jedan od njih, nikako to ne smiju pokazati pred djetetom. Pred njim vi morate biti cjelina, a ako vam nešto smeta to izreći tek kada dijete stavite spavati.

Psiholozi su složni kako je zajedništvo pred djetetom jedna od stvari koju bi svaki roditelj trebao znati i ako želi dijete izvesti na pravi put. Ali suradnja oba roditelja nije jedino na što treba obratiti pozornost. Kako bi znali da dobro odgajate klince, potrebno je znati što smijete pred njima reći, a što ne.

Postoje situacije kada vas dijete naljuti i nimalo ne razmišljajući izgovorite rečenice koje će se kasnije odraziti negativno na njegov odgoj. Teško je ponekad biti racionalan i izvagati prije nego se izrekne, ali za djetetovo dobro, potrebno je prvo razmisliti pa onda reći.

- Google oglasi -

Koje su to rečenice koje roditelji najčešće izgovaraju, a koje su se pokazale lošima za djetetovo samopouzdanje?

Bez obzira koliko bili umorni i nije vam do objašnjavanja nikako ne smijete kada vas dijete nešto pita reći kako ste umorni i da vas to ne zanima. Skupite energiju i lijepo popričajte s njim, pokažite da vam je važno što misli i što želi s vama podijeliti neke stvari.

Kada ne napravi nešto iz prvog pokušaja, nikako ne smijete reći kako je nesposobno i da ste više očekivali. Želite li da najmlađi član obitelji jednog dana odraste u osobu sigurnu u sebe, važno je da ga potičete u onome što radi, pa i ako pogriješi jednostavno date do znanja kako će biti bolje drugi put.

Ne opterećujte previše dijete svojim problemima, a pogotovo ne ako se radi o izgledu. Nije dobro da cijelo vrijeme sluša kako ste nezadovoljni kilažom, kakvu kožu imate… Takve teme ostavite za odrasle, a umjesto toga naučite dijete koliko su važne zdrave životne navike.

Budite podrška djetetu, oslonac i sigurna ruka. Kada mu zatreba prijatelj budite i to, ali ne zaboravite da ste na prvom mjestu roditelj koji mu želi samo najbolje i da jednog dana izraste u samostalnu osobu koja će moći donijeti ispravne odluke.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

5 vježbi za bol u donjem dijelu leđa

Bilo da je riječ o kroničnoj, akutnoj ili epizodnoj, bol u donjem dijelu leđa čest je problem među odraslima,...

Prema nutricionistima, jesu li banane zapravo zdrav međuobrok?

Banane su vrlo popularno, praktično i zdravo voće, ali jesu li zdrav međuobrok pitanje je za ljude koji žele...

Za bolju cirkulaciju ovo su najbolji čajevi

Cirkulacija igra ključnu ulogu u očuvanju opšteg zdravlja, jer cirkulirajuća krv prenosi ne samo kisik, već i vodu i...

10 najboljih vrsta voća koje možete jesti navečer

Voće je izvrstan među obrok za navečer. Ne samo da je voće ukusno i zadovoljavajuće, već neke vrste također...
- Google oglasi -

Otkrijte čaroliju zdravih grickalica koje ne debljaju: Slane i slatke poslastice za Vaše Zdravlje

Osim što podižu energiju i osiguravaju dodatne dnevne hranjive tvari, grickalice uvijek sve čine boljim. U današnjem svijetu gdje...

5 načina za brzo uklanjanje herpesa na usni

Herpes - također poznat kao oralni herpes ili herpes labialis - mali su mjehurići ispunjeni tekućinom koji se pojavljuju...

Ovo morate pročitati

Smetnje gutanja praćene bolom – upala ždrijela

Bol prilikom gutanja najčešće je uzrokovan upalama ždrijela i...

Evo koje su ljekovite biljke najbolji prirodni lijek za dermatitis

Šta je atopijski dermatitis? Atopijski dermatitis je kronična (dugotrajna)...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas