Promjene na grudima koje ne treba zapostaviti

-

Mnoge žene zanemaruju važnost samo-pregleda grudi. Kako bi vaše grudi bile zdrave, važno je brinuti o njima i pratiti eventualne promjene. Neke znakove nikako ne biste trebali ignorisati, a otkrivamo vam na šta biste trebali posebno obratiti pažnju. Veoma je važno da svaka žena zna koje su to promjene na grudima posljedica prirodnih procesa organizma, a koje predstavljaju alarm za posjetu ljekaru.

Važno je napomenuti da mnoge promjene na dojkama nisu nužno znak raka, ali je važno pratiti bilo kakve promjene i konzultirati se s ljekarom radi dijagnoze i procjene.

- Google oglasi -

Promjene na grudima

Grudvica na grudima
Mekana masa koja se pomjera ispod vaše kože najvjerovatnije je cista ispunjena tečnošću. Ako je grudvica čvrsta, moguće je da je riječ o benignim promjenama, ali biste se svakako trebali posavjetovati sa ljekarom na vrijeme.

Osip na bradavicama
Tragovi koji podsjećaju na ugriz insekta, crvenilo ili osip, a koji ne prolaze ni poslije nekoliko sedmica, mogu biti znak nekog oblika raka dojke.

Nabrana koža na grudima
Ako tkivo postane nabrano poput narančine kože, to može biti znak začepljenja limfnih čvorova, što ukazuje na inflamatorni rak dojke.

Mladež ili ožiljak koji mijenja boju
Rak kože najčešće se javlja na nogama, ali i grudi mogu biti meta te bolesti. Obratite pažnju na asimetričnost, ivice mladeža koje su nepravilne, varijaciju boja i na to da li raste i širi se.

- Google oglasi -

Promjene u limfnim čvorovima
Povećani limfni čvorovi ispod pazuha ili duž vrata mogu ukazivati na širenje raka dojke.

Pored redovnog samo-pregleda, obavezno posjetite svog ginekologa da obavi i pregled vaših grudi kada odete na redovnu godišnju kontrolu.

Viralna fotografija limunova pomaže ženama da otkriju rane simptome raka dojke

Promjene na grudima u trudnoći

Grudi trpe velike promjene tokom drugog stanja. Početak trudnoće karakteriše bol u cijeloj dojci ili njenom djelu, zatim povišena osjetljivost kože i bradavica, osjećaj otečenosti i teških grudi.

Sve ove pojave su sasvim prirodne i nastaju kao posljedica lučenja hormona koji ženu spremaju za dojenje bebe. Dojke se uvećavaju zbog veće prokrvljenosti i uvećanja samih mliječnih žlijezda, a izmijenjen izgled zadržavaju i nakon rođenja bebe, kako bi omogućile dojenje. Sa završetkom dojenja, grudi će se vremenom vratiti u prijašnje stanje.

U menopauzi ove promjene su prirodne

Normalno je da dojke u ovo periodu gube hidriranost i elastičnost. Razlog za to su hormonske promjene, tačnije pad lučenja estrogena. Posljedica su opuštene grudi i donekle njihov smežuran izgled. Ipak, klimaks donosi i jednu dobru stvar, a to je prestanak formiranja čvorića u tkivu dojke.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Prirodni lijekovi pomažu jednako učinkovito

Kada vas zaboli grlo ili vam je nadražen želudac,...

Korištenje antibiotika duže od 15 dana može drastično povećati rizik od raka crijeva

Ako uzimate antibiotike 15 dana ili duže možete povećati...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas