Može li se spriječiti prijevremeno starenje kože?

-

starenje kožePrvi pokazatelji starenja kože ne mogu se sakriti jer se pojavljuju upravo na licu. Razlog tome je tanka i osjetljiva koža koja ne prašta neadekvatnu njegu. Ako reagiramo na vrijeme , možemo učinkovito zaustaviti starenje kože i pomladiti je bez puno muke.

Starenje kože je biološki proces koji nastaje kao posljedica utjecaja genetskog faktora i faktora okoliša koji se zbrajaju tokom života.

- Google oglasi -

Od tri sloja kože, za njezin vanjski izgled najvažniji je središnji dermis koji joj daje napetost, a građen je od kolagenih i elastičnih vlakana te međustanične tvari.

Kako nastaje starenje kože

Mreža kolagenih i elastičnih vlakana odgovorna je za elastičnost i rastegljivost kože na vanjske sile. Međustanične tvari čine složeni spojevi, od kojih je najvažnija hijaluronska kiselina koja je zbog velike moći vezanja vode odgovorna za napetost kože. Bore nastaju zbog pojačanog korištenja mišića, jer koža vremenom, zbog gubitka elastičnosti, ne može pratiti mišićne kretnje, pa na njihovim rubovima nastaju bore, najčešće na čelu, oko očiju i na obrazima.

Kronološko starenje kože  je univerzalan, nezaustavljiv proces obilježen promjenom fizioloških funkcija cijelog organizma. Kronološko starenje  kože je blijeda, suha, hrapava, naborana, prekrivena hiperpigmentiranim i depigmentiranim mrljama i proširenim kapilarama.

Prijevremeno starenje kože nije univerzalan proces, a obilježeno je promjenama izgleda i funkcije kože na mjestima izloženim djelovanju faktora okoliša, ponajprije sunca. Obilježeno je pojavom dubokih bora, pojačanom pigmentacijom, naznačenim krvnim žilicama, crvenilom i kožnim izraslinama. Najčešći faktori koji ubrzavaju starenje kože dijele se na vanjske i unutrašnje.

- Google oglasi -

Vanjski utjecaji su prije svega sunčanje bez zaštite, upotreba solarija te klimatski faktori (vjetar, suh i topao zrak). Tu još spadaju i onečišćenje zraka, štetni preparati za kožu i pretjerano pranje kože.

Unutrašnji utjecaji na starenje kože su neke bolesti iz unutrašnjih organa, zatim neki lijekovi, pogrešna prehrana, pogrešne i česte kure mršavljenja, stres te upotreba nikotina, alkohola i kave.

Dvije vrste prevencije

Svi bismo željeli usporiti starenje kože. To je moguće, ako poštujemo pravila primarne i sekundarne prevencije.

Primarna prevencija provodi se od rane mladosti.  Izbjegavati duža izlaganja suncu i koristiti  sredstava za zaštitu od UV zračenja, niskokaloričnu hranu koja mora biti ujednačeno bogata svim potrebnim sastojcima, a naročito antioksidantima (vitamini, minerali) te tjelesnu aktivnost.

 Sekundarna prevencija najviše je napredovala u borbi protiv starenja kože i daju odlične rezultate. Počinje se provoditi nakon pojave prvih znakova starenja, ali tačnu dobnu granicu teško je odrediti zbog velikih individualnih razlika. Neke od metoda sekundarne prevencije utječu na obnavljanje mišićne mase i uklanjanje viška masnog tkiva.

Kada koži nedostaje voda, moramo je nadoknaditi određenim preparatima koji poboljšavaju hidrataciju. Dobri rezultati postižu se unošenjem (u dublje slojeve kože i putem posebnih aparata) ampula kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, aloja vera ampula, vitaminskih i voćnih ampula i ampula za hidrataciju.

Detoksikacija pomaže usporiti starenje kože

Detoksikacija kože zapravo znači čišćenje krvi, postiže se uklanjanjem nečistoća iz krvi unutar jetre, gdje se toksini obrađuju za eliminaciju. Tijelo također eliminira toksine kroz bubrege, crijeva, pluća, limfe i kožu. Međutim, kada je sustav ugrožen, nečistoća nije ispravno filtrirana i svakoj stanici u tijelu prijeti svojevrsna kontaminacija.

Na starenje kože možete djelovati iznutra, konzumacijom organskog povrća i voća, osobito onog bogatog vitaminima A i C, kao i ispijanjem većih količina filtrirane vode, kako biste isprali toksine iz organizma.

S obzirom na to da su sunčeve zrake glavni krivac za ubrzavanje starenja kože, svim tipovima kože savjetuje se kozmetika sa zaštitnim faktorom i izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu.Nužno je znati da je za zdravu kožu presudan zdrav organizam. Loša prehrana i stres najviše utječu na izgled i ubrzano starenje kože.

Također, redovito treba uzimati dodatak vitamina D, preporuka je 1000 IU dnevno. Jedite puno omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Idealno bi bilo kada bi dolazili iz prirodnih izvora kao što je maslinovo ulje, lanene sjemenke i riba poput lososa.

Pijte vodu tijekom cijelog dana i u svim oblicima. Ako inače ne pijete dovoljno vode, barem litra na dan bit će dovoljna za početak. Osobe koje su fizički aktivne trebale bi piti i više. U popijenu tekućinu može se ubrojiti i zeleni čaj i kafa, a budite vrlo umjereni s unosom alkohola.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...
- Google oglasi -

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

5 vježbi za bol u donjem dijelu leđa

Bilo da je riječ o kroničnoj, akutnoj ili epizodnoj, bol u donjem dijelu leđa čest je problem među odraslima,...

Ovo morate pročitati

Pobijedite svoje strahove

Mnogima od nas život zagorčavaju različiti strahovi. Da biste...

Usporeno disanje – bradipneja

Usporeno disanje (bradipneja) prati mnoge bolesti. Ljudski organi rijetko...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas