Zdravlje Alternativna medicina Što je to tinktura i kako se spravlja?

Što je to tinktura i kako se spravlja?

-

tinkturaTinktura je iscrpina sa 70 postotnim alkoholom kojim izvlačimo u vodi netopive ili manje topive aktivne tvari.

Za spravljanje tinkture koristimo suhu drogu ili svježe biljke. Kod vrlo laganih droga (brđanka) uzimamo 5 g, a inače 10 g droge na 100 ml alkohola.

Vrijedi i ovo pravilo: 1 dio droge i 9 dijelova alkohola. Tinktura neka stoji 2-3 tjedna pri sobnoj temperaturi, u dobro zatvorenoj posudi.

- Google oglasi -

Više puta na dan trebamo je protresti, kako bismo pospješili ekstrakciju. U navedeno vrijeme tinkturu procijedimo i nakon toga je možemo više godina čuvati u dobro zatvorenim, tamnim staklenkama. Neke tinkture možemo kupiti u ljekarnama. Prije uporabe razrjeđujemo ih sa 70 postotnim alkoholom u omjeru 1:1.

U narodnoj medicini poznato je spravljanje alkoholnih iscrpina s domaćom rakijom. I te iscrpine možemo koristiti za izradu pripravaka, iako miris rakije nije svima ugodan.

- Google oglasi -

12 KOMENTARI

  1. Mislim da je jedna od najdjelotvornijih tinktura, ona koja se pravi od crijemuse ili medvjedjeg luka. Licno sam pravio navedenu tinkturu i iz iskustva ljudi koji su je koristili mogu vam rec da im je pomogla u lijecenju povisenog krvnog pritiska, kao i smanjenju holesterola…

  2. Kako se pravi tinktura od divljeg kestena? Dobro sazrele divlje kestene koji su pali sami od sebe na tlo izvadimo iz zelene bocave ljušture i lagano osušimo, ne nasilno na suhom i prozračnom mjestu rastanjimo.Braon koru kestena odvojimo od bjele sredine tako što suh kesten razbijemo koru dalje isitnimo i stavimo u staklenu bocu šireg grlića u omjeru 1:10 .Znači tinkturu pravimo sa96% ili 70% Etilnim alkoholom a ko nema toga onda je dobra rakija lozovača najmanje 50 stepeni.Ostavimo tako do 4 sedmice i procjedimo.Tinktura je gotova i može se mješat sa ostalim tinkturama nročito tinktura od trave KOKOTAC bilo sa bjelim ili žutim cvjetovima, tinktura od majčine dušice je antioksidantna tink.kao i tink, od klinčića ili karanfilčića.Pomješane tinkture u određenim omjerima koriste organizmu ako se uzimaju u dužem periodu u isto vrijeme počevši od momenta kada smo se probudili jer ujutru ona djeluje kao infuzija i kad se uzima sa vodom medom malo propolis kapi nekoliko kapi limunovog soka 70% te tekućine koju popijete ujutro prije nego se umijete ide direktno u krv, i možete zamislit za 10 minuta kako se lagodnije osjećate.Postoji jedna tinktura koja se pravi od biljke ODOLJEN ili Valerijana korjen te biljke nas poušta ali ta tinktura može se uzimati jednom dnevno ili po potrebi a koga danas netreba nešto da smiri kada su nam šivci napeti kao sajle.

  3. ja sam iskusila na sebi delotvorno dejstvo divljeg kestena i rakije, spasla sam se velikih problema kicmei citavih ledja jer sam imala upalu nerava i misica ledja..nastrugati plod divljeg kestena staviti u rakiju i da postoji nekoliko dana i mazati ledja, na jos vlazna ledja staviti plasticnu kesu koja pravi vakum, zagreva i drzi toplotu ..moze se namazati i malo masti ili ulja pa naneti rastvor ali verujte ja hodam a bila sam ne pokretna..dobro je da se zna a najbolje daa vam nikada ne ustreba lek!

  4. Tinktura od divljeg kestena pravi se od kore kestena koja se prosuši i samelje ili istuca.Ova tinktura je jedna od najkorisnijih tinktura i mješa se sa drugim tinkturama jer je najvažnija za cirkulaciju krvi u krvnim sudovima a naročito u kapilarima.Zato ova tinktura ima svoj udio 45% u čuvenim Vendoksin kapima koje su na tržištu među najskupljim kapima ali i sa dobrim učinkom u efikasnosti liječenja krvnih sudova.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Simptomi koji otkrivaju pad imuniteta

Kako možete znati da vam je imunitet slab i da se trebate pozabaviti njegovim jačanjem? Neki će...

Regulišite pritisak prirodnim putem: Recept za tinkturu koja čini čudo za vaše srce!

Ljekovita tinktura od gloga i rakije koja reguliše pritisak, ubrzava cirkulaciju, jača krvne sudove i srce... Uz...

Domaći lijekovi za suhe oči

Previše sjedenja za računarom može učiniti da vaše oči postanu suhe i crvene. Čak i ako stavite...

Pripazite na promjene: 10 istina koje oči otkrivaju o vašem zdravlju

Oči nisu samo ogledalo duše, već mogu dati uvid i u vaše zdravlje. Promjene na očima mogu...

8 biljaka za pozitivnu energiju svakog doma

Postoji mnogo biljaka koje mogu poboljšati protok energije, donijeti sreću, stvoriti mirno i opuštajuće okruženje i pročistiti...

Ovom smjesom perite zube i spriječite karijes

Kurkuma i kokosovo ulje za zube imaju dezinfekcijska svojstva zbog kojih će izbijeliti zube, ali se ne...

Preporučeno

Simptomi koji otkrivaju pad imuniteta

Kako možete znati da vam je imunitet...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas