ZdravljeSavjetiTablet i laptop umjesto igre vani: Nedostatak kretanja utječe...

Tablet i laptop umjesto igre vani: Nedostatak kretanja utječe na spremnost za školu

-

djete-igrice-tablet-mobitelZabrinjavajući broj današnjih četverogodišnjaka nije fizički spreman da počne sa školom, javlja Independent.

Naučnici sa britanskog Loughborough univerziteta pronašli su da je nivo pokretnosti djece ovog doba na najnižem nivou ikada, a da je s time povezan i veliki broj poremećaja u učenju koje su naučnici zabilježili. Naučnici su kod velikog broja djece pronašli probleme sa ravnotežom i koordinacijom pokreta, što bi moglo utjecati na njihovu sposobnost da uče u razredu.

Naučnici su rekli da je ovaj ishod dijelom rezultat toga što su današnja djeca manje aktivna u odnosu na djecu u prethodnim dekadama, kako su se tipični pokreti povezani sa igrom i razvojem ranih godina smanjili zbog povećanog igranja na elektronskim igračkama.

Testovi koje su naučnici dali djeci pokazuju da skoro 90% djece pokazuje određeni stepen poteškoća u kretanju za njihovu dob.

- Google oglasi -

Doktorica Rebecca Duncombe koja je vodila studiju rekla je da je nedostatak fizičkih sposobnosti iskazan od strane djece pokazao da djeca nisu aktivna koliko bi trebala biti u svojim prvim godinama.

“Nivo fizičkog razvoja djeteta utječe na njegovu sposobnost da urade jednostavne zadatke poput mirnog sjedenja u učionici, držanja olovke, obuvanja cipela i posebno čitanja, što su sve vještine esencijalne za školu”, rekla je ona.

Duncombe je dodala i da bi se dio problema mogao pronaći i u roditeljima sklonim natjecanju, koja žele da djeca prohodaju što prije uz rizik da propuste neke druge tačke bitne za razvoj koje bi djetetu mogle pomoći da pronađe svoju snagu i ravnotežu.

Fizička aktivnost je bitna za ispravan razvoj djece, a njen nedostatak, pokazuje studija, mogao bi negativno utjecati na početak školskog života djece i ispriječiti se njihovom akademskom uspjehu.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako nastaje moždani udar

Mozak je komandni centar organizma koji kontrolira praktično sve tjelesne funkcije, od disanja i kucanja srca, do sposobnosti govora...

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...
- Google oglasi -

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

Ovo morate pročitati

Nekoliko savjeta za buduće mame kako da pobjede strah od poroda

Ne treba posebno naglašavati da je strah od poroda...

Ulje susama snižava visok krvni pritisak

Studije sprovedene na Anamalaji univerzitetu u Indiji pokazale su...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas