ZdravljeSavjetiTablet i laptop umjesto igre vani: Nedostatak kretanja utječe...

Tablet i laptop umjesto igre vani: Nedostatak kretanja utječe na spremnost za školu

-

djete-igrice-tablet-mobitelZabrinjavajući broj današnjih četverogodišnjaka nije fizički spreman da počne sa školom, javlja Independent.

Naučnici sa britanskog Loughborough univerziteta pronašli su da je nivo pokretnosti djece ovog doba na najnižem nivou ikada, a da je s time povezan i veliki broj poremećaja u učenju koje su naučnici zabilježili. Naučnici su kod velikog broja djece pronašli probleme sa ravnotežom i koordinacijom pokreta, što bi moglo utjecati na njihovu sposobnost da uče u razredu.

Naučnici su rekli da je ovaj ishod dijelom rezultat toga što su današnja djeca manje aktivna u odnosu na djecu u prethodnim dekadama, kako su se tipični pokreti povezani sa igrom i razvojem ranih godina smanjili zbog povećanog igranja na elektronskim igračkama.

Testovi koje su naučnici dali djeci pokazuju da skoro 90% djece pokazuje određeni stepen poteškoća u kretanju za njihovu dob.

- Google oglasi -

Doktorica Rebecca Duncombe koja je vodila studiju rekla je da je nedostatak fizičkih sposobnosti iskazan od strane djece pokazao da djeca nisu aktivna koliko bi trebala biti u svojim prvim godinama.

“Nivo fizičkog razvoja djeteta utječe na njegovu sposobnost da urade jednostavne zadatke poput mirnog sjedenja u učionici, držanja olovke, obuvanja cipela i posebno čitanja, što su sve vještine esencijalne za školu”, rekla je ona.

Duncombe je dodala i da bi se dio problema mogao pronaći i u roditeljima sklonim natjecanju, koja žele da djeca prohodaju što prije uz rizik da propuste neke druge tačke bitne za razvoj koje bi djetetu mogle pomoći da pronađe svoju snagu i ravnotežu.

Fizička aktivnost je bitna za ispravan razvoj djece, a njen nedostatak, pokazuje studija, mogao bi negativno utjecati na početak školskog života djece i ispriječiti se njihovom akademskom uspjehu.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Uz ove savjete povećajte volumen kose

Dok žene koje imaju prirodno bujniju kosu čine sve kako bi umanjile volumen, druge pak priželjkuju da im je...

Zašto je zdravo svaki dan popiti pivo

Brojne studije pokazuju da je umjereno ispijanje alkoholnih pića zdravo. Ukoliko je vaš izbor najčešće pivo, evo nekoliko razloga...

Ljubitelji kafe, evo koliko kafa možete popiti bez da ugrozite svoje zdravlje

Kafa je jedan od najpoznatijih napitaka koji ljudi piju svakodnevno u velikim količinama, pa se postavlja pitanje koliko kafa...

Evo kako koristiti pivo za zdravu, meku i sjajnu kosu

Pivo je omiljeno alkoholno piće koje možda svi vežemo uz zabavu s prijateljima, i blistave uspomene u vrućim ljetnim...
- Google oglasi -

Devet simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Endometrioza je bolest u kojoj je endometrij (tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice) prisutan izvan maternice. Endometrioza se najčešće javlja...

Ljetovanje i menstruacija – Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja ali,...

Ovo morate pročitati

Svjesni ste da šećer i slatkiši ubijaju, ali i dalje želite jesti slatko? Rješenje je – stevija

Štetnost šećera više nije potrebno naglašavati. No, potrebno je...

Sedam smrtnih prehrambenih grijeha: ovo više nemojte raditi svom želucu!

Spadate li među one ljude koji se gotovo nakon...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas