ZdravljeSavjetiTablet i laptop umjesto igre vani: Nedostatak kretanja utječe...

Tablet i laptop umjesto igre vani: Nedostatak kretanja utječe na spremnost za školu

-

djete-igrice-tablet-mobitelZabrinjavajući broj današnjih četverogodišnjaka nije fizički spreman da počne sa školom, javlja Independent.

Naučnici sa britanskog Loughborough univerziteta pronašli su da je nivo pokretnosti djece ovog doba na najnižem nivou ikada, a da je s time povezan i veliki broj poremećaja u učenju koje su naučnici zabilježili. Naučnici su kod velikog broja djece pronašli probleme sa ravnotežom i koordinacijom pokreta, što bi moglo utjecati na njihovu sposobnost da uče u razredu.

Naučnici su rekli da je ovaj ishod dijelom rezultat toga što su današnja djeca manje aktivna u odnosu na djecu u prethodnim dekadama, kako su se tipični pokreti povezani sa igrom i razvojem ranih godina smanjili zbog povećanog igranja na elektronskim igračkama.

Testovi koje su naučnici dali djeci pokazuju da skoro 90% djece pokazuje određeni stepen poteškoća u kretanju za njihovu dob.

- Google oglasi -

Doktorica Rebecca Duncombe koja je vodila studiju rekla je da je nedostatak fizičkih sposobnosti iskazan od strane djece pokazao da djeca nisu aktivna koliko bi trebala biti u svojim prvim godinama.

“Nivo fizičkog razvoja djeteta utječe na njegovu sposobnost da urade jednostavne zadatke poput mirnog sjedenja u učionici, držanja olovke, obuvanja cipela i posebno čitanja, što su sve vještine esencijalne za školu”, rekla je ona.

Duncombe je dodala i da bi se dio problema mogao pronaći i u roditeljima sklonim natjecanju, koja žele da djeca prohodaju što prije uz rizik da propuste neke druge tačke bitne za razvoj koje bi djetetu mogle pomoći da pronađe svoju snagu i ravnotežu.

Fizička aktivnost je bitna za ispravan razvoj djece, a njen nedostatak, pokazuje studija, mogao bi negativno utjecati na početak školskog života djece i ispriječiti se njihovom akademskom uspjehu.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,069SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako prepoznati staro jaje

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje koke koje vam...

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju… Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića,...

Kakav učinak na zdravlje imaju ove sjemenke

Sjemenke su prave riznice hranjivih tvari koje su zaista korisne za cjelokupno zdravlje. Sjemenke lana, bundave, suncokreta i susama...
- Google oglasi -

Ovo niste znali – Žvakaće gume imaju štetne posljedice za zdravlje

Žvakaće gume mogu osvježiti dah ili smanjiti stres, one mogu imati pozitivan i negativan učinak na vaše zdravlje. Dok...

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik...

Ovo morate pročitati

Echinacea jedna od najpopularnijih biljaka – Echinacea čaj i tinktura – Recept

Echinacea (lat. Echinacea) biljka prepoznatljiva po ljubičastom cvijetu i...

Herbarium – Hren

Nazivi biljke Familija: Cruciferae Narodni: Hren Latinski: Cochlearia armoracia Ljekarski: nije u farmakopeji Engleski:...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas