ZdravljeSavjetiTablet i laptop umjesto igre vani: Nedostatak kretanja utječe...

Tablet i laptop umjesto igre vani: Nedostatak kretanja utječe na spremnost za školu

-

djete-igrice-tablet-mobitelZabrinjavajući broj današnjih četverogodišnjaka nije fizički spreman da počne sa školom, javlja Independent.

Naučnici sa britanskog Loughborough univerziteta pronašli su da je nivo pokretnosti djece ovog doba na najnižem nivou ikada, a da je s time povezan i veliki broj poremećaja u učenju koje su naučnici zabilježili. Naučnici su kod velikog broja djece pronašli probleme sa ravnotežom i koordinacijom pokreta, što bi moglo utjecati na njihovu sposobnost da uče u razredu.

Naučnici su rekli da je ovaj ishod dijelom rezultat toga što su današnja djeca manje aktivna u odnosu na djecu u prethodnim dekadama, kako su se tipični pokreti povezani sa igrom i razvojem ranih godina smanjili zbog povećanog igranja na elektronskim igračkama.

Testovi koje su naučnici dali djeci pokazuju da skoro 90% djece pokazuje određeni stepen poteškoća u kretanju za njihovu dob.

- Google oglasi -

Doktorica Rebecca Duncombe koja je vodila studiju rekla je da je nedostatak fizičkih sposobnosti iskazan od strane djece pokazao da djeca nisu aktivna koliko bi trebala biti u svojim prvim godinama.

“Nivo fizičkog razvoja djeteta utječe na njegovu sposobnost da urade jednostavne zadatke poput mirnog sjedenja u učionici, držanja olovke, obuvanja cipela i posebno čitanja, što su sve vještine esencijalne za školu”, rekla je ona.

Duncombe je dodala i da bi se dio problema mogao pronaći i u roditeljima sklonim natjecanju, koja žele da djeca prohodaju što prije uz rizik da propuste neke druge tačke bitne za razvoj koje bi djetetu mogle pomoći da pronađe svoju snagu i ravnotežu.

Fizička aktivnost je bitna za ispravan razvoj djece, a njen nedostatak, pokazuje studija, mogao bi negativno utjecati na početak školskog života djece i ispriječiti se njihovom akademskom uspjehu.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čaj za gastritis i poznati narodni lijek za sve želučane tegobe – Recept

Upala želučane sluzokože, odnosno sluznice poznata je bolest pod imenom gastritis. Bolest se povezuje sa gorušicom, nadimanjem, bolovima prilikom...

Soda bikarbona i med služe kao prirodni lijek koji uništava i najopasnije bolesti

Med i soda bikarbona su sastojci koji u kombinaciji služe kao izuzetan prirodni lijek za brojne bolesti. U nastavku...

Magični napitak, čaj i vitamini koji vrlo efikasno poboljšavaju vid

Prije svega, ako pitate za mišljenje nekoga tko je koristio ovaj prirodni lijek, on će vam sa zadovoljstvom saopštiti...

9 učinkoviti i korisni savjeta za liječenje hemoroida prirodnim putem

Hemoroidi se često spominju kao bolest suvremenog društva. Premda najčešće nisu opasni, mogu biti vrlo neugodni te je stoga...
- Google oglasi -

Dijelovi namirnica koje bacate, a zapravo su jako zdravi

Dijelovi namirnica koje bacate zapravo su korisne, potpuno ste nesvjesni njihovih zdravstvenih koristi? Listovi, stabljike ili kore nekih biljaka...

Slačica biljka izvanredna kao začin i još bolja kao prirodni lijek

Osim imena slačica, postoje i druga narodna imena: mustarda, senf, ardalj, gorušica, ognjica, muštarda, mušta biljka koja se kultivira...

Ovo morate pročitati

Kolač bez brašna i šećera – svjetski hit za jako dobar desert!

Baš dobar desert pravi se veoma lako, a recept...

Prirodni antibiotik za manje od 2€ protiv kojeg gripa nema šanse

Tijekom zimskog perioda kada se manje krećemo i više...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas