Koja je prava hrana za sitne sate?

-

Vjerovatno ste već čuli da obrok, pa čak i samo zalogaj, dva prije spavanja nisu pametna ideja. Međutim, kako to obično biva, nova studija pokazuje da ta tvrdnja nije u potpunosti tačno. Potrebno je samo znati šta smijete a šta ne jesti u sitne sate.

Naročito ukoliko večerate nekoliko sati prije odlaska na spavanje, ili imate veoma aktivne večeri prije odlaska u krevet, manji obrok pomoći će vam da stabilizujete nivo šećera u krvi tokom duge noći, objašnjava nutricionistkinja Stefani Makson (MD Anderson Cancer Center) sa Univerziteta u Teksasu. prenosi b92.

- Google oglasi -

Zašto bi trebalo da brinete o vašem nivou šećera u krvi i tokom noći?

Kao što većina dijabetičara zna, nivo šećera u krvi i s njim povezani hormone mogu da povećaju ili umanje vaš apetit i nivo energije, a mogu da utiču i na vaše napore da sagorjevate kalorije.

“Nizak nivo šećera u krvi u jutarnjim časovima može dovesti do toga se osoba osjeća tromo i da teško ustaje iz kreveta”, navodi Makson dodajući da je još jedna od posljedica i loš san koji prati često buđenje tokom noći.

Prema njenim riječima, nivo šećera u krvi trebalo bi držati na optimalnom nivou, što je prilično teško ukoliko se podrazumjeva da ćete provesti više od deset sati bez obroka, u periodu od večere do doručka. (Upravo zbog toga ona, kao i brojne njene kolege, ističu važnost doručka.)

“To da vam nije potrebna energija tokom sna, to je jedan veliki mit”, dodaje Kesi Bjork, nutricionistkinja i osnivačica sajta HealthySimpleLife.com. Ne samo da vam mudro izabran obrok prije spavanja može obezbjediti energiju potrebnu za sagorjevanje kalorija tokom sna, već će zavarati i vaše hormone gladi koji nagovaraju tijelo da skladišti nepoželjne masti, objašnjava ona.

- Google oglasi -

S tim u vezi, za očekivati je da vam kugla sladoleda neće donijeti mnogo koristi. Umjesto toga, bolje posegnite za složenim ugljenim hidratima (pšenični hljeb od cijelog zrna, povrće koje ne sadrži škrob, kokice, voće), tvrdi Stefani Makson.

Namirnice za dijetu

Ove namirnice se razgrađuju polako i tako pomažu pri održavanju poželjnog nivoa šećera u krvi. Za sportiste dodatni protein (ćureće ili pileće meso) mogu biti odličan obrok prije spavanaj, jer će pomoći oporavak njihovih mišića tokom spavanja, ali će ih snadbjeti i aminokiselinom zvanom triptofan, koja pozitivno utiče na naš san, objašnjava Makson.

Također, s vremena na vrijeme, ne bi trebalo da bježite i od malo masnijih namirnica, kako se vaš organizam ne bi navikao na složene ugljene hidrate u kasnim satima i time ubrzao njihovu razgradnju, dodaje Bjork.

Ono što bi svakako trebalo da izbjegavate prije spavanja su čips, kolači i bilo koja druga vrsta namirnica koje se tradicionalno služe za desert, savjetuje dr Džoan Sabate, profesorka nutricionizma na Univerzitetu Loma Linda. Tokom procesa proizvodnje odstranjena iz ovih namirnica obično su odstranjena vlakna i ostale hranljive materije koje usporavaju varenje. To znači, objašnjava dr Sabate, da njih organizam veoma brzo vari, zbog čega lako unose pometnju kada je nivo šećera u krvi u pitanju. A to je pogubno za vaš miran san.

Stefani Makson još dodaje – ništa što sadrži kofein, uključujući i čokoladu, ne bi trebalo konzumirati prije spavanja.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Sve o kadulji i liječenju pomoću kadulje

Gotovo cijeli svijet zna da je kadulja (žalfija, Salvia...

Crna čokolada i pritisak

Ako imate problema s viškom kilograma, vjerovatno se trudite...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas