IshranaNamirniceKoja je prava hrana za sitne sate?

Koja je prava hrana za sitne sate?

-

hrana za kasne sateVjerovatno ste već čuli da obrok, pa čak i samo zalogaj, dva prije spavanja nisu pametna ideja. Međutim, kako to obično biva, nova studija pokazuje da ta tvrdnja nije u potpunosti tačno. Potrebno je samo znati šta smijete a šta ne jesti u sitne sate.

Naročito ukoliko večerate nekoliko sati prije odlaska na spavanje, ili imate veoma aktivne večeri prije odlaska u krevet, manji obrok pomoći će vam da stabilizujete nivo šećera u krvi tokom duge noći, objašnjava nutricionistkinja Stefani Makson (MD Anderson Cancer Center) sa Univerziteta u Teksasu. prenosi b92.

Zašto bi trebalo da brinete o vašem nivou šećera u krvi i tokom noći?

Kao što većina dijabetičara zna, nivo šećera u krvi i s njim povezani hormone mogu da povećaju ili umanje vaš apetit i nivo energije, a mogu da utiču i na vaše napore da sagorjevate kalorije.

- Google oglasi -

“Nizak nivo šećera u krvi u jutarnjim časovima može dovesti do toga se osoba osjeća tromo i da teško ustaje iz kreveta”, navodi Makson dodajući da je još jedna od posljedica i loš san koji prati često buđenje tokom noći.

Prema njenim riječima, nivo šećera u krvi trebalo bi držati na optimalnom nivou, što je prilično teško ukoliko se podrazumjeva da ćete provesti više od deset sati bez obroka, u periodu od večere do doručka. (Upravo zbog toga ona, kao i brojne njene kolege, ističu važnost doručka.)

“To da vam nije potrebna energija tokom sna, to je jedan veliki mit”, dodaje Kesi Bjork, nutricionistkinja i osnivačica sajta HealthySimpleLife.com. Ne samo da vam mudro izabran obrok prije spavanja može obezbjediti energiju potrebnu za sagorjevanje kalorija tokom sna, već će zavarati i vaše hormone gladi koji nagovaraju tijelo da skladišti nepoželjne masti, objašnjava ona.

S tim u vezi, za očekivati je da vam kugla sladoleda neće donijeti mnogo koristi. Umjesto toga, bolje posegnite za složenim ugljenim hidratima (pšenični hljeb od cijelog zrna, povrće koje ne sadrži škrob, kokice, voće), tvrdi Stefani Makson.

- Google oglasi -

Ove namirnice se razgrađuju polako i tako pomažu pri održavanju poželjnog nivoa šećera u krvi. Za sportiste dodatni protein (ćureće ili pileće meso) mogu biti odličan obrok prije spavanaj, jer će pomoći oporavak njihovih mišića tokom spavanja, ali će ih snadbjeti i aminokiselinom zvanom triptofan, koja pozitivno utiče na naš san, objašnjava Makson.

Također, s vremena na vrijeme, ne bi trebalo da bježite i od malo masnijih namirnica, kako se vaš organizam ne bi navikao na složene ugljene hidrate u kasnim satima i time ubrzao njihovu razgradnju, dodaje Bjork.

Ono što bi svakako trebalo da izbjegavate prije spavanja su čips, kolači i bilo koja druga vrsta namirnica koje se tradicionalno služe za desert, savjetuje dr Džoan Sabate, profesorka nutricionizma na Univerzitetu Loma Linda. Tokom procesa proizvodnje odstranjena iz ovih namirnica obično su odstranjena vlakna i ostale hranljive materije koje usporavaju varenje. To znači, objašnjava dr Sabate, da njih organizam veoma brzo vari, zbog čega lako unose pometnju kada je nivo šećera u krvi u pitanju. A to je pogubno za vaš miran san.

Stefani Makson još dodaje – ništa što sadrži kofein, uključujući i čokoladu, ne bi trebalo konzumirati prije spavanja.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čičak biljka – Korov koji čuva vaše zdravlje

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivo-smeđi i vretenasti korijen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni...

7 iznenađujućih zdravstvenih prednosti ananasa

Ananas (Ananas comosus) potječe iz Južne Amerike, gdje se uzgaja već nekoliko stoljeća, vrlo je ukusno voće koje posjeduje...

Top 7 zapanjujućih prednosti mlijeka sa češnjakom

Tradicionalna metoda liječenja tj. Ayurveda je oduvijek bila najsigurniji način liječenja svake bolesti. Iako danas mnogi ljudi preferiraju alopatske...

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...
- Google oglasi -

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Peršin vrtni

Nazivi biljke Familija: Umbelliferae Narodni: Peršin vrtni Latinski: Petroselinum sativum Ljekarski: Petroselini radix,...

Krvari vam iz nosa? Ovo trebate znati

U sluznici nosa ima dosta kapilara, osobito u prednjem,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas