Zdravlje Bolesti Uzroci upale jajnika, simptomi i prirodno liječenje

Uzroci upale jajnika, simptomi i prirodno liječenje

-

Upala jajnika može biti akutna ili kronična tok bolesti je često podmukao, a simptomi su nerijetko neujednačeni. Za posljedicu ima začepljenje jajovoda, i danas je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena.

Upala jajnika je uglavnom bakterijska infekcija koja zahvaća područje jajnika i maternice. U normalnom stanju, taj predio ne sadrži patogene mikroorganizme. Međutim, u posebnim uslovima kao što su duži boravak na hladnoći, sjedenje na hladnom i slično, upalni proces se može spontano razviti, i napraviti razne probleme.

- Google oglasi -

Upalu mogu uzrokovati i mikroorganizmi prijenosni spolnim putem. Vrlo često je u pitanju klamidija i gonokoka. Spolno prenosive bolesti su, nažalost, najčešće bez simptoma ili s jako blagim simptomima da im osoba ne pridaje važnost, pa se teško otkrivaju. Ako te bakterije dospiju u ženski spolni organ, njima ne odgovara kisela sredina vagine i oni se trude da stignu što prije do jajovoda, gdje sredina nije tako kisela i odgovara njihovom opstanku.

Upala jajnika simptomi

Upala jajnika najčešće se pojavljuju opći i oskudni simptomi kao što su: slaba do umjerena bol u donjem dijelu trbuha, bol prilikom spolnog odnosa, nepravilno krvarenje i iscjedak, pritisak u leđima.

Upalu jajnika najčešće prate napetost i bolovi u donjem dijelu trbuha, koji mogu biti pogrešno protumačeni kao upala slijepog crijeva. Često se javlja temperatura i slabost. Bolovi se javljaju ili povećavaju u razdoblju menstrualnog ciklusa i PMS-a.

- Google oglasi -

Ne liječena upala, u najgorem slučaju, može dovesti do steriliteta kod žene. To je uglavnom posljedica promjene epitela jajovoda. Naime, remeti se njihova normalna funkcija, pojavljuju se ožiljci, koji mogu potpuno isključe normalnu funkciju jajovoda.

Za vrijeme dugotrajne upale kapsule jajnika može doći i do rasta vezivnog tkiva. Kapsula jajnika postaje deblja i čvršća, a može se dogoditi da u momentu ovulacije folikula zbog svoje debljine neće puknuti, pa će zrela jajna stanica ostati zarobljena i neće doći do željene oplodnje.

Dijagnoza upale jajnika

Dijagnoza upale jajnika postavlja se ginekološkim pregledom i ultrazvukom. Laboratorijski nalazi koji su potrebni: kompletna krvna slika, diferencijalna krvna slika, analiza urina (u svrhu isključenja upale mjehura), test na trudnoću (isključenje izvanmaternične trudnoće), bakterijske kulture grlića maternice na gonokok i klamidiju kako bi se isključila ili potvrdila infekcija. Ostale metode uključuju dijagnostičku laparoskopiju koja se obično radi tek kada je dijagnoza nejasna.

Upala jajnika liječenje

Liječenje se provodi mirovanjem, antibioticima, analgeticima. Ukoliko postoje komplikacije, liječenje je hirurško. Važno je znati da se neplodnost javlja kod 12-15% žena nakon jedne upale jajnika. Ectopic trudnoća je češća nakon ove bolesti. Ukoliko žena ostane trudna ubrzo nakon upale jajnika, treba konzultirati liječnika.

Upala jajnika liječenje prirodnim putem

Čanja mješavina protiv upale jajnika –  Pripremite čajnu mješavinu od jednakih dijelova biljaka: majčine dušice, rusomače, listova kupine, listova nevena i listova limuna.

Mješavina se usitni, i dobro izmiješa. A priprema se tako što u litar proključale vode stavite 10 grama biljne mješavine i ostaviti na vatri poklopljeno da kuha pola minute. Kad se čaj ohladi, procijedite i dodajte 6 supenih kašika meda.

Pije se 3 puta dnevno po 1 decilitar, prije i poslije jela. Preostala 4 decilitra pijte između obroka, umjesto vode, s malo svježeg limunova soka.

Povećana zabrinutost je potrebna ako se upala jajnika razvije u:

  • Trudnoći – iako je rijetka, moguća je i odmah treba konzultirati ginekologa.
  • Djetinjstvu – djeca rijetko imaju upalu jajnika, ali ako se posumnja, treba se odmah obratiti liječniku.
  • Starijim godinama – u ovom životnom razdoblju upala jajnika je često povezana s malignim promjenama kao što su karcinom jajnika ili endometrioza.

Prevencija upale jajnika

Uz edukaciju žena, važno je i rano postavljanje dijagnoze i liječenje upala. Žene koje su preboljele upalu jajnika treba educirati i savjetovati o upotrebi kondoma da bi se spriječile buduće infekcije. Seksualni partneri također treba da se testiraju na spolno prenosive bolesti i liječiti na vrijeme.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Opasno za zdravlje: Četiri znaka da jedete previše soli

Prema brojnim istraživanjima dnevno pojedemo čak tri puta više soli od dozvoljene količine, a to može uzrokovati...

Štetna hrana za vaše zube

Određena hrana posebno je štetna za zdravlje naših zubi. Otkrivamo vam koja hrana šteti zubima.

Lijek za sve zdravstvene tegobe od najljekovitije biljke

Ulje koje se dobiva cijeđenjem sjemenki crnog kima od davnina je cijenjeno kao prirodni lijek i posjeduje...

Ishrana protiv bakterije candide

Ovom prilikom vam predstavljamo koja je dijeta dobra kao suborac protiv candide. Anti candida dijeta ili jelovnik...

Najbolja prirodna rješenja za problem loše probave

Regulisana, odnosno dobra probava jako je bitna za zdravlje, naime upravo probavni trakt omogućava snabdijevanje tijela...

7 ključnih prehrambenih pravila za brži gubitak kilograma

  Vaše tijelo treba gorivo za vježbanje, a izvor goriva je hrana. Zato...

Preporučeno

Opasno za zdravlje: Četiri znaka da jedete previše soli

Prema brojnim istraživanjima dnevno pojedemo čak tri...

Štetna hrana za vaše zube

Određena hrana posebno je štetna za zdravlje...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas