ZdravljeBolestiUrika - Plikovi na koži

Urika – Plikovi na koži

-

urtikarija, koprivnjačaPlik (urtika), koprivnjača, pločasto je uzdignuće koje je obično ružičaste boje, može biti različitoga oblika i veličine, do 10 cm u promjeru.

Plik je uglavnom kratkotrajna prolazna pojava, redovito praćena svrbežom kože, i nastaje zbog nakupljanja tekućine u najpovršinskijem sloju kože.

Veće nakupljanje tekućine stvara jak otok i pritisak pa se krvne žile stisnu do te mjere da površina plika postaje potpuno blijeda, u rjeđim slučajevima pojavljuju se i mjehuri.

Plik je posljedica preosjetljivosti na neke tvari koje u kožu dolaze putem krvi ili izvana, tj. direktnim dodirom s kožom. Najčešći uzrok urtike je hrana: jagode, rakovi, školjke, sirevi, zatim lijekovi: sredstva protiv bolova, antibiotici, sulfanamidi.

- Google oglasi -

Ima mnogo kemijskih spojeva koji mogu izazvati plikove u direktnom dodiru s kožom i koji se upotrebljavaju u kućanstvu ili na radnom mjestu: sapuni, deterdženti, plastične mase, razrjedivači, mineralna ulja, zbog nekih kemijskih tvari koža postaje osjetljiva na sunce, pa će promjene na njoj nastati tek onda kada je izložena sunčanim zrakama (fotosenzibilne tvari).

>> Stari narodni lijek za koprivnjaču ili urtikariju

Plikove mogu izazvati jake hladnoće i topline, rendgenske zrake, bakterije, gljivice, insekti, ubod većih insekata, osa ili pčela, izaziva plikove s općim lošim osjećajem, plikove može izazvati mehanički nadražaj: pritisak, trljanje, zatim fizički napor.

Pojedinačne urtike mogu se mazati tzv. antihistaminskim mastima (Synopen, Phenergan). Ako je zahvaćena veća površina tijela i postoji opći poremećaj – povišena temperatura, nesnosan svrbež, proljev, povraćanje – potrebna je liječnička pomoć, hitna intervencija potrebna je naročito ako su urtike praćene smetnjama disanja, ima lijekova koji pomažu u vrlo kratkom vremenu.

Liječnik daje lijekove direktno u krvnu žilu, kalcij daje često u kombinaciji sa tzv. antihistaminom (Dimidrilcalcium), postoje brojni drugi antihistaminici (Synopen, Soventol, Antistin, Avil), u težim slučajevima daju se i hormonski preparati, tzv. kortikosteroidi (Ultracorten, Urbason, Dexamethason), kada postoje smetnje gušenja, daje se i adrenalin, hormon nadbubrežne žlijezde.

Valja se hraniti dijetalno i ne treba jesti prvi dan, valja isprazniti probavni sustav sredstvom za čišćenje.

- Google oglasi -

Lokalno mazanje nije djelotvorno i uglavnom služi da bi se smirio svrbež (trljanje octom, oblozi mentol alkohola, na manjim površinama, mogu se primijeniti i antihistaminične masti ili kortikosteroidi).

Ako se plikovi javljaju često, a ne zna se uzrok, u posebnim zdravstvenim ustanovama ustanovit će se tvar na koju je organizam osjetljiv, tada će organizam na tu tvar postepeno postati neosjetljiv, takav postupak naziva se desenzibilizacija.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Koje voće koristiti za mršavljenje

Voće je prirodna gotova grickalica prepuna vitamina, vlakana i drugih hranjivih tvari koje podržavaju zdravu prehranu. Za kratko vrijeme...

Škripanje zubima po noći (bruksizam) uzroci i liječenje

Škripanje zubima (poznato kao bruksizam) često je povezano sa stresom ili tjeskobom. Savremena stomatologija, kakvu danas poznajemo, vremenom je...

Šta je rozacea i kako se može liječiti prirodnim putem

Ako vaše lice izgleda kao da je pocrvenilo i imate izbočine koje su pomalo slične aknama, možda imate kožnu...

Za šta je dobar indijski orah i koliko je dozvoljeno dnevno da se pojede

Potiče iz Brazila ali se danas najviše proizvodi u Indiji, i na našim tezgama ponovo mogu da se nađu...
- Google oglasi -

Hrana koja se može pohvaliti svojim dobrobitima za zdravlje crijeva

Znate i vi da je poželjno sačuvati zdravlje crijeva. Bez zdrave probave nema dobrog zdravlja a za zdravlje crijeva...

Bakterije koje čuvaju Vaš organizam

Probiotici mogu da stvore i odgovore na neurohemikalije, što pozitivno djeluje na nervni sistem i imunitet, kao i na...

Ovo morate pročitati

Najbolje ulje za vaše lice

Ulja se od davnina koriste u njezi, a u...

Aronija ili sibirska borovnica ljekovita svojstva

Aronija je toliko dobra da se mnogi odlučuju za...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas