ZdravljeBolestiUrika –Plikovi i crvenilo na koži

Urika –Plikovi i crvenilo na koži

-

Plik (urtika), koprivnjača pločasto je uzdignuće koje je obično ružičaste boje, može biti različitoga oblika i veličine, do 10 cm u promjeru. Plikovi na koži uglavnom su kratkotrajna prolazna pojava, redovno praćeni svrbežom kože i nastaju zbog nakupljanja tekućine u najpovršnijem sloju kože.

Veće nakupljanje tekućine stvara jak otok i pritisak pa se krvne žile stisnu do te mjere da površina plika postaje potpuno blijeda, u rjeđim slučajevima pojavljuju se i mjehuri.

- Google oglasi -

Plik je posljedica preosjetljivosti na neke tvari koje u kožu dolaze putem krvi ili izvana, tj. direktnim dodirom s kožom. Najčešći uzrok urtike je hrana: jagode, rakovi, školjke, sirevi, zatim lijekovi: sredstva protiv bolova, antibiotici, sulfanamidi.

Plikovi na koži

Kako bi plikovi na koži postali stvar prošlosti bitno je voditi brigu o zdravlju naše kože. Pravilna njega kože će nam pomoći da koža uvijek ostane njegovana, i isto tako učiniti je otpornijom.

Ako primijete promjene na koži koje ranije nisu bile prisutne, bitno je posjetiti dermatologa kako bi se utvrdilo šta te promjene znače i da li su opasne ili ne.

urtikarija, koprivnjača

Ima mnogo kemijskih spojeva koji mogu izazvati plikove u direktnom dodiru s kožom koji se upotrebljavaju u kućanstvu ili na radnom mjestu: sapuni, deterdženti, plastične mase, razrjeđivači, mineralna ulja, zbog nekih kemijskih tvari koža postaje osjetljiva na sunce, pa će promjene na njoj nastati tek onda kada je izložena sunčanim zrakama (fotosenzibilne tvari).

- Google oglasi -

Plikove mogu izazvati jake hladnoće i topline, rendgenske zrake, bakterije, gljivice, insekti, ubod većih insekata, osa ili pčela, izaziva plikove s općim lošim osjećajem. Plikove može izazvati mehanički nadražaj: pritisak, trljanje, zatim fizički napor.

Pojedinačne urtike mogu se mazati tzv. antihistaminskim mastima (Synopen, Phenergan). Ako je zahvaćena veća površina tijela i postoji opći poremećaj – povišena temperatura, nesnosan svrbež, proljev, povraćanje – potrebna je liječnička pomoć. Hitna intervencija potrebna je naročito ako su urtike praćene smetnjama disanja, ima lijekova koji pomažu u vrlo kratkom vremenu.

Ljekar daje lijekove direktno u krvnu žilu, kalcij daje često u kombinaciji sa tzv. antihistaminom (Dimidrilcalcium), postoje brojni drugi antihistaminici (Synopen, Soventol, Antistin, Avil), u težim slučajevima daju se i hormonski preparati, tzv. kortikosteroidi (Ultracorten, Urbason, Dexamethason), kada postoje smetnje gušenja, daje se i adrenalin, hormon nadbubrežne žlijezde.

Stari narodni lijek za koprivnjaču ili urtikariju

Valja se hraniti dijetalno i ne treba jesti prvi dan, valja isprazniti probavni sistem sredstvom za čišćenje.

Ako se plikovi na koži javljaju često a ne zna se uzrok, u posebnim zdravstvenim ustanovama ustanovit će se tvar na koju je organizam osjetljiv, tada će organizam na tu tvar postepeno postati neosjetljiv, takav postupak naziva se desenzibilizacija.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Najveće zablude, pogreške i predrasude o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, no ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji...

Brusnice za dobro zdravlje

Brusnice su bobice koje imaju dobar utjecaj za naše zdravlje i prehrambene koristi. Brusnice sadrže mnogo zaštitnih fitonutrijenata i...
- Google oglasi -

Bol u ramenu kada spavate

Idete li na spavanje sa bilo kojom vrstom boli, znate da to nije baš najjednostavnija stvar za napraviti. No,...

Deset znakova da imate razmaženo dijete

Moderno je mišljenje da ne možete razmaziti dijete beskrajnom količinom nošenja, ljuljanja i gugutanja, ali kad jednom prestane biti...

Ovo morate pročitati

Medena voda – djelovanja meda i vode na prazan želudac su čudotvorni!

Medena voda od davnina je upotrebljavan za oslobođanje od...

Ublažavanje menstrualnih bolova – Zaboravite na tablete uz prirodne metode

Pretpostavlja se da čak četiri od pet žena pati...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas