ZdravljeSavjetiViše vode za zdravije srce

Više vode za zdravije srce

-

Malo je poznato koliko dovoljno ili nedovoljno unošenje čiste vode i sa njim povezana dugogodišnja i kronična dehidracija čitavog organizma utiče na kardiovaskularni sistem. Potrebe organizma za čistom vodom iznose oko 2 litra dnevno. Pri tome moramo da imamo u vidu da gazirani napici, sokovi, čaj, a posebno alkohol i kafa, ni kemijski ni fiziološki nisu isto što i čista voda niti mogu da je zamijene.

Ukoliko ne unosimo u organizam količinu vode koja je njegova minimalna potreba, i ukoliko to traje godinama, kako je u nizu svojih stručnih i praktičnih radova pokazao američki ljekar dr Ferejdun Batmanhelid, naš organizam polako ali sigurno dehidrira. To dovodi do fiziološkog odgovora niza mehanizama organizma za zaštitu od dehidracije (koje smo naslijedili još od naših predaka vodozemaca) i do odgovarajućih promjena u funkcionisanju organizma. Ovdje ćemo se koncentrisati na uticaj dehidracije na krvne sudove, čije je zdravlje od suštinske važnosti za zdravlje srca…

- Google oglasi -

Unošenje 2 litra vode dnevno – najjeftinija prevencija
Krvni sudovi su elastični i prilagođavaju se količini tečnosti koja je u njima šireći i skupljajući svoj lumen (obim). Oni moraju da se manjku tečnosti trenutno prilagode grčenjem, smanjivanjem obima, jer bi inače došlo do izdvajanja gasova iz krvi, što bi imalo fatalne posljedice. Dakle, dehidracija, koja smanjuje i količinu krvne tečnosti, dovodi do grčenja, odnosno smanjenja obima krvnih sudova.

Drugo, smanjenje količine tečnosti u krvotoku dovodi i do pada pritiska na njegovim krajevima – kapilarnoj mreži koja snabdijeva tkiva i organe krvlju. Stvar je potpuno ista kao sa vodovodom: manje vode, manji pritisak u slavini! Da ne bi došlo do oštećenja tkiva uslijed manjka krvi, kardiovaskularni sistem reaguje povećanjem pritiska! I tako, paradoksalno, manje unošenje tečnosti dovodi do povišenog pritiska. To je ona vrsta povišenog pritiska kome se zapravo ne zna uzrok i koji se, ljekarski domišljato, naziva „esencijalnom hipertenzijom”.

Ako hipertenziju ove vrste liječimo diureticima – mi zapravo još pogoršavamo situaciju. Organizam ima manjak vode, a mi ga tjeramo da je još izbaci! Tako se stvara zatvoren krug koji dovodi do sve većeg pogoršavanja. On se može prekinuti jedino postepenim povećanjem unošenja čiste vode, dok se ne dostigne nivo minimalnih potreba – 2l dnevno!

Kolesterol „štiti” krvne sudove od dehidracije
Kad se u organizam ne unosi dovoljno tečnosti, krv, kao vodeni rastvor, postaje gušća. Po principu osmoze, krv tada počinje da crpi vodu iz ćelija krvnih sudova. Svaka ćelija, međutim, ima primarni mehanizam koji je, da tako kažemo, „stariji” i koji je štiti od dehidracije – a to je stvaranje „cigala” kolesterola koje sprječavaju vodu da ističe iz ćelije! I tako, paradoksalno, manje unošenje tečnosti – dovodi do povećanja količine kolesterola na zidovima krvnih sudova, a to je poznato kao zakrečavanje koje, nažalost, dovodi do postepenog smanjenog snabdijevanja srca krvlju i progresivnog propadanja srčanog tkiva.

- Google oglasi -

Pacijenti dr Batmanhelida koji su patili od visokog pritiska i kolesterola, uz njegov nadzor, uspijevali su da riješe te probleme samo povećanim unosom vode. Zvuči nevjerovatno, ali je istinito, što pokazuje njegova dokumentacija, istorije bolesti i svjedočenja samih pacijenata. Naravno, ako hoćete da pokušate ovaj metod, morate se konsultovati sa ljekarom, jer se mora isključiti mogućnost problema sa bubrezima i pratiti zdravstveno stanje, u slučaju da se neko već liječi klasičnim medikamentima protiv kolesterola i visokog pritiska, koje bi pod ljekarskim nadzorom trebalo da smanjuje onako kako se, sa povećanim unosom vode, smanjuju i vidljivi simptomi.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

1 komentar

Odgovori

Novi Sadržaj

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...
- Google oglasi -

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

7 bolnih tačaka koje nikako ne biste smjeli ignorisati

Nijedan ljekar ne voli kada mu se pacijenti javljaju zbog svake, i najmanje boli koju osjete. Ipak, neke vrste...

Ovo morate pročitati

Čuveni napitak za dugovječnost od dva sastojka koji izbacuje sve otrove iz tijela – Recept

Crno vino i češnjak kao lijek čiste organizam od...

Objavljene dvije nove studije o liječenju migrene

Jedna istražuje vezu između migrene i otvora u srcu,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas