ZdravljeRevolucionarni vitamin B3 je ključ za ljepotu i zdravlje

Revolucionarni vitamin B3 je ključ za ljepotu i zdravlje

-

Vitamin B3, također poznat kao niacin ili nikotinska kiselina, esencijalni je nutrijent koji se nalazi u hrani i važan je za pravilno funkcionisanje tijela. On spada u skupinu B vitamina, koji su odgovorni za održavanje zdravlja kože, probave i živčanog sustava, te sudjeluju u procesu pretvaranja hrane u energiju.

Vitamin B3 ima nekoliko ključnih funkcija u tijelu. On je važan za metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, te pomaže u pretvaranju hrane u energiju koju tijelo može koristiti. Također sudjeluje u sintezi raznih hormona i neurotransmitera u tijelu, uključujući stvaranje serotonina, koji je povezan s raspoloženjem.

- Google oglasi -

Niacin ima pozitivan učinak na zdravlje kože. Može pomoći u smanjenju simptoma akni i drugih kožnih bolesti te poboljšati cjelokupno stanje kože lica. Također je važan za održavanje zdravlja i podržavanje normalne funkcije mozga.

Vitamin B3

Nakon najnovijih istraživanja stručnjaci su zaključili da velike doze vitamina B3 podstiču odbrambeni mehanizam organizma da stvara antitijela koja su sposobna da uništavaju bakterije otporne na antibiotike, tzv. super-bakterije.

Naime, uslijed mutacije određenih gena, bakterije sve češće postaju otporne na sve poznate antibiotike, pa čak i one posebno pravljenje za njihovo uništavanje. Istraživanja su pokazala da neke opasne infekcije nastaju kao posljedica nedostatka određenih proteina u neutrofilima, ali da visoke doze vitamina B3 pojačavaju lučenje ovog proteina u ćelijama imunološkog sistema.

Istraživanje je najprije provedeno na miševima, ali je kasnije i na ljudskim ćelijama dalo identične rezultate.

- Google oglasi -

Manjak vitamina B3 može se iskazivati brojnim simptomima od gubitka mišićne mase, mršavljenja, glavobolje, povraćanja, loše probave i nepravilne funkcije crijeva do lošeg zadaha i kožnih problema, poput dermatitisa. Problemi na desnima i jeziku, praćeni mučninom i razdražljivošću, također se mogu povezati s manjkom tog vitamina.

S druge strane, u prevelikim dozama vitamin B3 može biti toksičan. U tom slučaju glavni simptomi su proširenje krvnih žila praćeno padom krvnog tlaka i valovima vrućine, eritemom, svrbežom, bolom u području jetre, mučninom, glavoboljom, proljevom.

Preporučeni dnevni unos vitamina B3 za odrasle osobe je 14 mg za žene (od 11. godine), te 18 mg za muškarce (od 14. godine). Trudnicama se preporučuje uzeti blago povišenu dozu, ali isključivo u dogovoru sa ljekarom, ne na svoju ruku.

Namirnice bogate b3 vitaminom su meso, riba, orašasti plodovi, sjemenke, mlijeko, jaja, integralne žitarice i povrće. Također se može uzimati kao dodatak prehrani u obliku vitamina B3 ili nikotinske kiseline.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Prednosti i ideje za upotrebu đumbira u svakodnevnoj prehrani

Đumbir je egzotična biljka koja se već hiljadama godina koristi ne samo kao začin već i kao lijek. Može...

Pažnja! Previše orašastih plodova nije dobro za zdravlje

Iako su orašasti plodovi zdravija verzija grickalica, pretjerivanje u njima može dovesti do neželjenih posljedica poput debljanja, problema s...

Primamljive prirodne maske za lice od voća i povrća koje će transformirati Vašu kožu

Vrijeme je da se malo pobrinete za sebe i za svoju kožu, stoga napravite sebi prirodne maske za lice...

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...
- Google oglasi -

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Ovo morate pročitati

Molitva pozitivno djeluje na vaše i tuđe zdravlje

Ako osoba vjeruje da će joj molitva pomoći, onda...

Devet laži o masnoćama i holesterolu

Prehrana i prevencija bolesti omiljene su teme brojnih časopisa...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas