Ljekovito biljeObična vodopija ili cikorija biljka sa mnogim ljekovitim svojstvima

Obična vodopija ili cikorija biljka sa mnogim ljekovitim svojstvima

-

Početkom 20. stoljeća ljekovita biljka vodopija uzgajala se često, jer se od njezina prženog korijena dobivala cikorija, nadomjestak za kafu. Kao ljekovitu biljku koristimo samo samoniklu vodopiju, najčešće zajedno s maslačkom.

Cvijeta od jula do septembra; korijen se sabire u jesen i rano proljeće, kad je najdeblji, a nadzemna biljka, list i cvijet, ljeti. Najviše ljekovitih tvari ima korijen u jesen. Korijen vodopije potrebno je dobro osušiti, jer često pljesnivi. Gorka je okusa i nema poseban miris. Zelen ubiremo u doba cvatnje. Ponegdje se ubiru i suše samo modri cvjetovi.

- Google oglasi -

Korijen vodopije sadrži 15% inulina i 20% fruktoze, a usto još i gorke tvari, pektine, intibin (0,1-0,2%) i mnogo kalija. Zelen sadrži slične aktivne tvari. Vodopija biljka raste u cijeloj regiji uza staze, na suhim livadama i nasipima.

Vodopija biljka ljekovitost

Ljekovito djeluju prije svega gorke tvari, mulin i kalij. Vodopija na probavu djeluje tako što pospješuje apetit, izlučivanje želučanih i probavnih žlijezda te pražnjenje crijeva.

Poboljšava rad jetre, žučnog mjehura, bubrega i stimulativno utječe na cjelokupni metabolizam, što je i karakteristično za biljke koje sadrže velike količine inulina.

Vodopija se kuha i kao povrće, a cikoriju zovu i sirotinjska kafa. Kako se priprema kafa od cikorije pročitajte na ovom linku.

- Google oglasi -

Biljka je bogata inulinom koji smanjuje razinu kolesterola i šećera u krvi. Zbog toga je prikladna hrana za dijabetičare. Kao salatu koristimo mlade prizemne listove koji nalikuju listovima maslačka. Skupljaju se u proljeće ili rano ljeto, prije cvjetanja, a pripremaju se kao svježa salata ili špinat. Mladi listovi su puni željeza i vitamina C. Koristimo je u kombinaciji s drugim salatama.

Vodopija se koristi kao lijek za zatvor stolice a evo i kako se priprema.
Potrebno je 2 velike kašike mješavine od po 25 g korijena vodopije, maslačka i iđirota (Acorus calamus), 15 g trave ive i po 5 g aniša (Fructus anisi) i komorača (Fructus foeniculi) popariti s 3 dl ključale vode, i to navečer, pa poklopljeno ostaviti preko noći i ujutro procijediti. Pije se nezaslađeno ujutro natašte i navečer prije jela.

Čaj od vodopije

Za pripremu čaja potrebna je jedna kašika mješavine suhih listova i korijena, i 2 dcl vode. Vrućom vodom preliti bilje, poklopite i nakon pola sata procijedite. Pijte po 2-3 šoljice čaja na dan, koji možete zasladiti sa medom.

Čaj od vodopije sprečava nakupljanje sluzi i pritisak u želucu, čisti krv, jetru, slezenu i bubrege, potiče izlučivanje štetnih tvari iz tijela putem mokraće.

Svježa ili osušena vodopija nema neželjene nuspojave, pa je vrlo prikladna za samo-liječenje.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Jeste li znali da lišće višnje može liječiti impotenciju, jetru, hepatitis A, i rastopiti tjelesnu težinu

Ljupka tamnocrvena višnja (lat. Prunus cerasus) potječe iz Sjeverne...

Suhe šljive za vaše zdravlje

Suhe šljive se preporučuju svim ženama u menopauzi i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas