ZdravljeBolestiOtkrijte tajnu za sprječavanje smrtonosne bolesti - Ateroskleroza!

Otkrijte tajnu za sprječavanje smrtonosne bolesti – Ateroskleroza!

-

Ateroskleroza je bolest krvnih sudova koja nastaje kao posljedica nakupljanja masnog naslaga (plaka) na unutarnjoj stijenci krvnih žila. Ova nakupina može uzrokovati zadebljanje i otvrdnuće stijenki krvnih žila, što može dovesti do sužavanja ili potpunog začepljenja krvnih žila.

Ateroskleroza može utjecati na bilo koji krvni sud u tijelu, ali najčešće zahvaća srčane arterije, arterije koje opskrbljuju mozak, arterije koje opskrbljuju bubrege i arterije u nogama. Ako se ateroskleroza ne liječi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčani udar, moždani udar, zatajenje bubrega i gangrenu ekstremiteta.

- Google oglasi -

Čimbenici koji doprinose razvoju ateroskleroze uključuju visok krvni tlak, povišenu razinu kolesterola u krvi, pretilost, dijabetes, pušenje i genetsku predispoziciju. Liječenje ateroskleroze obično uključuje promjene u načinu života (kao što su zdrava prehrana i vježbanje), lijekove za kontrolu krvnog tlaka i kolesterola te u nekim slučajevima, kirurške zahvate.

Ateroskleroza simptomi

U ranim fazama ateroskleroze, obično nema simptoma. Međutim, kako se bolest razvija i krvni tok postaje ograničen, mogu se pojaviti simptomi. Simptomi ateroskleroze ovise o tome koji su krvni sudovi zahvaćeni i koliko su ozbiljno suženi ili začepljeni.

Simptomi mogu biti biti bol u grudima, otežano disanje i moždani udar. Neki ljudi također imaju problema sa bubrezima, crijevima i nogama.

Kako prepoznati aterosklerozu

Prvi znaci suženja arterija mogu se prepoznati po bolu i grču mišića nogu na hladnoći, pri dužem hodanju i većem fizičkom naporu. Pri mirovanju i u toploj prostoriji, ove tegobe se ne ispoljavaju.

- Google oglasi -

Ateroskleroza se prepoznaje i po izgledu kože. Zbog smanjene prokrvljenosti koža ne dobija dovoljno hrane i kisika i postaje blijeda i suha, a maljavost nestaje. Nokti također postaju blijedi. Na aterosklerozu ukazuje i trnjenje glave i lica, glavobolje, bol iza grudne kosti. Kada se uoče ovi znaci trebalo bi provjeriti stanje krvnih sudova.

Dijagnoza se postavlja doplerom i ultrazvučnim kolor doplerom. Početna suženja arterije moguće je liječiti različitim medikamentima i odgovarajućom ishranom.

Liječenje ateroskleroze

Liječenje ateroskleroze ovisi o težini bolesti i vrsti krvnih žila koje su zahvaćene. Općenito, liječenje ateroskleroze uključuje kombinaciju promjena u načinu života, lijekova i u nekim slučajevima, kirurških zahvata.

Nekoliko metoda liječenja ateroskleroze:

  • Zdrave prehrambene navike, redovna tjelesna aktivnost i prestanak pušenja mogu pomoći u sprječavanju napredovanja ateroskleroze.
  • Preporučuje se uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom i nemasnim mliječnim proizvodima.
  • Lijekovi se obično propisuju za smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, smanjenje kolesterola u krvi, snižavanje krvnog tlaka i sprečavanje krvnih ugrušaka. Važno je pridržavati se uputa ljekarai i redovno uzimati propisane lijekove.
  • U nekim slučajevima, kirurški zahvati mogu biti potrebni za liječenje ateroskleroze. Ovisno o vrsti krvne žile koja je zahvaćena, mogu se provesti operacije kao što su angioplastika (proširenje krvne žile pomoću balona) ili bajpas operacija (izrada alternativne rute za krvni tok).

Ateroskleroza je bolest krvnih sudova a ovi prirodni lijekovi daju zapanjujuče rezultate za čišćenje krvnih žila.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Pivski kvasac uklanja akne i čisti lice

Pivski kvasac pored mnogih ljekovitih svojstava ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Kvasac pomaže u borbi protiv...

5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u...
- Google oglasi -

Koje korake poduzeti da biste zaustavili krv iz nosa kod djece i odraslih

U sluznici nosa ima dosta kapilara, posebno u prednjem, donjem dijelu nosne pregrade, gdje najčešće i dolazi do krvarenja....

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Ovo morate pročitati

Održite vaše zube čistima i zdravima

Zdravi i lijepi zubi preduvjet su općeg zdravlja i...

Veliki ‘neugodnjak’: Uzrok pretjeranog znojenja za koji malo nas zna

Simptomi PMS-a poput razdražljivosti, pojačanog apetita, umora ili pak...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas