ZdravljeSavjetiVrlo suha koža i stopala sklona žuljevima znak su...

Vrlo suha koža i stopala sklona žuljevima znak su dijabetesa

-

suha koža na stopalimaPovišen šećer u krvi dovodi do različitih odlaganja na živcima i žilama te pojave dijabetičke neuropatije, odnosno oštećenja malih krvnih žila koje omogućuju normalan protok krvi

Suha koža, pogotovo u području nogu i stopala, jedan je od većih problema s kojim se suočavaju oboljeli od dijabetesa, a četiri od pet oboljelih susreće se s kožnim problemima. Povišen šećer u krvi dovodi do različitih odlaganja na živcima i žilama te pojave dijabetičke neuropatije, odnosno oštećenja malih krvnih žila koje zapravo omogućuju normalan protok krvi kroz kožu. Također, smanjena je aktivnost žlijezda lojnica i znojnica, a to dovodi do nedovoljne opskrbljenosti vlagom i lipidima koji dolaze iz tih žlijezda te kao posljedica nastaje suha koža.

Kod bolesnika s dijabetesom tipa 1 češće se javljaju vidljive proširene krvne žile, a mogu se javiti i bolesti karakterizirane pojavom mjehura na koži. Kod bolesnika s dijabetesom tipa 2 mogu se pojaviti tegobe uzrokovane izrazito zadebljalom kožom na dlanovima i tabanima, acanthosis nigricans (hiperpigmetacija kože), žućkasti nokti, dok se sama suha koža javlja u oba tipa bolesti. Isušena i suha koža podložna je infekcijama jer prilikom rastezanja puca te nastaju brojne ranice koje omogućuju različitim uzročnicima ulazak u organizam.

- Google oglasi -

Uzročnici su prvenstveno bakterijski, među kojima je najčešći Staphylococcus, ili gljivični, ponajprije Candida albicans. Inzulinska rezistencija uzrokuje na koži poremećaj (Acanthosis nigricans), koji se očituje promjenom boje i zadebljanjem kože prepona, pazuha i područja ispod grudi, a javlja se najčešće u pretilih bolesnika. Nedovoljna opskrba kože krvlju uzrokuje dijabetičku dermopatiju, tj. pojavu brojnih glatkih i sjajnih ovalnih ili okruglih promjena na donjim prednjim dijelovima potkoljenica. I ateroskleroza, česta kod bolesnika s dijabetesom, može uzrokovati gubitak dlaka, stanjenje i diskoloraciju kože te takva koža postaje sjajnija, hladna i sklona infekcijama.

Kod ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 1 često se javlja vitiligo – stanje karakterizirano pojavom nepigmentiranih područja na koži prsa i trbuha, uzrokovano uništenjem melanocita, stanica koje stvaraju pigment. Osim klasičnih simptoma (žeđ, mokrenje, umor) kod velikog broja dijabetičara prvi simptom dijabetesa je svrbež kože koji može, osim suhoće ili oslabljene cirkulacije, biti znak infekcije, a najčešće se javlja u donjim dijelovima nogu. I svrbež kože genitalne regije znak je visokih vrijednosti glukoze u krvi.

Svrbež tabana, ako nema nikakvih znakova na koži tabana, može biti posljedica dijabetičke neuropatije, odnosno oštećenje živaca. Simptomi su trnci, žareća bol, grčevi ili osjećaj mravinjanja u stopalima, a takvo oštećenje može smanjiti osjet boli, topline te hladnoće.

– Šećerna bolest može uzrokovati promjene na koži stopala. S vremenom ona postaje suha, sklona pucanju i ljuštenju zbog manjka lučenja masnoće i smanjene vlažnosti kože stopala. Zato se žuljevi češće i brže razvijaju kod osoba sa šećernom bolešću, pa se moraju pravilno zbrinuti, inače postaju vrlo tanki, pucaju te se pretvaraju u otvorene rane. Često zbog razvoja infekcije može doći do gangrene i potrebne amputacije prsta, stopala ili cijele noge – kaže doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med., specijalist internist, subspecijalist endokrinolog i dijabetolog. Dodaje da oslabljena cirkulacija može smanjiti sposobnost stopala da se bori protiv infekcije.

- Google oglasi -

– Bolja cirkulacija uz zdraviji život Na neke od čimbenika koji slabe cirkulaciju se može utjecati. Prestanak pušenja je važan jer pušenje ubrzava gubitak elastičnosti stijenke krvnih žila. Potrebno je slijediti i upute liječnika o kontroli arterijskog tlaka i masnoća u krvi te vježbati jer se tako stimulira cirkulacija. Preporučuje se i hodanje u stabilnoj i udobnoj obući.

– Idite kod dermatologa Suha koža je inače stanje koje se učestalo javlja u osoba starije životne dobi i karakteristična je za stariju dob upravo zbog slabije funkcije žlijezda znojnica i lojnica. Otkrije li dermatolog da vam je koža suha, može vas poslati na pretrage.

Svakodnevno pregledavajte kožu i uočite na vrijeme sitna oštećenja

Kožu uvijek održavajte čistom i ne dopustite da bude previše (i predugo) vlažna. Za to vam može poslužiti i puder. Izbjegavajte prevruće kupke i tuševe. Koristite bogate, hranjive sapune i gelove za tuširanje i blage šampone. Obilno koristite losione i mlijeka za tijelo, posebno zimi, ali izbjegavajte njihovu primjenu na koži između prstiju. Svakoga dana nakon pranja dobro pregledajte svoje tijelo ne biste li uočili pojavu nekog poremećaja.

Ne hodajte bosi i ne nosite preuske cipele jer mogu izazvati ozljede

Zadebljanje kože ili žuljeve ne uklanjajte sami već tražite pomoć pedikera koji radi medicinsku pedikuru. Izbjegavajte rezanje noktiju oštrim škaricama, kao i izravnu toplinu ili hladnoću na stopalima (npr. električno grijane jastuke, termofor, led). Nosite udobnu obuću jer preuske cipele mogu izazvati ozljede. Nije poželjno hodanje bez obuće niti u otvorenoj obući.

Njega osjetljivih stopala: Izbacite kamen za pete

Pri pregledu kože, posebnu pažnju treba posvetiti stopalima, odnosno tabanima, noktima i prostorima između nožnih prstiju. Postoji li crvenilo, ranice ili upaljena područja na stopalima i oko noktiju, potreban je pojačan oprez. Pri pregledu je najbolje koristiti ogledalo ili zamoliti člana obitelji za pomoć. Svaki dan treba oprati stopala koristeći blagi sapun i mlaku vodu (32-35° C). Nije ih poželjno namakati dulje od pet minuta, kao ni koristiti grublje četkice ili kamen za pete. Noge osušite jer vlažna stopala vlažna stopala podložna su infekcijama.

Sluznica više pati: U oči kapajte “suze”

Kod dijabetičara, osim suhe kože, javlja se i suha sluznica koja stvara mnogo više tegoba jer je koži ipak lakše nadomjestiti vlažnost nego sluznicama. Suhoća očiju rješava se umjetnim suzama, no kada se javi problem suhoće usnica i usne šupljine, obično se javlja potreba za stalnim konzumiranjem tekućine.

Urea pomaže koži zadržati potrebnu vlagu

Mažite kožu posebnim preparatima koji u sebi sadrže ovlaživače, odnosno faktore prirodnog ovlaživanja, u prvom redu ureu. Urea je tvar koja privlači i zadržava vlagu u samom epidermisu. Mažite se njima dva puta dnevno.

izvor: 24sata.hr

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,070SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Japanska banana dijeta nije zahtjevna a kilogrami nestaju

Banana dijetu su formirali farmaceutkinja Sumiko i njen muž Hitoshi Watanabe iz Japana, koji je njome izgubio čak 18...

Super trikovi za čišćenje kuće, odjeće i uklanjanje mrlja

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa uklanjanjem mrlja na odjeći i cipelama, možete zaboraviti na njih. Donosimo vam koji...

Kako napraviti zlatno mlijeko – Nova superhrana koja je osvojila svijet

Ako do sada niste čuli za zlatno mlijeko, ovo je prilika, a vrlo je vjerovatno i da ćete odmah...

Kako prepoznati staro jaje

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje koke koje vam...
- Google oglasi -

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju… Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića,...

Ovo morate pročitati

OPREZNO: Buđ sa voća i povrća može da izazove smrt!

Neke od njih proizvode i mikotoksine - hemikalije koje...

Istina o patlidžanu koju mnogi ne znaju

Patlidžan se ubraja u zdrave namirnice koje imaju nisku kalorijsku...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas