Zdrava ishrana protiv glavobolje

1
226

glavobolja

U svijetu skoro 70 milijuna ljudi pati od kroničnih glavobolja. Evo nekoliko najčešćih oblika glavobolja i na koji način određena hrana može djelovati kao preventiva i lijek u tim bolnim trenucima.

Migrene

Osobe koje pate od migrena, pored užasnih glavobolja, mogu biti osjetljive na svjetlost i osjećati mučninu. Istaživanja su pokazala da vitamin B2 ili riboflavin može smanjiti pojavu migrena za 48 posto. Da biste djelovali preventivno na pojavu glavobolja, uzimajte hranu poput kinoe, pečuaraka, šparoge, pa čak i šalicu obranog mlijeka.

Hormonske glavobolje

Ova vrsta bolova je uglavnom koncentrirana na jednoj strani, slično kao migrena. Pretpostavlja se da je estrogen glavni uzročnik migrena kod žena, osobito jer se glavobolje uglavnom javljaju tijekom ciklusa, ili neposredno nakon završetka ciklusa. Magnezij će vam sigurno pomoći ukoliko patite od glavobolja jednom mjesečno, ili ukoliko se često iznervirate. U prehranu ubacite namirnice bogate magnezijem. Magnezijem su bogate banane, sezam, špinat, sjeme suncokreta.

Glavobolje napetost

Ukoliko vam se čini kao da vam se obruč steže oko glave, vjerojatno su u pitanju glavobolje prouzročene stresom, a koje polaze od mišića vrata i šire se preko potiljka. Koenzim Q10 je važan za proizvodnju energije i pozitivno utječe na zdravlje krvnih žila. Također može zaštiti svoje tijelo od negativnih utjecaja slobodnih radikala, koji se nagomilavaju uslijed stresa. Za ovakvu vrstu glavobolja preporuča se prehrana bogata jajima, tunejvinom, karfiolom i brokulom.

Prehlada ili gripa

Kada ste bolesni, vaš organizam gubi soli i vodu, pa se lako može dogoditi da dehidrirate. Dehidracija je glavni okidač za nastanak glavobolja. Zbog toga je važno da uzimate što više tekućine i namirnice poput grejpa, lubenice, jagoda i ananasa.

Biljni čaj protiv glavobolje

Prirodni lijek protiv upala, đumbir, koristi se već stoljećima kao učinkovito sredstvo protiv glavobolje. Čaj od đumbira se pravi tako što se isječe korijen, prokuha deset minuta, zatim iscijedi tekućina i popije kao čaj. Šljiva, nana i zeleni čaj također djeluju blagotvorno na organizam i ublažavaju glavobolje. Prokuvjate pet suhih šljiva, jednu čajnu žličicu zelenog čaja i jednu žličicu metvice u četiri šalice vode oko 10 minuta. Pijte oko tri šalice čaja dnevno kako bi se riješili glavobolje.