ZdravljeTop 9 podmuklih znakova koji otkrivaju autoimune bolesti

Top 9 podmuklih znakova koji otkrivaju autoimune bolesti

-

Problemi s vidom, bolovi u zglobovima, ubrzan rad srca sve su to znakovi koji otkrivaju autoimune bolesti kao što su artritis, multipla skleroza, problemi sa štitnjačom…

Autoimune bolesti posljedica su pretjerane reakcije imunološkog sustava protiv vlastitih stanica, tvari ili tkiva. Češće od njih boluju žene, a prvi se znakovi javljaju tijekom ili neposredno nakon puberteta. Najčešće autoimune bolesti su dijabetes, Chronova bolest, reumatoidni artritis i problemi sa štitnjačom, a simptomi su suptilni i lako mogu promaknuti, piše All Women Stalk.

Znakovi koji otkrivaju autoimune bolesti

- Google oglasi -

Oscilacije tjelesne težine
Oscilacije tjelesne težine bez posebnog razloga za to, naročito ako su prisutni i drugi simptomi, također mogu ukazivati ​​na probleme s imunim sistemom. Dok su neke autoimune bolesti povezane s gubitkom težine, druge, naprotiv, mogu uzrokovati debljanje. Na primjer, hipotireoza je povezana sa sporijim metabolizmom koji se može pretvoriti u brzo debljanje čak i ako je vaša prehrana ostala ista

Bol u zglobovima ukazuje na artritis
Preaktivan imuni sistem može uzrokovati bolove u zglobovima. On stvara antitijela koja uništavaju koštanu ovojnicu i uzrokuju neugodne bolove. Riječ je o reumatoidnom artritisu koji, ako se ne liječi na vrijeme, može izazvati trajno oštećenje kostiju.

Upale se javljaju u bubrezima i plućima
Zbog prevelike aktivnosti imunološkog tijela antitijela se mogu zadržati na jednom mjestu u tijelu kao što su bubrezi, živci i pluća. Ako ostanu predugo, zalijepe se za organe što uzrokuje upalne procese.

Naglo mršavljenje može biti posljedica upalne bolesti crijeva
Antitijela često napadaju crijeva i uzrokuju probleme sa stolicom. Kao posljedica pretjerane imunološke aktivnosti javlja se proljev, krvarenje, bolovi u trbuhu i nekontrolirani gubitak kilograma.

- Google oglasi -

Glavni oblici upalnih bolesti crijeva su Chronova bolest i ulcerozni kolitis. Crohnova bolest može se pojaviti u bilo kojem dijelu probavnog trakta, od usta do anusa, dok ulcerozni kolitis zahvaća isključivo debelo crijevo i rektum.

Nepravilan rad gušterače ukazuje na dijabetes
Imuni sistem proizvodi antitijela koja napadaju stanice u gušterači zadužene za proizvodnju inzulina. To remeti rad gušterače i povećava rizik od dijabetesa tipa 1.

Vitiligo
Vitiligo je kronično stanje koje uzrokuje gubitak boje kože. Jedna vrsta vitiliga, nazvana nesegmentalni vitiligo, je autoimuna bolest. Dermatolozi vjeruju da se javlja kada imuni sistem napada melanocite, stanice koje proizvode melanin.

Problemi s vidom mogu biti znak multiple skleroze
Slabljenje vida, sljepoća i loša koordinacija ruku mogu biti rani znakovi multiple skleroze. Multipla skleroza pogađa dugačke produžetke stanica neurona zbog čega poruke iz mozga ne stižu do organa ili pak stižu sa zakašnjenjem.

Ubrzani puls može otkriti probleme sa štitnjačom
Imuni sistem kontrolira rad štitnjače stoga je to ujedno i prvi organ koji strada ako se pojave promjene u sistemu. Promjene u tjelesnoj težini, pojačana nervoza, ubrzan rad srca, suha koža ukazuju ili na smanjeni ili pak na pojačani rad štitnjače.

Hashimotov tireoiditis

Hashimotov tireoiditis je autoimuno stanje u kojem imuni sistem napada štitnjaču, uzrokujući da ona proizvodi manje hormona štitnjače. To obično dovodi do slabog rada štitnjače, što uzrokuje simptome kao što su: umor, gubitak kose, bolovi u mišićima, oticanje lica, zatvor, slabost, debljanje, osjetljivost na hladnoću…

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Koje voće koristiti za mršavljenje

Voće je prirodna gotova grickalica prepuna vitamina, vlakana i drugih hranjivih tvari koje podržavaju zdravu prehranu. Za kratko vrijeme...

Škripanje zubima po noći (bruksizam) uzroci i liječenje

Škripanje zubima (poznato kao bruksizam) često je povezano sa stresom ili tjeskobom. Savremena stomatologija, kakvu danas poznajemo, vremenom je...

Šta je rozacea i kako se može liječiti prirodnim putem

Ako vaše lice izgleda kao da je pocrvenilo i imate izbočine koje su pomalo slične aknama, možda imate kožnu...

Za šta je dobar indijski orah i koliko je dozvoljeno dnevno da se pojede

Potiče iz Brazila ali se danas najviše proizvodi u Indiji, i na našim tezgama ponovo mogu da se nađu...
- Google oglasi -

Hrana koja se može pohvaliti svojim dobrobitima za zdravlje crijeva

Znate i vi da je poželjno sačuvati zdravlje crijeva. Bez zdrave probave nema dobrog zdravlja a za zdravlje crijeva...

Bakterije koje čuvaju Vaš organizam

Probiotici mogu da stvore i odgovore na neurohemikalije, što pozitivno djeluje na nervni sistem i imunitet, kao i na...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Zečji Trn Žuti

Nazivi biljke Familija: PapilionataeNarodni: Zečji trn žutiLatinski: Sarothamnus scopariusLjekarski: Sarothamni...

Herbarium – Peršin vrtni

Nazivi biljke Familija: Umbelliferae Narodni: Peršin vrtni Latinski: Petroselinum sativum Ljekarski: Petroselini radix,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas