ZdravljeŠtetni efekti pušenja za ženski organizam

Štetni efekti pušenja za ženski organizam

-

Jeste li znali da rak pluća ubije više žena svake godine nego rak dojke? Svake godine više smrtnih slučajeva je uzrokovano od upotrebe duhana nego od svih drugih bolesti, kao što su: AIDS-a, ilegalnih droga, alkohola, saobraćajnih nezgoda, samoubojstava i ubojstava zajedno. Pušenje predstavlja najveći pojedinačni faktor rizika po zdravlje, a koji su štetni efekti i posljedice pušenja za ženski organizam saznajte u nastavku teksta.

Pušenje kod žena je počelo da se povećava nakon Drugoga svjetskog rata, a rak pluća nije bio daleko iza. Od 1960, broj žena koje umiru od raka pluća se učetverostručio. Rizik od bolesti vezanih sa pušenjem za ženu zavisi o tome koliko dugo je ona pušila, koliko cigareta je ispušila i koliko duboko je udisala dim.

- Google oglasi -

Pušenje cigareta je značajan činilac rizika za niz onesposobljavajući i fatalnih stanja. Za žene, pušenje povećava rizik od problema vezanih za trudnoću i spolno-specifičnih zdravstvenih problema.

Šta se dogodi u organizmu 12 sati nakon prestanka pušenja saznajte ovdje.

Štetni efekti pušenja

 • Žene koje puše imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Žene koje puše i uzimaju kontracepcijske pilule imaju povećan rizik od srčanog udara i moždanog udara, a taj rizik se dramatično povećava sa vremenom.
 • Pušenje doprinosi perifernim vaskularnim bolestima (PVB), koje se javljaju kada blokade u krvnim žilama sprečavaju pravilnu cirkulaciju. PVB može uzrokovati jaku bol i može čak dovesti do gangrene i amputacije udova.
 • Pušenje povećava rizik od raka nosa, usta i grla, jednjaka, mjehura, bubrega, želuca, gušterače, jetre, anusa i krvi.
 • Žene pušači imaju veći rizik od zdravstvenih problema koji se odnose na menstrualne bolove, predmenstrualne sindrome (PMS), trudnoću i zdravlje njihove bebe, i menopauza. One imaju veću vjerovatnost da dožive smanjene plodnosti i kašnjenja u trudnoći.
 • Žene pušači također se mogu suočiti sa poteškoćama tokom trudnoće i poroda, uključujući i komplikacije u trudnoći, pobačaja i prijevremenog poroda. Postoji veći rizik da njihove bebe imaju nisku porođajnu težinu, da se rode ali da ubrzo nakon rođenja ubrzo umru.
 • Manja je verovatnoća da će žene pušači moći dojiti svoju novorođenčad. Ako one to ipak mogu, one imaju tendenciju da proizvode manje mlijeka i veća je vjerovatnoća da će se beba odviknuti ranije. Pušenje utiče na majčino mlijeko, izlažući bebe nikotinu, kao i mijenjajući okus mlijeka.
 • Pušenje povećava rizik za razvoj kroničnih plućnih bolesti kao što su kronični bronhitis i emfizem. Ove bolesti dovode do progresivnog slabljenja plućne funkcije, čineći disanje težim.
 • Pušenje doprinosi osteoporozi (stanjivanje kostiju), i žene pušači imaju povećani rizik za frakture kuka.

>> Napravite čaj uz koji ćete izgubiti svaku želju za nikotinom!

 • Novijim istraživanjima je utvrđeno da žene koje su trenutno teški pušači imaju veći rizik od prehlade koja traje duže u odnosu na nepušača.
 • Žene koje puše imaju više bora na licu nego nepušači.
 • Žene koje puše imaju veći rizik za odgodu začeća i za primarne i sekundarne neplodnosti.
 • Žene koje puše mogu imati blagi porast rizika za ektopične trudnoće (jajovod ili peritonejsku šupljinu trudnoće) i spontani pobačaj.
 • Žene pušači imaju prirodne menopauze u mlađoj dobi nego nepušači, i one mogu iskusiti teže simptome menopauze.
 • Pušenje povećava kod žene rizik za razvoj raka grlića maternice. Istraživanja pokazuju da se proizvodi cigarete selektivno koncentriraju u ženski spolni organ. Vjerojatnoća od raka grlića materice je dva puta izraženija nego kod žena nepušača.
 • Pušenje povećava rizik od dijabetesa više kod žena nego kod muškaraca.
 • Žene koje puše imaju veću vjerovatnoću da razviju kronične opstruktivne plućne bolesti nego njihove muške kolege.

>> 7 jednostavnih trikova da očistite pluća od nikotina i katrana

- Google oglasi -

Stres je veliki faktor koji nagoni žene na pušenje. Ovih dana, od žena se očekuje da rade puno radno vrijeme, da se brinu o domaćinstvu, da odgajaju djecu, i pored toga da imaju vremena da budu pažljive žene. Ali zapamtite, postoje načini za prekid pušenja. Vježba i zdrava ishrana su dobar način za borbu protiv debljanja i depresije, zajedno s raznim oblicima savjetovanja.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,105SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Anti-upalna hrana na vašem stolu – 8 namirnica koje su zdrave za tijelo

Kada kažemo da se zdravo hranimo, onda je to subjektivno značenje. Nema standardnog načina da jedete zdravu hranu. Zapravo,...

5 prirodnih načina za ublažavanje ječmenca na oku – Isprobajte prirodne metode za brže ozdravljenje

Ječmenac na oku, poznat i kao hordeolum, je upalna infekcija koja se javlja na rubu kapka. To je često...

Otkrijte nevjerovatne zdravstvene koristi kajsija! Broj 7 će vas iznenaditi

Jeste li ikada pomislili da nešto tako ukusno kao što su kajsije može biti i iznimno korisno za vaše...

Otkrijte tajne prirodnih trikova za potpunu zaštitu kose od sunca i soli

Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako isto koristite preparate za zaštitu kose od...
- Google oglasi -

Svećenik Romano Zaga ističe ovaj recept: Recept od aloje za ozdravljenje od karcinoma

Brazilski redovnik, pater Romano Zago, otac je ovog lijeka koji se već generacijama prenosi u mnogim porodicama širom svijeta....

Ženski problemi: Kako vratiti ravnotežu intimnom području?

Kako bi bili sretni i zadovoljni te s lakoćom obavljali svakodnevne obveze potrebna nam je ravnoteža iznutra i izvana....

Ovo morate pročitati

Namirnice koje su zdravije ako su kuhane

Voće i povrće većinom je zdravije sirovo nego kuhano....

Vjerovatno niste znali da vam ove namirnice mogu pomoći da istopite salo na trbuhu

Ako je vaš cilj imati ravan trbuh, onda definitivno...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas