Štetni efekti pušenja za ženski organizam

-

Jeste li znali da rak pluća ubije više žena svake godine nego rak dojke? Svake godine više smrtnih slučajeva je uzrokovano od upotrebe duhana nego od svih drugih bolesti, kao što su: AIDS-a, ilegalnih droga, alkohola, saobraćajnih nezgoda, samoubojstava i ubojstava zajedno. Pušenje predstavlja najveći pojedinačni faktor rizika po zdravlje, a koji su štetni efekti i posljedice pušenja za ženski organizam saznajte u nastavku teksta.

Pušenje kod žena je počelo da se povećava nakon Drugoga svjetskog rata, a rak pluća nije bio daleko iza. Od 1960, broj žena koje umiru od raka pluća se učetverostručio. Rizik od bolesti vezanih sa pušenjem za ženu zavisi o tome koliko dugo je ona pušila, koliko cigareta je ispušila i koliko duboko je udisala dim.

- Google oglasi -

Pušenje cigareta je značajan činilac rizika za niz onesposobljavajući i fatalnih stanja. Za žene, pušenje povećava rizik od problema vezanih za trudnoću i spolno-specifičnih zdravstvenih problema.

Šta se dogodi u organizmu 12 sati nakon prestanka pušenja saznajte ovdje.

Štetni efekti pušenja

 • Žene koje puše imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Žene koje puše i uzimaju kontracepcijske pilule imaju povećan rizik od srčanog udara i moždanog udara, a taj rizik se dramatično povećava sa vremenom.
 • Pušenje doprinosi perifernim vaskularnim bolestima (PVB), koje se javljaju kada blokade u krvnim žilama sprečavaju pravilnu cirkulaciju. PVB može uzrokovati jaku bol i može čak dovesti do gangrene i amputacije udova.
 • Pušenje povećava rizik od raka nosa, usta i grla, jednjaka, mjehura, bubrega, želuca, gušterače, jetre, anusa i krvi.
 • Žene pušači imaju veći rizik od zdravstvenih problema koji se odnose na menstrualne bolove, predmenstrualne sindrome (PMS), trudnoću i zdravlje njihove bebe, i menopauza. One imaju veću vjerovatnost da dožive smanjene plodnosti i kašnjenja u trudnoći.
 • Žene pušači također se mogu suočiti sa poteškoćama tokom trudnoće i poroda, uključujući i komplikacije u trudnoći, pobačaja i prijevremenog poroda. Postoji veći rizik da njihove bebe imaju nisku porođajnu težinu, da se rode ali da ubrzo nakon rođenja ubrzo umru.
 • Manja je verovatnoća da će žene pušači moći dojiti svoju novorođenčad. Ako one to ipak mogu, one imaju tendenciju da proizvode manje mlijeka i veća je vjerovatnoća da će se beba odviknuti ranije. Pušenje utiče na majčino mlijeko, izlažući bebe nikotinu, kao i mijenjajući okus mlijeka.
 • Pušenje povećava rizik za razvoj kroničnih plućnih bolesti kao što su kronični bronhitis i emfizem. Ove bolesti dovode do progresivnog slabljenja plućne funkcije, čineći disanje težim.
 • Pušenje doprinosi osteoporozi (stanjivanje kostiju), i žene pušači imaju povećani rizik za frakture kuka.

Napravite čaj uz koji ćete izgubiti svaku želju za nikotinom!

 • Novijim istraživanjima je utvrđeno da žene koje su trenutno teški pušači imaju veći rizik od prehlade koja traje duže u odnosu na nepušača.
 • Žene koje puše imaju više bora na licu nego nepušači.

Bolesti uzrokovane pušenjem

 • Žene koje puše imaju veći rizik za odgodu začeća i za primarne i sekundarne neplodnosti.
 • Žene koje puše mogu imati blagi porast rizika za ektopične trudnoće (jajovod ili peritonejsku šupljinu trudnoće) i spontani pobačaj.
 • Žene pušači imaju prirodne menopauze u mlađoj dobi nego nepušači, i one mogu iskusiti teže simptome menopauze.
 • Pušenje povećava kod žene rizik za razvoj raka grlića maternice. Istraživanja pokazuju da se proizvodi cigarete selektivno koncentriraju u ženski spolni organ. Vjerojatnoća od raka grlića materice je dva puta izraženija nego kod žena nepušača.
 • Pušenje povećava rizik od dijabetesa više kod žena nego kod muškaraca.
 • Žene koje puše imaju veću vjerovatnoću da razviju kronične opstruktivne plućne bolesti nego njihove muške kolege.

>> 7 jednostavnih trikova da očistite pluća od nikotina i katrana

- Google oglasi -

Stres je veliki faktor koji nagoni žene na pušenje. Ovih dana, od žena se očekuje da rade puno radno vrijeme, da se brinu o domaćinstvu, da odgajaju djecu, i pored toga da imaju vremena da budu pažljive žene. Ali zapamtite, postoje načini za prekid pušenja. Vježba i zdrava ishrana su dobar način za borbu protiv debljanja i depresije, zajedno s raznim oblicima savjetovanja.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Na vrijeme prepoznajte glavobolju

Međunarodno udruženje za glavobolju uvelo je kriterijume za klasifikaciju...

Otkrijte tajne prirode za osvježenje doma – Prirodni dezodoransi za kuću

U doba kada se nije znalo za aerosole i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas