ZdravljeZnanost Kriya yoge

Znanost Kriya yoge

-

kriya yogaU svojoj knjizi “Autobiografija jednog Yogija”, Paramhamsa Yogananda napisao je: “Kriya yoga, koja kontrolira duh direktno životnom silom, najlakši je, najdjelotvorniji i najznanstveniji put ka Beskonačnom.”

Kriya yoga

- Google oglasi -

Kriya yoga je drevna znanost o kojoj se govori u svetim spisima svih religija. U Indiji je postala naširoko poznata preko Babajija koji ju je ponovno otkrio budući da je bila izgubljena u vremenu mraka. To je ona ista znanost koju je Krišna prije mnogo tisućljeća dao Arjuni, koju je poznavao Patanjali, kao i Krist sa svojim učenicima. O Kriya jogi govori Krišna u Bhagavadgiti. Znajući kako je filozofsko i etičko znanje nedovoljno da probudi čovjeka iz njegova bolnoga stanja odvojene egzistencije, Krišna ističe ovu drevnu znanost kojom se može savladati svoje tijelo i pretvoriti ga prema volji u čistu energiju. Na Zapad ju je donio 1920. godine veliki realizirani učitelj iz Indije, Paramhansa Yogananda, koji je rekao: “Nisam bio poslan na Zapad od velikih učitelja da vam nametnem novu teologiju, već da vam pomognem postići stvarno iskustvo Boga kroz svakodnevnu praksu kriya yoge. Vrijeme spoznaje Boga je došlo!”

Metoda Kriya yoge

Kriya yoga je sustav tehnika koje rade s energijama u tijelu uz potpunu kontrolu duha. To je tehnika meditacije koja ubrzava evolutivni proces pročišćavanjem tijela i uma kroz kontrolu energije i proces disanja. Kriya yoga je jedinstvo s beskonačnim putem određene akcije. Praktikant Kriya yoge koji svjesno i iskreno slijedi tehniku postupno se oslobađa karme ili univerzalnog lanca uzroka i posljedica, te postiže stanje čiste svjesnosti, apsolutne slobode i istine. U tom pogledu, Kriya yoga je najviše razvijeni oblik Raya yoge. Ona je instrument kojim se može ubrzati čovjekova evolucija. Drevni yogiji otkrili su da je tajna kozmičke svijesti usko vezana s dahom. Ključevi za razumijevanje ove tajne znanosti leže u spoznaji ravnoteže između uma i daha. Nemiran um uvijek je praćen nemirnim dahom. Praktičnom primjenom vladajućih zakona u fizičkom tijelu i nervnom sustavu, znanost Kriya yoge pomaže čovjeku da postane sposoban primiti tok Božje milosti iznutra.

Kriya yoga mentalno usmjerava energiju tako da ona kruži prema gore i prema dolje oko šest središta u kičmenoj moždini chakre ( cakre ) koji odgovaraju 12 astralnih znakova, simboličnom kozmičkom čovjeku. Pola minute obilaženja energije oko čovjekove osjetilne kičme ima za posljedicu suptilni napredak u njegovoj evoluciji. Pola minute Kriye jednako je godini dana duhovnog razvoja. Sveti spisi tvrde kako čovjeku treba milijun godina normalne evolucije bez bolesti da bi usavršio svoj ljudski mozak onoliko koliko je to potrebno za izražavanje kozmičke svijesti.

- Google oglasi -

Metodom Kriya yoge ne dopušta se životnoj sili, koja prirodno stremi prema van, da se uludo potroši i zlouporabi u osjetilima, nego da se ta sila ponovno sjedini sa suptilnijim energijama u kičmenoj moždini. Tako pojačana, djeluje kao spiritualni eliksir koji elektrificira stanice yogijeva tijela i mozga. Time praktikant skraćuje milijun godina dug put koji bi ga uz poštivanje prirodnih zakona samo zaobilaznim sredstvima ( npr. pravilna prehrana, harmonične misli ) doveo do cilja. Čovjek ne može očekivati od prirode da se zbog njega požuri, pa čak iako ne griješi kršenjem zakona svoga tjelesnog i duhovnog bića. Kriya yoga, koja kontrolira dah direktno životnom silom, najlakša je, najdjelotvornija i najznanstvenija staza ka Beskonačnom.

Oslobađanje duše

Yogijska znanost temelji se na iskustvenom razmatranju svih oblika koncentracije i meditacije. Čovjeku koji je vježba, yoga omogućuje da prema volji pali i gasi životnu struju koja dolazi iz pet osjetilnih telefona: vida, sluha, njuha, okusa i dodira. Kada postigne tu moć da se odvoji od osjetila, praktikantu je jednostavno po volji sjediniti svoj duh s Božjim carstvom ili sa svijetom materije. Životna sila ga ne može više protiv volje vratiti u svjetovnu sferu grubih osjetila i nemirnih misli.

Dalekovidne metode Kriya yoge koje oslobađaju praktikanta od tjelesnih i duševnih poistovjećenja ( a da bi mogao ostvariti individualnost duše ) preporučuje se onima koji se ne žele zadovoljiti s tisuću puta tisuću godina dugim putem evolucije. Taj broj je veći za običnog čovjeka koji ne živi u skladu ni s prirodom, a kamoli sa svojom dušom, te umjesto toga vodi neprirodan život, očekujući umilnost prirode u svome tijelu i umu. Njima za oslobađanje neće biti dovoljno niti dva milijuna godina.

Kriya yoga je opisana kao najučinkovitija tehnika oslobađanja duše kroz osobne čovjekove napore.

Praktikant Kriya yoge koji svjesno i iskreno slijedi tehniku postupno se oslobađa karme ili univerzalnog lanca uzroka i posljedica, te postiže stanje čiste svjesnosti, apsolutne slobode i istine.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Upala sluznice želuca – Gastritis – Simptomi i Prirodni lijek za gastritis

Upala želučane sluzokože, odnosno sluznice poznata je bolest pod imenom gastritis. To je obično upala sluznice na želucu izazvana...

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...
- Google oglasi -

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Ovo morate pročitati

Koja je hrana bogata vitaminom E?

Vitamin E je anti-oksidirajuće sredstvo koje pomaže u prevladavanju...

Kombuha ili Kombucha gljiva

Čajna gljiva, kako je zovu, zbog uzgoja u čaju...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas