Detox kafa: Napravite napitak koji spašava i od nadutosti

0
2126

Nema ljepše slike nego kada dođe proljeće, a na livadama se pojave zlatne glavice maslačaka. Ova samonikla biljka koja je rasprostranjena na našim krajevima u sebi krije brojna ljekovita svojstva.

Osim što je odličan izvor vitamina i minerala, svojim ljekovitim i gorkim tvarima pomaže u detoksikaciji organizma

Maslačak je jedna od najboljih biljaka koja pomaže u detoksikaciji organizma. Dragocjena biljka odličan je čistač jetre i krvi. Pomaže kod nadutosti i preporuča se osobama koje pate od dijabetesa i povišenog krvnog tlaka. Svaki dio ove biljke ima koristi za naše tijelo, ali korijen je najbogatiji mineralima.

Maslačak je poznat po svome stimulirajućem efektu koji ima za probavni sistem i jetru. Njegov gorak okus pomaže u produkciji probavnih tekućina i zato stimuliše prirodni proces detoksikacije u organizmu.

Osim što se od maslačka može napraviti čaj, malo je poznato da jednako tako možete od njega napraviti i “kafu”. Taj napitak ne sadrži kofein, ali ima bogati, tamni okus koji je jako sličan kafi. Odličan je izbor za one koji imaju problema s probavom. Ujedno, sadrži više prirodnih vitamina nego biljka kafe.

Kako napraviti kafu od maslačka:

Sastojci:
– 1 kašičica praha od korijena maslačka
– 1 šoljica vode
– 1 štapić cimeta

Priprema:
Korijen ispecite u pećnici, zatim ga ohlađenog samljeite u mlincu za kafu koji će na kraju sličiti baš kao prah od kafe.

U vruću vodu dodajte prah od maslačka i cimet i stavite na vatru sve dok voda ne zakipi. Zatim smanjite vatru i pustite da se tako kuha pet minuta. Napitak bi trebao poprimiti tamnu boju. Procijedite “kafu” u šalicu, dodajte malo mlijeka i poslužite.