Plavi patlidžan i zdravlje

plavi patlidžanPlavi patlidžan u svojoj kori i mesu sadrži sastojke veoma korisne u borbi protiv raznih bolesti. Rezultati istraživanja pokazuju da je plavi patlidžan izrazito zdrav, te da ga trebamo konzumirati što češće.

U sebi ovo povrće sadrži pravo bogatstvo u obliku mnogih vlakana, vitamina B1 i B6, te kalija. Također, plavi patlidžan je bogat izvor bakra, magnezija, mangana, fosfora, nijacina i folne kiseline.

Sve gore spomenute materije, plavi patlidžan u sebi sadrži u većem omjeru nego drugo tamnoplavo povrće koje poznajemo. Baš je to razlog zbog čega ova namirnica treba da pronađe put do naših kuhinja.

Potvrđeno je da je plavi patlidžan dobar u borbi protiv kolesterola, a razlog tome je sadržaj nasunina u kori patlidžana. Naime, nasunin koji možemo pronaći u kori plavog patlidžana je veoma dobar antioksidant koji sprečava oksidacijske degeneracije lipida, čime sprečava i nastajanje kolesterola.

Preventivna uloga patlidžana vidljiva je u prevenciji oboljenja u čijem napredovanju angiogeneza ima značajnu ulogu. Naime, angiogeneza među ostalim učestvuje u rastu malignih tumora i njihovom širenju po organizmu tako što snabdijeva stanice raka kisikom i hranjivim materijama, a rezultati istraživanja provedenih u Japanu pokazuju kako nasunin sprječava angiogenezu te da on može da bude od pomoći u prevenciji oboljenja povezanih s ovom pojavom.

Stručnjaci savjetuju da se ishrana bogata plavim patlidžanom koristi u kontroli dijabetesa tipa 2. Baš zbog balansa visokog sadržaja vlakana i slabo rastvorljivih ugljikohidrata čini ovo povrće idealnim za reguliranje razine šećera u krvi.

R E K L A M A

14 comments
Ljiljana Markovic
Ljiljana Markovic

Na maslinovom ulju se ništa ne prži i ne peče. Nije zdravo. Ako već mora da se prži ili peče neko povrće, to treba raditi na ulju od semenki groždja. To ulje je jedino dozvoljeno za pečenje i prženje jer nije kancerozo, a sve ostalo treba izbegavati ako želite da se hranite zdravo. Ako je uopšte moguće danas jesti zdravu hranu, ali da učinimo za sebe bar ono što možemo!!

Nadira Hodzic
Nadira Hodzic

a mozete musaku od patlidjana isto kao i sa krompirom radite super je

Asima Miloš Dekić
Asima Miloš Dekić

patlidžan je jako zdrav ali osobe sa dijabetesom ga mogu konzumirati u kuhanoj hrani. OSOBE SA MASNOĆOM ILI DIJA BETESOM NESMIJU GA KONZUMIRATI POHANOG. MOŽE NA ROŠTILJU ALI SAM ALI POKUPITI MASNOĆU JA TAKO RADIM JER IMAM DIJABETES VEĆ 36 GODINA I NA INZULINU SAM. TO VAM JE MOJ SAVJET PATLIDŽAN SE MOŽE STAVLJATI U SVA KUHANA JELA A MOŽE SE I SUŠITI NJIZATI NA KONOPAC A MOŽE SE STAVITI I U ZAMRZIVAČ NA KOCKICE SE IZREŽE. TO VAM JE TO DRAGE MOJE DOMAĆICE I LIJEP POZDRAV ..

Marija Dencic
Marija Dencic

Mozete peci na rostilju, mnogo je lep....operite i narezite po duzini malo posolite i poprskajte maslinovim uljem, pa pecite na rostilj...ukusan je uz razno meso u povrce...mozete preliti i jugurtom...

Katjusa Stamenkovic
Katjusa Stamenkovic

Od patlidzana pecenih u rerni, kada budu mekani, napraviti namaz: staviti u blender, belog luka po ukusu, bibera, soli malo maslinovog ulja I jabukovog sirceta I eto! Isto tako se pravi I salata: isece se na kolutove, przi na maslinovom ulju, pa svaki red zaliti sircetom I posuti belim lukom I biberom! Prijatno

Ziki Ibr
Ziki Ibr

oprati patlidzan, isjeci uzduz ili na tanke kolutove, posoliti, ostaviti sat vremena da odstoji...posebno umutiti jaja, pripremiti u poseban tanjir brasno,,, pa te tanko narezane patlidzane uvaljati u brasno pa u jaja i prziti na vrelom ulju, ne dugo ...ja to zovem pohovani patlidzani,,, a sjecam ga i u sataras .....isto tako se moze isjeci na tanke kolutove, pa osusiti...i

Luka Stjepanovic
Luka Stjepanovic

Ja ga stavljam u djuvec, sataras , musaku kao sa krompirom , sa solju i uljem staviti na gril ili poslije izrostiljanog mesa da pokupi mast i zacine, u tavi na malo ulja pa izmedu snita patlidzana staviti sir ili mjesto sira preliti umucenim jajima, ima puno nacina.uzivajte.

Jasminka Vukovic
Jasminka Vukovic

Obožavamo svi u obitelji balancane, pripremamo na razne načine,čak i meso zamjenjuje.

Vesna Zivkovic
Vesna Zivkovic

Zahvaljujem se na korisnim savetima.Zelim vam pun o uspeha!

Mehmed-Fadila Mujic Mujic
Mehmed-Fadila Mujic Mujic

I AKO GA IMAM U SVOJOJ ISHRANI I MOJOJ UZOJ PORODICI NEZNAM ...KAKO GA UPOTREB LJAVATI I JESTI KAD IMAD DIJABETESA BR.2.KAKO CU DOBITI ODGOVOR...HVALA...