Prirodni lijekovi za hemoroide

4
974

nevenHemoroidi su na žalost još uvijek ‘tabu tema’. Mnogi pogođeni ovim stanjem se stide pričati o tome, kako doktoru, tako i u društvu, na poslu pa i doma.

Pored zdrave ishrane, koja treba da bude bogata biljnim vlaknima, te dovoljnog unošenja tekućine u organizam i pravilne higijene, potrebno je ipak koristiti i neke lijekove protiv hemoroida.

Stari domaći lijek za hemoroide je redovno ispijanje svježe iscijeđenog soka jabuke. Potrebno je svaki dan popiti čašu soka.

Kupka za ublažavanje hemoroida

U 3 litre vode, temperature od oko 35C, stavite čaj od preslice (Equisetum arvense) ili od hrastove kore (Quercus officinalis) i sjedite u vodi oko 15 minuta.

Ova kupka će ublažiti simptome bolesti, a moguće da se hemoroidi i povuku.

Za liječenje hemoroida dobar je i čaj od mješavine kamilice i kokotca, koji djeluje smirujuće na kožu, pa tako smiruje upalu na analnom području. Ljekovite materije iz kokotca liječe oštećene vene što dovodi do povlačenja izraslina.

Priprema čaja: Pomiješajte obje biljke u jednakim dijelovima, i uzmite žlicu mješavine koju prelijete sa četvrt litra proključale vode. Ostavite sve da odstoji 10 minuta. Dnevno popijte tri šalice ovog čaja.

Ohlađeni čaj možete staviti i u kupku, a možete ga pomoću vate ili gaze nanositi na hemoroide.

Još jedan dobar preparat za hemoroide je krema od nevena pomiješana u istom omjeru sa medom. Ovu mješavinu mažite u debljem sloju direktno na hemoroide i ostavite neko vrijeme da djeluje.

Krema i čepići sa ekstraktima američke lijeske (Hammamelis virginiana) pomažu također protiv hemoroida. Oni djeluju protiv upale i pomažu protiv ove bolesti.