ZdravljeAspartam ili stevija?

Aspartam ili stevija?

-

Ukoliko ne vjerujete u podatke o sigurnosti aspartama i drugih zamijena za šećer, uskoro ćete moći da mršavite uz prirodnu zamijenu, paragvajsku biljku steviju.

Vještački zaslađivači došli su pod lupu javnosti zato što ih veliki broj ljudi koristi iz zdravstvenih ili estetskih razloga. Kada upotreba zaslađivača traje godinama, svakako da se onaj ko ih uzima mora zapitati koliko su oni bezbjedni. Američka uprava za hranu i lijekove je nedavno odobrila upotrebu pet vještačkih zaslađivača: saharina, acesulfam-kalijuma, D-tagatoze, sukraloze i aspartama, u koji se najviše sumnjalo. Ovaj posljednji najčešće se koristi u popularnim dijetalnim gaziranim pićima. Pripisivana su mu mnoga negativna dejstva, od kroničnog zamora, glavobolje, vrtoglavice, depresije, mučnine, bolova u stomaku, preko dijareje, duplog vida, slabosti, napada, gubitka pamćenja, osipa, problema sa spavanjem, do tumora mozga.

Prema riječima Rut Kava, rukovodioca ishrane Američkog savijeta za nauku i zdravlje, aspartam ispoljava negativan uticaj jedino na osobe koje pate od fenilketonurije, genski determinisanog poremećaja metabolizma amino-kiselina. Osim toga, nije ga dobro koristiti za kuhanje jer se pretvara u različite otrovne supstance.

- Google oglasi -

Saharin je prvi sintetski vještački zaslađivač, napravljen 1879. godine. Bio je u upotrebi tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, kao zamijena za tada deficitaran šećer. Sedamdesetih godina bio je zabranjen jer ga je jedna kanadska studija dovela u vezu sa pojavom raka bešike. Kasnije se ispostavilo da ne ispoljava nikakva toksična dejstva na ljudski organizam.

No, ako ne želite da se mučite razmišljanjima da li su u pravu oni koji hvale ili oni koji kude vještačke zamijene za šećer, a ipak želite da “čuvate liniju” i pri tom obožavate slatkiše, ili bolujete od šećerne bolesti – rješenje je na pomolu! Bioekološki centar iz Zrenjanina, naime, kroz oko mjesec dana izbacuje na tržište potpuno nov proizvod, prirodni zaslađivač steviju, poznatu i kao “medeni list”. Kako kaže financijska direktorka ovog centra Danijela Dimitrijević, prvi put u Jugoistočnoj Europi pojaviće se prah ove paragvajske biljke, pedesetak puta slađi od šećera. Biće pakovan u ambalažu od sto miligrama, a moći će da se nabavi u apotekama, prodavnicama, klubovima dijabetičara i pouzećem.

Kod upotrebe stevije bitno je pridržavati se uputstva o potrebnim količinama, a važno je napomenuti i da visoke temperature ne škode njenoj slasti, pa može i da se kuha ili peče.
Stevija je, inace, zeljasta biljka, koja naraste do oko 30 centimetara, a koristi se njeno ukusno lišće osvježavajućeg ukusa. Ono sadrži glikoide (stevoiside, rebaudoside i dulkoside), kao i proteine, vlakna, ugljene hidrate, željezo, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum, cink, flavonoid rutin, vitamine A i C i ulje s 53 druga sastojka. Sve to čini je prirodnim dodatkom ishrani koji nudi mnoge koristi za zdravlje.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite
Prethodni članakAvokado
Naredni članakOrganizam meso razgrađuje do 5 sati

Odgovori

Novi Sadržaj

Recept: Napravite sami čuveni lovorov sirup protiv kašlja za odrasle i djecu

Sezona prvih prehlada je već u punom jeku. Nakon kihanja, temperature i začepljenog nosa, ostaje dosadni, naporni kašalj. Srećom,...

Bijelo povrće poboljšava stanje organizma

Bijelo povrće je izvrstan izvor hranjivih tvari, jačanja energije i raznih zdravstvenih prednosti. Kemijska svojstva nekog povrća mogu poboljšati...

Japanska jabuka najbolji prijatelj za vaše zdravlje

Japanska jabuka poznata još i pod imenom kaki jabuka egzotično je voće slatkog okusa, po boji podsjećaju na naranču,...

Kurkuma i zdravlje – U koja jela se stavlja i koja je dnevna doza kurkume?

Kurkuma ima nevjerovatan spektar antioksidacijskih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih, antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava. Radi se o izrazito zdravoj...
- Google oglasi -

5 najboljih čajeva za ublažavanje upale grla i kašlja

Uz toplu šoljicu čaja uklonite simptome grlobolje, prehlade i gripe. Konzumiranje tekućine posebno je važno kada ste bolesni jer...

Japanska banana dijeta nije zahtjevna a kilogrami nestaju

Banana dijetu su formirali farmaceutkinja Sumiko i njen muž Hitoshi Watanabe iz Japana, koji je njome izgubio čak 18...

Ovo morate pročitati

Znakovi visokog kolesterola: nemojte zanemariti ove simptome!

Za izgradnju zdravih stanica, vašem tijelu je potreban kolesterol,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas