Ishrana Bademi

Bademi

-

U predblagdansko doba često posežemo za kvalitetnim sirovinama koji daju posebno bogatstvo okusa domaćim kolačima. Bademi su zasigurno jedna od namirnica koje se u različitim oblicima nalaze na blagdanskim trpezama – bilo u kolačima, bilo servirani uz lovorov list, suhe smokve i druge orašaste plodove, na tradicionalan način. Nažalost, u našim ce se blagdanskim kolačima uglavnom naći kalifornijski bademi, a tek će rijetki sretnici svoje blagdane zasladiti autohtonim hrvatskim plodovima. Kalifornija je, naime, najveći svjetski proizvođač i izvoznik badema…

Badem je orašasti plod iznimnog nutritivnog profila i okusa. Sadrži značajan udio jednostruko nezasićene oleinske masne kiseline – iste one masne kiseline koja prevladava u maslinovu ulju. Važan je izvor vitamina E, mangana, magnezija i kalija. Četvrtina šalice zadovoljava cak 45 % dnevnih potreba za vitaminom E i manganom te trećinu dnevnih potreba za magnezijem.

Zbog povoljnog nutritivnog profila ima dokazano povoljno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila, a osobe koje zamijene dio zasićenih masti u prehrani nezasićenim mastima porijeklom iz badema mogu na prirodan način sniziti razinu štetnog, LDL kolesterola.

- Google oglasi -

Prema rezultatima nedavno provedene znanstvene studije, konzumiranje badema značajno povećava razinu crvenih krvnih zrnaca i vitamina E u plazmi te istovremeno utječe na smanjenje razine kolesterola. Osobama kojima su bademi osiguravali 10 % ukupno unesene energije, razina vitamina E povećala se za 13,7%. Osobama kojima su bademi osiguravali 20 % ukupno unesene energije razina istog vitamina povećala se za 18,7% te se istodobno razina ukupnog kolesterola snizila za 5%, a razina «lošeg» LDL kolesterola za 7%.

Bademe valja jesti neljuštene jer je u kori badema smještena glavnina fitokemikalija flavonoida. Identificirano je 20 različitih flavonoida s antioksidativnim djelovanjem u kori badema. Također, otkriveno je da antioksidativno djelovanje flavonoida iz badema posebno dolazi do izražaja kada djeluju zajedno s vitaminom E.

Osim što polucuje povoljno djelovanje na zdravlje, ima posebnu teksturu i blag, sladak okus, a dodatno mu ide u prilog činjenica da se tradicionalno smatra afrodizijakom za muškarce. Naime, badem je bogat aminokiselinom argininom koja igra važnu ulogu u sintezi dušičnog oksida koji je odgovoran za vazodilataciju (širenje krvnih žila) i postizanje erekcije. Adekvatan unos arginina važan je za broj spermatozoida i njihovu pokretljivost.

- Google oglasi -
Prethodni članakBrokula
Naredni članakO dijetama drugačije

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Ovo su prirodni lijekovi koji će vam sigurno pomoći protiv astme

Astma je hronična opstruktivna upalna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju. Bolest se javlja u...

Ovo su 3 najjača prirodna antibiotika za liječenje bolesti

Plodovi prirode oduvijek su se koristili za čuvanje zdravlja i liječenje raznih bolesti, a većina lijekova moderne...

Jelovnik i savjeti za zdravo debljanje

Pothranjenost može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema i, jednako kao pretilost, povećava opasnost od raznih bolesti i...

7 načina na koje možete iskoristit ljusku od jaja

Osim što je najčešće korištena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrijednosti...

Ljekoviti čajevi za žene u menopauzi

Upotreba dijelova biljaka kao što su bobice konopljike (Agnus castus), cvjetova lipe i listova kadulje, pomoći će...

Na prirodan način ublažite bolne menstruacije

Bolna menstruacija ili dismenoreja označava bolnost koja se javlja kod menstruacije. Bol se može pojaviti istovremeno s...

Preporučeno

Ovo su prirodni lijekovi koji će vam sigurno pomoći protiv astme

Astma je hronična opstruktivna upalna bolest dišnih...

Ovo su 3 najjača prirodna antibiotika za liječenje bolesti

Plodovi prirode oduvijek su se koristili za...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas