Japanska banana dijeta nije zahtjevna a kilogrami nestaju

-

Banana dijetu su formirali farmaceutkinja Sumiko i njen muž Hitoshi Watanabe iz Japana, koji je njome izgubio čak 18 kilograma. Nakon tog uspjeha, dijetu su objavili na najpoznatijoj japanskoj društvenoj web stranici Mixi, odakle se ubrzano proširila te se svakodnevno nadopunjuje novim savjetima. Ova banana dijeta je dobra za one kojima se neda previše zamarati s određenim planom prehrane, čitati knjige o tome, pripremati posebna jela ili čak vježbati.

Dijeta se temelji na tome da ujutro jedete banane i da tokom dana pijete mlaku vodu. Oni koji su držali dijetu kažu da se prvi rezultati vide već nakon dvije sedmice.

- Google oglasi -

Banana dijeta jelovnik

Doručak
Možete pojesti više od jedne banane ujutro, ali nemojte se prejesti. Jedite samo sirove banane, koje nisu smrznute. Možete ih zamijeniti i nekim drugim voćem. Ako ste još gladni 15 ili 30 minuta nakon što ste pojeli bananu, možete pojesti nešto drugo (Hitoshi je ponekad pojeo kuglicu riže, dok neki članovi foruma predlažu zobenu kašu).

Ručak
Odaberite između dinstanog povrća sa junećim mesom, riblje juhe ili integralne tjestenine sa umakom od rajčice. Uz svaki obrok ide salata, kupus ili zelena. Možete pojesti bananu između obroka, ali pravite pauzu od četiri sata.

Večera
Pileće, pureće meso na roštilju, povrće ili riba. Salata po želji. Posljednji obrok konzumirajte najkasnije u 20 sati, a poželjno je da bude do 18 sati. Na spavanje je preporučeno ići četiri sata iza obroka.

Jedino piće koje smijete piti uz većinu obroka je voda i nju možete unositi bez ograničenja vezanih uz količinu. Voda bi trebala biti sobne temperature. Pri njenom unosu, vodite računa da je pijete u malim gutljajima kako ne biste poplavili hranu.

- Google oglasi -

9 boljki koje će banane ukloniti bolje od bilo koje tablete

Između obroka dozvoljeno je piti nekalorična pića poput nezaslađenog čaja, kafe ili dijetetskih pića, no preporučuje se da pijete što više vode.

Ne preporuča se često konzumiranje mlijeka. Alkoholna pića, poput vina ili piva, smiju se popiti povremeno, u posebnim prilikama. Žestoka pića treba izbjegavati.

U međuobroku bi bilo najbolje pojesti komad voća, eventualno možete malo crne čokolade ili keksa, ukoliko vas primi želja za slatkim.

Nakon večere, ako ste gladni možete uzeti komad voća, ali to vam ne smije prijeći u naviku.

Princip banana dijete je da se ne morate prisiljavati vježbati ukoliko vam to pričinjava stres. Međutim, bilo bi dobro barem svaki dan hodati. A mi smo vam već spomenuli 10 razloga zašto je šetnja korisna za zdravlje.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Blitva

Nazivi biljke Familija: ChernopodicaeNarodni: BlitvaLatinski: Beta vulgarisLjekarski: nije u farmakopejiEngleski:...

Na njih i ne mislimo: 5 navika koje su jednako opasne kao i pušenje

Nepušači se često osjećaju sigurnije jer su velikim dijelom...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas