Ljekovito biljeČaj od imele i njegove prednosti za zdravlje

Čaj od imele i njegove prednosti za zdravlje

-

Imela (lat. Viscum) pripada porodici biljaka Viscaceae. To je zimzelena hemiparazitska biljka koja se hvata za drveće i hrani se njime. Njeno lišće, stabljike i bobice se beru. Ayurvedski stručnjak koristi ove ekstrakte za izradu biljnih pripravaka za liječenje fizioloških učinaka. Imela se koristila kao suha biljka, a od osušenih listova imele priprema se čaj.

Dokazano je da imela sadrži čitav niz ljekovitih tvari. Najvažniji od njih su: lecitin, viskotoksini, histamin, lignin, flavonoidi, kolin, lignin te masno i eterično ulje. Koristi se u obliku čaja, praška, meda, vina i tinkture.

- Google oglasi -

Imela je biljka bijele boje koja raste u obliku zimzelenog grma. Kako je imela poluparazitska biljka, bijela imela najčešće raste na listopadnom drveću koje ima meku koru, kao što su: breza, vrba, lipa, kruška i
jabuka. S druge strane, crnogorična imela obično raste na borovima, jelama i smrekama.

imela

Čaj od imele priprema

Jedna kašičica čaja se potapa u dva decilitra hladne vode i ostavlja da stoji 8 sati, pa se procijedi i pije jednom dnevno – nezaslađeno.

>>6 zdravstveni prednosti imele

Čaj od imele pomoći će vam u slučaju da imate visok pritisak, ili su vam zakrčeni krvni sudovi. Oni koji su probali čaj od imele, kažu da pročisti krvne sudove kao četkom. Pomaže i u ublažavanju stresa na naše kardiovaskularno zdravlje te smanjuje utjecaj ateroskleroze. Ekstrakti imele također pomažu u prevenciji srčanih udara, moždanog udara i koronarnih bolesti srca. Usporava puls i smanjuje srčani napor.

- Google oglasi -

Imela se i danas smatra kao beskorisna i otrovna biljka, no međutim ona je vrijedan lijek za brojne bolesti, uključujući i najzloćudnije.

Evo po čemu je poznata ljekovitost imele: protiv kroničnih grčeva, kao lijek za srce, smanjuje epileptične napadaje, opušta živčani sistem, zaustavlja krvarenja, smanjuje glavobolje, poboljšava cirkulaciju, poboljšava cjelokupni imunitet, pomaže pacijentima sa zloćudnim tumorima.

Tinktura od imele recept

Usitnite 200 g listova imele, preliti sa litrom rakije i nakon tri sedmice procijedite. Uzimajte po jednu kašikicu tinkture sa dva dcl vode – dva ili tri puta na dan.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Kupus dijeta za brzo mršavljenje – 5 kilograma manje za 7 dana

Kupus dijeta za brzo mršavljenje je niskokalorična dijeta koja traje 7 dana. Postoji više verzija ove iste dijete, ali...

Koje voće koristiti za mršavljenje

Voće je prirodna gotova grickalica prepuna vitamina, vlakana i drugih hranjivih tvari koje podržavaju zdravu prehranu. Za kratko vrijeme...

Škripanje zubima po noći (bruksizam) uzroci i liječenje

Škripanje zubima (poznato kao bruksizam) često je povezano sa stresom ili tjeskobom. Savremena stomatologija, kakvu danas poznajemo, vremenom je...

Šta je rozacea i kako se može liječiti prirodnim putem

Ako vaše lice izgleda kao da je pocrvenilo i imate izbočine koje su pomalo slične aknama, možda imate kožnu...
- Google oglasi -

Za šta je dobar indijski orah i koliko je dozvoljeno dnevno da se pojede

Potiče iz Brazila ali se danas najviše proizvodi u Indiji, i na našim tezgama ponovo mogu da se nađu...

Hrana koja se može pohvaliti svojim dobrobitima za zdravlje crijeva

Znate i vi da je poželjno sačuvati zdravlje crijeva. Bez zdrave probave nema dobrog zdravlja a za zdravlje crijeva...

Ovo morate pročitati

Zdrava hrana za zimske dane

Tokom zime važno je jesti hranu koja će pripremiti...

Saznajte: Koji prirodni lijek oporavlja kičmu?

Moramo naglasiti da je veoma popularan kod ljekara ruske...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas