Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

-

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik u borbi protiv ljetnjih vrelina.

Istovremeno, eterično ulje i mentol iz nane rashlađuju i efikasno sprečavaju razvoj štetnih bakterija u crijevima.

- Google oglasi -

Da bi čaj bio prijatno aromatičan, važno je da se prilikom pripreme ublaži njegov gorak ukus. Zato listove nane prvo treba staviti u odgovarajuću posudu, preliti ključalom vodom (za mentu je važno da se zna da se nikada ne kuha, jer gubi dragocjena svojstva) i nakon 20 sekundi tu vodu prosuti. Potom se listovi preliju novom ključalom vodom. Ovako pripremljen čaj neće imati gorak ukus, a može da se zasladi i sa malo meda. Ovaj napitak preporučuje se i onima koji žele da sačuvaju vitku liniju.

Čaj od nane za šta je dobar

Miris nane naime suzbija apetit, pa samim tim sprečava gomilanje suvišnih kilograma, pokazala su istraživanja na Univerzitetu u Virdžiniji. Ako se udiše miris mente koja ukrašava neki kolač, ili se drži bočica ulja od nane na stolu prilikom obroka, želja za hranom će biti smanjena.

Čaj od nane (mente) može da oslobodi iritirajući osjećaj u grlu koji tjera na kašalj, čime se ublažavaju simptomi nadraženih respiratornih organa. Opušta mišiće grla i grudi, te uz ovaj čaj se mogu eliminisati svi aspekti prehlade i gripe.

Nana čaj ublažava simptome nadimanja i potpomaže otpuštanje gasova iz organizma. Nana opušta mišiće i omogućava da digestivni gasovi lakše prolaze.

- Google oglasi -

Protiv mučnine i bolova u želucu najbolji prirodni lijek je ljekoviti čaj od mente.

Kad su prisutni menstrualni grčevi, glavobolja, mentalna iscrpljenost, depresija i nervoza čaj od mente je izuzetan prirodni lijek.

Studije su pokazale da čaj od nane može pozitivno uticati na nervni sistem, povećati nivo energije i spriječiti dnevnu pospanost.

Čaj od nane jedan je od najboljih biljnih lijekova za bolesnu jetru. Najbolji rezultati postižu se dugotrajnom terapijom čajem od jednakih dijelova nane i smilja.

Jak čaj od jednakih dijelova nane i matičnjaka toplo preporučujem osobama sa poremećenim radom štitne žlijezde. Ovaj čaj balansira i reguliše proizvodnju hormona i preporučuje se osobama sa pojačanim, a i sa smanjenim radom štitne žlijezde.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

PRIRODA POMAŽE: Izliječite opekotine od sunca za jedan dan!

Ukoliko vam se desilo da ste već zaradili crvenu...

Uvijek vam je hladno? To može biti simptom ozbiljnih bolesti

Ako vam je hladno zato što je temperatura pala...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas