Ljekovito biljeČajeviČaj od nane najbolje diže organizam na noge

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

-

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik u borbi protiv ljetnjih vrelina.

Istovremeno, eterično ulje i mentol iz nane rashlađuju i efikasno sprečavaju razvoj štetnih bakterija u crijevima.

- Google oglasi -

Da bi čaj bio prijatno aromatičan, važno je da se prilikom pripreme ublaži njegov gorak ukus. Zato listove nane prvo treba staviti u odgovarajuću posudu, preliti ključalom vodom (za mentu je važno da se zna da se nikada ne kuha, jer gubi dragocjena svojstva) i nakon 20 sekundi tu vodu prosuti. Potom se listovi preliju novom ključalom vodom. Ovako pripremljen čaj neće imati gorak ukus, a može da se zasladi i sa malo meda. Ovaj napitak preporučuje se i onima koji žele da sačuvaju vitku liniju.

Čaj od nane za šta je dobar

Miris nane naime suzbija apetit, pa samim tim sprečava gomilanje suvišnih kilograma, pokazala su istraživanja na Univerzitetu u Virdžiniji. Ako se udiše miris mente koja ukrašava neki kolač, ili se drži bočica ulja od nane na stolu prilikom obroka, želja za hranom će biti smanjena.

Čaj od nane (mente) može da oslobodi iritirajući osjećaj u grlu koji tjera na kašalj, čime se ublažavaju simptomi nadraženih respiratornih organa. Opušta mišiće grla i grudi, te uz ovaj čaj se mogu eliminisati svi aspekti prehlade i gripe.

Nana čaj ublažava simptome nadimanja i potpomaže otpuštanje gasova iz organizma. Nana opušta mišiće i omogućava da digestivni gasovi lakše prolaze.

- Google oglasi -

Protiv mučnine i bolova u želucu najbolji prirodni lijek je ljekoviti čaj od mente.

Kad su prisutni menstrualni grčevi, glavobolja, mentalna iscrpljenost, depresija i nervoza čaj od mente je izuzetan prirodni lijek.

Studije su pokazale da čaj od nane može pozitivno uticati na nervni sistem, povećati nivo energije i spriječiti dnevnu pospanost.

Čaj od nane jedan je od najboljih biljnih lijekova za bolesnu jetru. Najbolji rezultati postižu se dugotrajnom terapijom čajem od jednakih dijelova nane i smilja.

Jak čaj od jednakih dijelova nane i matičnjaka toplo preporučujem osobama sa poremećenim radom štitne žlijezde. Ovaj čaj balansira i reguliše proizvodnju hormona i preporučuje se osobama sa pojačanim, a i sa smanjenim radom štitne žlijezde.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Naočale sa automatskim fokusom

Naučnici američkog Univerziteta Arizona pokušavaju da konstruišu naočale sa...

Stari narodni lijek od meda i čuvarkuće za sve ciste i miome

Rijetke su biljke koje su tako dugo prisutne u...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas