Ljekovito biljeČajeviCrni čaj smanjuje rizik od demencije

Crni čaj smanjuje rizik od demencije

-

Kada bi ljudi pili crni čaj koliko piju kafu, rizik za demenciju smanjio bi se i do 60 % jer lavonoidi, polifenoli, tanini i fluor odnose pobjedu nad kofeinom, objavljeno je u časopisu „American Journal of Clinical Nutrition”. Slične rezultate dalo je istraživanje Univerziteta u Singapuru, prema kome bi samo dvije šoljice crnog ili zelenog čaja smanjile rizik od demencije do 55 %.

Tokom godina, stručnjaci su identificirali nekoliko biljaka koje kod osoba koje pate od demencije blagotvorno djeluju na zdravlje mozga. Neke biljke znanstvenici su proučavali protiv demencije, dok su druge biljke testirane zbog učinka na kogniciju – mentalni proces koji uključuje razumijevanje, razmišljanje, pamćenje i učenje.

- Google oglasi -

Demencije su bolesti koje se većinom javljaju kod starijih ljudi. S obzirom da se radi o ljudima koji nisu radno (a često niti intelektualno) aktivni, početni simptomi mogu biti i nezamijećeni.

Ovih pet znakova može ukazivati da patite od demencije

Čaj za demenciju

Čaj, posebno crni zahvaljujući bogatstvu blagotvornih sastojaka puno je zahvalnije osvježenje od kafe koja je do sada na račun kofeina smatrana prijateljem koncentracije i kognitivnih potencijala uopće. Studija je obuhvatila 2.500 pojedinaca u starosti od 55 godina i naviše.

Ispitanici su najprije navodili svoje navike pri ispijanju čaja, nakon čega su bili podvrgnuti testiranju kognitivnih funkcija. Eksperiment je ponovljen dvije godine kasnije, pa je otkriveno da su ljubitelji crnog čaja pokazali najmanji pad u kognitivnim sposobnostima, što je jedan od prvih znakova demencije.

- Google oglasi -

Oni koji su pili 6-8 šoljica na dan poboljšali su šanse za 63 % u odnosu na one koji uopće nemaju te navike. Naučnici još nisu sasvim sigurni šta u čaju štiti mozak, ali je poznato da antioksidanti flavonoidi, kojima je bogat, štite ćelije od propadanja.

Kao najbolji prirodni lijek za demenciju svakako je ljekoviti matičnjak (Melissa officinalis) čija ljekovitost djeluje na jačanje srca, smirivanje nervne napetosti i migrene, poboljšanje pamćenja, pojavu depresije, demencije i Alchajmerovu bolest.

U kombinaciji s ginkom, biljka gotu kola poboljšava cirkulaciju (posebno u mozgu), te se koristi protiv svih oblika demencija (staračka senilnost, zaboravnost).

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Hrana koja se može pohvaliti svojim dobrobitima za zdravlje crijeva

Znate i vi da je poželjno sačuvati zdravlje crijeva. Bez zdrave probave nema dobrog zdravlja a za zdravlje crijeva...

Bakterije koje čuvaju Vaš organizam

Probiotici mogu da stvore i odgovore na neurohemikalije, što pozitivno djeluje na nervni sistem i imunitet, kao i na...

Prirodni lijekovi za liječenje heliko bakterije u crijevima

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je poznata po tome jer se smatra glavnim uzročnikom čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu,...

Koje su zdravstvene prednosti lješnjaka?

Lješnjak je egzotično voće smeđe boje sa stabla lješnjaka. Pripada skupini orašastih plodova. Od davnina, lješnjak se koristi kao...
- Google oglasi -

Uzroci koji mogu izazvati bol u potkoljenicama nogu

Potkoljenica se sastoji od dvije potkoljenične kosti: debele i čvrste goljenične kosti, i tanke lisne kosti, te brojnih mišića,...

3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Priprema zobenih pahuljica je veoma jednostavna i treba da isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna...

Ovo morate pročitati

Mediteranska prehrana za dijabetičare bolja od svih lijekova

Rezultati dugoročne studije britanskih naučnika pokazali su da mediteranska...

Ružmarin je dobar protiv raka

Prženje i kuhanje mesa na visokim temperaturama ima za...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas