Ljekovito biljeČajeviCrni čaj smanjuje rizik od demencije

Crni čaj smanjuje rizik od demencije

-

Kada bi ljudi pili crni čaj koliko piju kafu, rizik za demenciju smanjio bi se i do 60 % jer lavonoidi, polifenoli, tanini i fluor odnose pobjedu nad kofeinom, objavljeno je u časopisu „American Journal of Clinical Nutrition”. Slične rezultate dalo je istraživanje Univerziteta u Singapuru, prema kome bi samo dvije šoljice crnog ili zelenog čaja smanjile rizik od demencije do 55 %.

Tokom godina, stručnjaci su identificirali nekoliko biljaka koje kod osoba koje pate od demencije blagotvorno djeluju na zdravlje mozga. Neke biljke znanstvenici su proučavali protiv demencije, dok su druge biljke testirane zbog učinka na kogniciju – mentalni proces koji uključuje razumijevanje, razmišljanje, pamćenje i učenje.

- Google oglasi -

Demencije su bolesti koje se većinom javljaju kod starijih ljudi. S obzirom da se radi o ljudima koji nisu radno (a često niti intelektualno) aktivni, početni simptomi mogu biti i nezamijećeni.

Ovih pet znakova može ukazivati da patite od demencije

Čaj za demenciju

Čaj, posebno crni zahvaljujući bogatstvu blagotvornih sastojaka puno je zahvalnije osvježenje od kafe koja je do sada na račun kofeina smatrana prijateljem koncentracije i kognitivnih potencijala uopće. Studija je obuhvatila 2.500 pojedinaca u starosti od 55 godina i naviše.

Ispitanici su najprije navodili svoje navike pri ispijanju čaja, nakon čega su bili podvrgnuti testiranju kognitivnih funkcija. Eksperiment je ponovljen dvije godine kasnije, pa je otkriveno da su ljubitelji crnog čaja pokazali najmanji pad u kognitivnim sposobnostima, što je jedan od prvih znakova demencije.

- Google oglasi -

Oni koji su pili 6-8 šoljica na dan poboljšali su šanse za 63 % u odnosu na one koji uopće nemaju te navike. Naučnici još nisu sasvim sigurni šta u čaju štiti mozak, ali je poznato da antioksidanti flavonoidi, kojima je bogat, štite ćelije od propadanja.

Kao najbolji prirodni lijek za demenciju svakako je ljekoviti matičnjak (Melissa officinalis) čija ljekovitost djeluje na jačanje srca, smirivanje nervne napetosti i migrene, poboljšanje pamćenja, pojavu depresije, demencije i Alchajmerovu bolest.

U kombinaciji s ginkom, biljka gotu kola poboljšava cirkulaciju (posebno u mozgu), te se koristi protiv svih oblika demencija (staračka senilnost, zaboravnost).

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Kako se riješiti komaraca na podpuno prirodan način

Komarci su ove godine prava napast, a uz to...

Učinkovitost akupresure za ublažavanje boli – Koristite ove akupresurne tačke na tijelu

Korištena stotinama godina prije, akupresura primjenjuje iste principe kao...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas