Crni čaj smanjuje rizik od demencije

-

Kada bi ljudi pili crni čaj koliko piju kafu, rizik za demenciju smanjio bi se i do 60 %. Lavonoidi, polifenoli, tanini i fluor odnose pobjedu nad kofeinom, objavljeno je u časopisu „American Journal of Clinical Nutrition”. Slične rezultate dalo je istraživanje Univerziteta u Singapuru, prema kome bi samo dvije šoljice crnog ili zelenog čaja smanjile rizik od demencije do 55 %.

Tokom godina, stručnjaci su identificirali nekoliko biljaka koje kod osoba koje pate od demencije blagotvorno djeluju na zdravlje mozga. Neke biljke znanstvenici su proučavali protiv demencije, dok su druge biljke testirane zbog učinka na kogniciju. To je mentalni proces koji uključuje razumijevanje, razmišljanje, pamćenje i učenje.

- Google oglasi -

Demencija je bolest koje se većinom javlja kod starijih ljudi. S obzirom da se radi o ljudima koji nisu radno a često niti intelektualno aktivni, početni simptomi nisu primjetni.

Ovih pet znakova može ukazivati da patite od demencije

Čaj za demenciju

Crni čaj puno je zahvalniji napitak od kafe koja je na račun kofeina smatrana prijateljem koncentracije i kognitivnih potencijala uopće. Studija je obuhvatila 2.500 pojedinaca u starosti od 55 godina i naviše.

Ispitanici su najprije navodili svoje navike pri ispijanju čaja, nakon čega su bili podvrgnuti testiranju kognitivnih funkcija. Eksperiment je ponavljan 2 godine kasnije. Otkriveno da su ljubitelji crnog čaja pokazali najmanji pad u kognitivnim sposobnostima, što je jedan od prvih znakova demencije.

- Google oglasi -

Oni koji su pili 6-8 šoljica na dan poboljšali su šanse za 63 % u odnosu na one koji uopće nemaju te navike. Naučnici još nisu sasvim sigurni šta štiti mozak, ali je poznato da antioksidanti flavonoidi štite ćelije od propadanja.

Kao najbolji prirodni lijek za demenciju smatra se ljekoviti matičnjak. Njegova ljekovitost djeluje na jačanje srca, smirivanje nervne napetosti, poboljšanje pamćenja, pojavu depresije, demencije i Alchajmerovu bolest.

U kombinaciji s ginkom, biljka gotu kola poboljšava cirkulaciju u mozgu, te se koristi protiv svih oblika demencija kao što su staračka senilnost i zaboravnost.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Više vode za zdravije srce

Malo je poznato koliko dovoljno ili nedovoljno unošenje čiste...

Samo jedna masna pljeskavica može da vam promjeni metabolizam

Samo jedan mastan obrok poput pljeskavice s pomfritom dovoljan...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

kamagra 100 mg

afilta 20 mg

combo 100 mg

degra 100 mg

flynta 20 mg

hardcis 20 mg

jeligra 100 mg fiyat

lex 20 mg fiyat

lifta 20 mg fiyat

orcafil 20 mg

priligy 30 mg

sildegra

sinegra 100 mg

vigrande 100 mg

cialis fiyat

cialis nedir