ZdravljeSavjetiČuvajte svoje bubrege - Manjak vode stvara višak otrova...

Čuvajte svoje bubrege – Manjak vode stvara višak otrova u krvi

-

bolovi u bubrezima - čišćenje bubregaBubrezi se svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oslabljuju i oštećuju. Zato obavezno promijenite 10 navika kojima uništavate svoje bubrege

Bubrezi su među najvažnijim organima tjelesnog sistema – filtriraju krv, proizvode hormone, apsorbiraju minerale. Posebno su poznati i kao zaštitnici tijela od otrova, zato što eliminiraju toksine i neutraliziraju kiseline.

Ovaj mali organ dnevno pročisti čak 200 litara krvi. Zbog svega što čine za naše tijelo trebali bismo ih čuvati. No, istraživanja pokazuju drugačije – bubrezi se svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oslabljuju i oštećuju.

>> Čišćenje bubrega na stare načine ruske narodne medicine

Bolest bubrega pripada skupini “tihih bolesti”, čiji se simptomi neće pokazati na samom početku bolesti, nego kada je situacija već ozbiljna. Naučna istraživanja i iskustva pacijenata pokazala su da bubrezi godinama mogu obavljati svoju funkciju, ali sa smanjenim kapacitetom. Oštećeni bubrezi mogu raditi i sa samo 20 posto svog kapaciteta, a da ne posumnjamo da s njima nešto nije u redu. Zato su preventiva i pravovremeno djelovanje najvažniji.

Ovo su, prema mišljenjima stručnjaka, 10 štetnih navika koje opasno oštećuju bubrege i koje je potrebno što prije mijenjati.

1. Manjak vode u organizmu

- Google oglasi -

Najvažnija zadaća bubrega je filtriranje krvi i eliminacija toksina iz organizma. Bubrezima u toj funkciji pomaže a tekućina, konkretno voda. Ako je ne unosimo dovoljno, bubrezi slabije rade i dolazi do nakupljanja toksina, koji će ih oštetiti.

2. Višak soli u prehrani

Zlatno je pravilo – ne više od pet grama soli dnevno za zdravlje cijelog organizma. Sve više od toga je previše, i višak će prvi osjetiti bubrezi. Kod slanih namirnica, bubrezi rade više jer moraju izlučiti natrij koji se nalazi u soli. Višak soli utječe i na krvni pritisak te brojne druge bolesti pa je unos soli svakako nužno kontrolirati.

3. Zadržavanje urina

Mnogi izbjegavaju koristiti javne toalete ili zbog silnih obaveza odgađaju odlazak na toalet. Često zadržavanje urina povećava pritisak na mokraćni mjehur, a može dovesti i do otkazivanja bubrega, bubrežnih kamenaca i inkontinencije.

Biljke koje pomažu očistiti bubrege

1. Đumbir – sadrži antioksidansne spojeve korisne za funkciju bubrega. Također pomaže i u pročišćavanju cijelog krvotoka.
2. Kurkuma – je bogati antiseptik i koristi se za liječenje mnogih bolesti. Ima antiupalna svojstva tako da može pomoći u sprečavanju oboljenja i liječenju upale i infekcije bubrega.
3. Maslačak – listovi maslačka su jedan od najboljih prirodnih diuretika. Oni jačaju bubrege, sprečavaju zadržavanje vode i podstiču mokrenje.

4. Previše šećera

- Google oglasi -

Dovoljno je popiti samo dva zaslađena pića dnevno pa da se poveća nivo proteina u mokraći, pokazuju nedavna istraživanja. Protein u mokraći jedan je od prvih znakova poteškoća s bubrezima. Ponekad unosimo i do 10 puta više šećera od preporučene doze, čime su bubrezi na stalnom udaru.

5. Manjak vitamina i minerala

Manjak vitamina i minerala preduvjet je za nastajanje bolesti bubrega. Vitamin B6 i magnezij smanjuju rizik od dobivanja bubrežnih kamenaca pa namirnice bogate tim vitaminima i mineralima svakako uključite u svoju redovnu prehranu.

6. Životinjski proteini

Za zdrave bubrege prehrana bi trebala obilovati voćem i povrćem. Svaki unos proteina, osobito namirnica životinjskog porijekla, dodatno opterećuje rad bubrega. Vremenom to može dovesti do oštećenja i smanjene funkcije bubrega.

7. Manjak sna

Tokom spavanja tijelo obnavlja oštećeno tkivo bubrega, pa je redovit san nužan za oporavak bubrega. Preporuka je između šest i osam sati sna svakog dana.

8. Previše kafe

Poput soli, i kafa opterećuje bubrege. Kofein može povisiti krvni pritisak, zbog čega su bubrezi pod posebnim stresom, što vremenom dovodi do njihovih oštećenja. Pijte do dvije šoljice dnevno.

9. Tablete protiv bolova

Iskustva pacijenata pokazala su da korištenje tableta protiv bolova (kao što su aspirini, ibuprofeni i druge skupine lijekova) može dovesti do naglog zatajenja bubrega. Birajte radije prirodne metode ublažavanja boli i zaštitite svoje bubrege.

10. Konzumacija alkohola

Bubrezi neće stradati od jedne čaše vina, no pretjerana konzumacija alkohola dugoročno oštećuje bubrege. Alkohol je toksin koji bubrezi moraju preraditi i izbaciti. Kao diuretik alkohol tijelu oduzima dragocjenu vodu pa tako dvostruko nepovoljno utječe na rad bubrega.

Najbolja hrana za čišćenje bubrega

Lubenica – sadrži mnogo vode a ima i funkciju diuretika koji može učiniti da bubrezi proizvode više urina kako bi se uklonilo više otpada iz tijela.
Sok od limuna – pomaže da se smanji bubrežni kamenac.
Bobičasto voće – bogato je antioksidansima, pomaže u borbi s brojnim bolestima. Ono pomaže izbacivanje mokraćne kiseline iz bubrega. Brusnice i borovnice su najbolji izbor među svim bobicama. I crno grožđe je vrlo dobro za bubrege.
Jabuke – bogate su antioksidansima i vlaknima i imaju protuupalna jedinjenja koja mogu poboljšati funkciju bubrega.
Košpice tikve – vrlo su dobre za bubrege jer mogu smanjiti rizik od bubrežnog kamenca.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Za ova ljekovita svojstva bosiljka niste znali

Bosiljak (Ocimum basilicum) je uobičajena aromatična biljka iz porodice metvice, iste porodice biljaka kao i druge hranjive, korisne biljke...

7 iznenađujućih saznanja za šta je dobar patlidžan

Patlidžan, također poznat kao balancana, je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum i koriste se u mnogim jelima širom...

Ovo sigurno niste znali o puštanju vjetrova

Puštanje vjetrova je potpuno normalna stvar, javlja se kao nusprodukt vaše probave koja razgrađuje i prerađuje hranu i hranjive...

Ako radite ovih 12 stvari, znači da ste mentalno oboljeli!

Depresija se najčešće pojavljuje uslijed nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne...
- Google oglasi -

Simptomi dehidracije – Ako vam se dešavaju ove stvari, u problemu ste

Naše tijelo jednostavno traži više hidratacije tokom toplih mjeseci, prije svega zato što gubi više vode zbog znojenja. To...

Ovi znakovi otkrit će da li morate izbaciti gluten iz prehrane!

Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu i...

Ovo morate pročitati

Kako dobiti sok od breze – Eliksir koji će vas preporoditi

Sok od breze sakuplja se u rano proljeće, prije...

Koji su najbolji prirodni lijekovi protiv kašlja?

Najbolji prirodni lijek protiv kašlja je mrkva, med, crni...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas