ZanimljivostiŠta znači izraz “da kucnem u drvo”?

Šta znači izraz “da kucnem u drvo”?

-

Ima li kucanje u drvo ikakve veze sa srećom, kao što se vjeruje? “Da kucnem u drvo” – izreka poznata svima. Čujemo je svakodnevno, nekada i više puta izgovorimo.

U većini slučajeva znači “sretno”, ili neki izraz sreće koja prati osobu. Iako nema znanstveno potvrđenog razloga, izraz “da kucnem u drvo” je izreka koja se često koristi kao način da se izbjegnu ili odbiju loše ili negativne stvari koje bi se mogle dogoditi. Kada neko izgovori ovu izreku, obično prateći to tako da zaista fizički “kuca” po drvetu ili nekom tvrdom predmetu, to se smatra kao neka vrsta sujevjerja ili rituala koji bi trebali “otjerati” nesreću ili zaštititi od negativnih događaja.

- Google oglasi -

Međutim, da li ona stvarno ima ikakve veze sa srećom?

Značenje izreke – da kucnem u drvo

Vjeruje se, da kada ispričate nešto dobro o nekoj osobi, morate “kucnuti u drvo”, kako se ta sreća ne bi okrenula protiv te osobe.

Suštinski, kucanje u drvo je stari paganski običaj. Naime, stari narodi su vjerovali da se u drveću žive dobri duhovi, pa je na neki način kucanje u drvo bilo i način prizivanja dobra.

Tako se od dobroćudnih duhova tražila sreća, ali i obstruirala nesreća. U kršćanskoj tradiciji se vjeruje da dodirivanje ili kucanje u drvo znači prizivanje Boga i traženje njegove zaštite. Slično kao i kod paganskih vjerovanja.

- Google oglasi -

10 savjeta za 100 godina, kako doživjeti duboku starost?

Drugi primjerice vjeruju da su ovu frazu počeli upotrebljavati rudari, tako što su često kucali o drvene stropove kako bi provjerili da je krov pod kojim rade siguran, odnosno da se neće obrušiti.

Drevni narodi su vjerovali da zli duhovi žive u drveću, a kada kucnete u drvo sprječavate ih da čuju nadu u dobro, kako se ti zli duhovi ne bi umiješali.

Jasno je dakle – od davnih vremena, kucanje u drvo znači izričito sreću, prizivanje sreće ili tjeranje zlih duhova. Možda je i jedan od najstarijih običaja koji je opstao kako na ovim prostorima, tako i u svijetu.

Dok Italijani imaju neki malo drugačiji običaj. Oni dodiruju gvožđe (ital. tocca ferro) kad sujevjerna osoba vidi pogrebnika ili nešto drugo što asocira na smrt.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Kruške za zdravo i brzo mršavljenje

Ovo sočno, slatko voće prepuno je hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale i vlakna, a istovremeno ima malo kalorija. Zbog...

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Najveće zablude, pogreške i predrasude o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, no ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji...
- Google oglasi -

Brusnice za dobro zdravlje

Brusnice su bobice koje imaju dobar utjecaj za naše zdravlje i prehrambene koristi. Brusnice sadrže mnogo zaštitnih fitonutrijenata i...

Bol u ramenu kada spavate

Idete li na spavanje sa bilo kojom vrstom boli, znate da to nije baš najjednostavnija stvar za napraviti. No,...

Ovo morate pročitati

Koliko je zdrava vaša jetra?

Da li smo se ikada zapitali u kavom je...

Liječite upalu sinusa prirodnim lijekovima

Upala sinusa uz prirodno liječenje može vam olakšati simptome poput glavobolje...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas