ZdravljeSavjetiSuper savjeti kako sagorjeti kalorije za mršavljenje

Super savjeti kako sagorjeti kalorije za mršavljenje

-

Od onoga trenutka, kada u prvim jutarnjim satima otvorite oči, malim koracima možete da počnete sagorijevati kalorije… Kako piše Run Healthy Lifestyle, sagorijevanje kalorija ne znači da treba da gladujete, odgađate obroke, već da mijenjate jutarnju rutinu, kako bi gubili kilograme. Evo nekoliko načina kako možete sagorjeti kalorije za mršavljenje.

Kako sagorjeti kalorije za mršavljenje

Sagorijevanje kalorija je proces koji uključuje trošenje energije tokom fizičke aktivnosti i metabolizma. Donosimo pet savjeta, koji će u početku biti obaveza, a poslije navika…

- Google oglasi -

Trčanje – Ne zahtjeva se preveliki napor, niti višesatno vježbanje. Dovoljno je da počnete trčati u okruženju, ili vježbati na opremi koju imate kod kuće. Ova navika u jutarnjim satima pomaže da ubrzate metabolizam.

>> 5 namirnica koje će ubrzati vaš metabolizam

Pojačati trening – Neke studije su pokazale da je dovoljno vježbati samo dvije i po minute, ali sa visokim intenzitetom i sagorjeti više od 200 kalorija.

Vježbe za mišiće – Najbolji način da se potrošte kalorije tokom cijelog dana je da se ubrza metabolizam u ranim jutarnjim satima radeći neke vježbe za mišiće. To možete ostvariti sa malim težinama, podižući ih dok gledate jutarnji program, te uključiti nekoliko sklekova, čučnjeva… i spremni se za uspješan dan.

- Google oglasi -

Doručkujte – Ne odlažite doručak! Doručak je najvažniji obrok za vaš metabolizam, i to je razlog zašto nikada ne treba ga preskočiti. Prva stvar koju treba učiniti ujutro je da jedete, a zatim vaše tijelo će biti spremno da sagorijeva kalorije.

Ne zaboravite grickalice – Ako ne vjerujete da možete jesti i izgubiti težinu – niste upravu. Trebalo bi samo obratiti pažnju na ono šta jedete. Grickalice trebaju biti bogate antioksidansima i proteinima, da bi metabolizam funkcionisao.

Postupno povećajte intenzitet vaših treninga kako biste potaknuli tijelo i potaknuli veće sagorijevanje kalorija. To možete postići produženjem vremena trajanja vježbe, povećanjem težine ili brzine, ili dodavanjem intervala visokog intenziteta.

Koliko je 500 kalorija?

Da biste imali bolji uvid koliko je 500 kalorija donosimo vam nekoliko primjera hrane i aktivnosti koje mogu sagorjeti otprilike 500 kalorija:

Hrana:

  • Približno 1 velika porcija pizze srednje debljine
  • Otprilike 2 velika jaja sa šunkom i sirom
  • Oko 1 veći sendvič s piletinom i povrćem
  • Približno 1 srednji hamburger s prilozima

Aktivnosti:

  • Trčanje brzinom od oko 9 km/h tokom otprilike 45-60 minuta (zavisno o tjelesnoj masi)
  • Vožnja bicikla brzinom od oko 20 km/h tokom otprilike 60-75 minuta (opet, zavisno o tjelesnoj masi)
  • Aerobik klase visokog intenziteta od otprilike 45 minuta
  • Plivanje umjereno brzim tempom tokom 45-60 minuta

Važno je napomenuti da su ovi brojevi približni i mogu varirati zavisno o vašoj tjelesnoj težini, metabolizmu i drugim faktorima.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Pivski kvasac uklanja akne i čisti lice

Pivski kvasac pored mnogih ljekovitih svojstava ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Kvasac pomaže u borbi protiv...

5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u...
- Google oglasi -

Koje korake poduzeti da biste zaustavili krv iz nosa kod djece i odraslih

U sluznici nosa ima dosta kapilara, posebno u prednjem, donjem dijelu nosne pregrade, gdje najčešće i dolazi do krvarenja....

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Ovo morate pročitati

Ovo su najčešći mitovi o plodnosti

Pokušavate zatrudnjeti? Portal Sve za bebe donosi obrazloženje za...

Blagotvorna dejstva muzike

Slušanje tihe i meditativne muzike ima opuštajući efekat, jer...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas