Da li zaista znate šta se nalazi u viršlama?

0
225

kobasica

Viršle su omiljena hrana mnogih od nas, a pogotovo djece. Međutim, da li znate šta se zapravo nalazi u njima?

Kada konzumirate određenu hranu, dobro je i da znate proces koji se krije iza dobijanja te namirnice. U Americi se godišnje pojede oko 20 milijardi hot-dogova

Porijeklo imena

Amerikanci ih nazivaju “hot-dog”, jer ih rijetko jedu same, već isključivo u kifli sa senfom i kečapom. Sama viršla je mlađi rođak vjekovima poznate kobasice. Kobasica, ili “sausage” na engleskom vodi poreklo od latinske riječi “sal” što znači so, što i nije čudno, jer su viršle prepune soli. Nekada, so se koristila da bi hrana duže trajala.

Koliko ljudi vole viršle

Amerikanci pojedu oko 20 milijardi viršli godišnje! Oni obožavaju da ih jedu ljeti pečene na roštilju, a hot-dog je sastavni dio svake bejzbol utakmice.

Šta se krije u viršlama

Viršle se prije svega prave od mesa, masti životinjskog porjekla, brašna ili ovsa, bjelanaca i začina. Nekada se se za pravljenje oblika po kom su viršle poznate koristile životinjske iznutrice, a sada se za to koriste vještačka pakovanja od kolagena. Međutim, viršle koje kupujete u gotovom pakovanju imaju još nešto osim gore navedenih sastojaka. U viršlama se može naći mehanički razdvojeno meso, fruktozni sirup, goveđi bujon, natrijum nitrat i natrijum eritorbat.

Zdravstveni osvrt

Američko udruženje za istraživanje raka tvrdi da su nitrati i nitriti u viršlama u jednom istraživanju izazvale rak kod životinja koje su hranili njima. Konzumiranje velike količine viršli, slanine i mesnih prerađevina kao što je kulen, povećava rizik od dobijanja raka debelog crijeva. Velika količina viršli podrazumeva 5-6 viršli nedjeljno kod muškaraca i 2-3 viršle nedjeljno kod žena.