Ljekovito biljeGospin plašt

Gospin plašt

-

Neko se vrijeme gospin plašt nije cijenio samo zbog ljekovitosti nego i zbog čudesne snage koju je navodno imao. Alkemičari su se nadali da će s pomoću rose koja se u kapljicama skupljala na listovima te biljke neplemenite kovine pretvorili u zlato. U knjigama o ljekovitom bilju iz 16. stoljeća gospin se plaši cijenio kao najbolji lijek za rane i ženske bolesti, osobito kod tegoba s menstruacijom, a takva se primjena očuvala do danas.

DROGA: Ubiremo zelen bez korijena i dobro je osušimo. Bez mirisa je, a okus je blago trpak i gorak. Možemo ubirati i samo listove (ALCHEMILLAE FOLIUM).

- Google oglasi -

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Različite vrste rastu na livadama, pašnjacima i kamenitim tratinama na rubovima šuma, osobito u gorskim i planinskim dijelovima.

SRODNE VRSTE: U Hrvatskoj raste nešto više od desetak vrsta gospina plašta, koje razlikuju samo stručnjaci. U svrhu liječenja točno određivanje i nije potrebno jer sve vrste sadrže slične aktivne tvari. U farmaceutskoj se literaturi pod nazivom gospin plašt (Alchemilla vulgaris L.) nalazi više različitih vrsta. U Švicarskoj se najviše cijene vrste s dlanasto razdijeljenim listovima koje kod nas rastu u planinskom pojasu.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Unatoč iznimnoj popularnosti u narodnoj medicini, gospin je plašt razmjerno neistražen. Glavni su sastojci trjeslovine katehinskog tipa, različiti flavonoidi, ponešto gorkih tvari i saponina te manje količine hlapiva ulja.

DJELOVANJE I UPORABA: Djeluje kao adstringens i blago opušta grčeve (spazmolitik). Zbog spazmolitičkog djelovanja upotrebljava se za želučane i crijevne bolesti, osobito za proljeve. Preporučuje se i za ženske bolesti, osobito za prejako mjesečno krvarenje. Gospin se plašt još češće koristi izvana, kod upala u usnoj šupljini i ždrijelu, za ispiranje rana i mjehurastih kožnih ekcema. Neki ga osobito preporučaju u obliku sjedećih kupelji ili za ispiranje kod bijelog pranja.

- Google oglasi -

ČAJ: Dvije čajne žličice droge prelijemo vrućom vodom i ostavljamo da odstoji 10 minuta. Pijemo do tri šalice uvijek svježe spravljenog čaja na dan.

KUPELJI: Za sjedeću kupelj spravljamo mješavinu od gospinog plašta, hrastove kore, preslice i zobene slame. 50-60 g mješavine stavljamo u 1 litru hladne vode, grijemo do vrenja i ostavljamo da stoji 10 minuta. Iscrpinu dodajemo sjedećoj kupelji.

UPORABA U VETERINI: Kao i sve vrste droga s trjeslovinama, gospin plašt koristimo za čišćenje rana i drugih kožnih bolesti. Osušeni gospin plašt u sijenu okrjepljuje životinje i jača njihovu otpornost.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod ove razmjerno blage droge ne očekuju se nuspojave. Vrlo je prikladna za djecu.

- Google oglasi -
Prethodni članakDivlji kesten
Naredni članakLjekovita svojstva češnjaka

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čaj za gastritis i poznati narodni lijek za sve želučane tegobe – Recept

Upala želučane sluzokože, odnosno sluznice poznata je bolest pod imenom gastritis. Bolest se povezuje sa gorušicom, nadimanjem, bolovima prilikom...

Soda bikarbona i med služe kao prirodni lijek koji uništava i najopasnije bolesti

Med i soda bikarbona su sastojci koji u kombinaciji služe kao izuzetan prirodni lijek za brojne bolesti. U nastavku...

Magični napitak, čaj i vitamini koji vrlo efikasno poboljšavaju vid

Prije svega, ako pitate za mišljenje nekoga tko je koristio ovaj prirodni lijek, on će vam sa zadovoljstvom saopštiti...

9 učinkoviti i korisni savjeta za liječenje hemoroida prirodnim putem

Hemoroidi se često spominju kao bolest suvremenog društva. Premda najčešće nisu opasni, mogu biti vrlo neugodni te je stoga...
- Google oglasi -

Dijelovi namirnica koje bacate, a zapravo su jako zdravi

Dijelovi namirnica koje bacate zapravo su korisne, potpuno ste nesvjesni njihovih zdravstvenih koristi? Listovi, stabljike ili kore nekih biljaka...

Slačica biljka izvanredna kao začin i još bolja kao prirodni lijek

Osim imena slačica, postoje i druga narodna imena: mustarda, senf, ardalj, gorušica, ognjica, muštarda, mušta biljka koja se kultivira...

Ovo morate pročitati

Lijek za kurje oko i žuljeve na stopalu

Kurje oko, u medicini poznato kao clavus, jedno je...

Opekotine od sunca liječenje prirodnim preparatima

Opekotine od sunca vrlo su česta pojava u ljetnom...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas