Ljekovito biljeGospin plašt

Gospin plašt

-

Neko se vrijeme gospin plašt nije cijenio samo zbog ljekovitosti nego i zbog čudesne snage koju je navodno imao. Alkemičari su se nadali da će s pomoću rose koja se u kapljicama skupljala na listovima te biljke neplemenite kovine pretvorili u zlato. U knjigama o ljekovitom bilju iz 16. stoljeća gospin se plaši cijenio kao najbolji lijek za rane i ženske bolesti, osobito kod tegoba s menstruacijom, a takva se primjena očuvala do danas.

DROGA: Ubiremo zelen bez korijena i dobro je osušimo. Bez mirisa je, a okus je blago trpak i gorak. Možemo ubirati i samo listove (ALCHEMILLAE FOLIUM).

- Google oglasi -

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Različite vrste rastu na livadama, pašnjacima i kamenitim tratinama na rubovima šuma, osobito u gorskim i planinskim dijelovima.

SRODNE VRSTE: U Hrvatskoj raste nešto više od desetak vrsta gospina plašta, koje razlikuju samo stručnjaci. U svrhu liječenja točno određivanje i nije potrebno jer sve vrste sadrže slične aktivne tvari. U farmaceutskoj se literaturi pod nazivom gospin plašt (Alchemilla vulgaris L.) nalazi više različitih vrsta. U Švicarskoj se najviše cijene vrste s dlanasto razdijeljenim listovima koje kod nas rastu u planinskom pojasu.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Unatoč iznimnoj popularnosti u narodnoj medicini, gospin je plašt razmjerno neistražen. Glavni su sastojci trjeslovine katehinskog tipa, različiti flavonoidi, ponešto gorkih tvari i saponina te manje količine hlapiva ulja.

DJELOVANJE I UPORABA: Djeluje kao adstringens i blago opušta grčeve (spazmolitik). Zbog spazmolitičkog djelovanja upotrebljava se za želučane i crijevne bolesti, osobito za proljeve. Preporučuje se i za ženske bolesti, osobito za prejako mjesečno krvarenje. Gospin se plašt još češće koristi izvana, kod upala u usnoj šupljini i ždrijelu, za ispiranje rana i mjehurastih kožnih ekcema. Neki ga osobito preporučaju u obliku sjedećih kupelji ili za ispiranje kod bijelog pranja.

- Google oglasi -

ČAJ: Dvije čajne žličice droge prelijemo vrućom vodom i ostavljamo da odstoji 10 minuta. Pijemo do tri šalice uvijek svježe spravljenog čaja na dan.

KUPELJI: Za sjedeću kupelj spravljamo mješavinu od gospinog plašta, hrastove kore, preslice i zobene slame. 50-60 g mješavine stavljamo u 1 litru hladne vode, grijemo do vrenja i ostavljamo da stoji 10 minuta. Iscrpinu dodajemo sjedećoj kupelji.

UPORABA U VETERINI: Kao i sve vrste droga s trjeslovinama, gospin plašt koristimo za čišćenje rana i drugih kožnih bolesti. Osušeni gospin plašt u sijenu okrjepljuje životinje i jača njihovu otpornost.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod ove razmjerno blage droge ne očekuju se nuspojave. Vrlo je prikladna za djecu.

- Google oglasi -
Prethodni članakDivlji kesten
Naredni članakLjekovita svojstva češnjaka

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Očistite i poboljšajte zdravlje svoje jetre s ovih 10 namirnica

Kao najveća žlijezda u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne poslove kako bi vas održala na životu i vrhunskog zdravlja....

8 kombinacija zdravih namirnica koje mnogo više doprinose zdravlju ako se kombiniraju

Nutricionisti često kažu da je za zdravlje i dobru liniju vrlo važna kombinacija zdrave hrane. Neke su namirnice ukusne,...

Budite spremni za vrelo ljeto – Napravite sami najbolje ulje za sunčanje

Pored toga što štiti od UV zraka, sjajan je prirodan eliksir za podmlađivanje kože. Počeli ste da se sunčate...

3 prirodna sredstva koja sprječavaju mučninu u vožnji

Kinetoza, morska bolest, bolest putovanja sve je to bolest kretanja koja nastaje u transportnim vozilima, koja rezultira neugodnim simptomima...
- Google oglasi -

6 razloga zašto čaša hladna vode nije dobra za vaš zdravlje

Iako je voda neophodna za opstanak života, ona ima izvanredne zdravstvene prednosti. Ništa nije tako dobro kao ugusiti žeđ...

Osam štetnih utjecaja soli na zdravlje – Kako smanjiti unos soli?

Sol mijenja okus hrane, ali i utječe na tijelo na načine koje ne možete ni zamisliti. Primarni je izvor...

Ovo morate pročitati

Zašto je sirup od kupine dobar za zdravlje? Čaj liječi želudac

Glukoza iz kupina važan je izvor energije, a fruktoza...

Skrivene moći celera – Da li znate kako se pravi celerova sol – Recept

Celer je zdrav od korijena do sjemena i vrlo...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas