Ljekovito biljeGospin plašt

Gospin plašt

-

Neko se vrijeme gospin plašt nije cijenio samo zbog ljekovitosti nego i zbog čudesne snage koju je navodno imao. Alkemičari su se nadali da će s pomoću rose koja se u kapljicama skupljala na listovima te biljke neplemenite kovine pretvorili u zlato. U knjigama o ljekovitom bilju iz 16. stoljeća gospin se plaši cijenio kao najbolji lijek za rane i ženske bolesti, osobito kod tegoba s menstruacijom, a takva se primjena očuvala do danas.

DROGA: Ubiremo zelen bez korijena i dobro je osušimo. Bez mirisa je, a okus je blago trpak i gorak. Možemo ubirati i samo listove (ALCHEMILLAE FOLIUM).

- Google oglasi -

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Različite vrste rastu na livadama, pašnjacima i kamenitim tratinama na rubovima šuma, osobito u gorskim i planinskim dijelovima.

SRODNE VRSTE: U Hrvatskoj raste nešto više od desetak vrsta gospina plašta, koje razlikuju samo stručnjaci. U svrhu liječenja točno određivanje i nije potrebno jer sve vrste sadrže slične aktivne tvari. U farmaceutskoj se literaturi pod nazivom gospin plašt (Alchemilla vulgaris L.) nalazi više različitih vrsta. U Švicarskoj se najviše cijene vrste s dlanasto razdijeljenim listovima koje kod nas rastu u planinskom pojasu.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Unatoč iznimnoj popularnosti u narodnoj medicini, gospin je plašt razmjerno neistražen. Glavni su sastojci trjeslovine katehinskog tipa, različiti flavonoidi, ponešto gorkih tvari i saponina te manje količine hlapiva ulja.

DJELOVANJE I UPORABA: Djeluje kao adstringens i blago opušta grčeve (spazmolitik). Zbog spazmolitičkog djelovanja upotrebljava se za želučane i crijevne bolesti, osobito za proljeve. Preporučuje se i za ženske bolesti, osobito za prejako mjesečno krvarenje. Gospin se plašt još češće koristi izvana, kod upala u usnoj šupljini i ždrijelu, za ispiranje rana i mjehurastih kožnih ekcema. Neki ga osobito preporučaju u obliku sjedećih kupelji ili za ispiranje kod bijelog pranja.

- Google oglasi -

ČAJ: Dvije čajne žličice droge prelijemo vrućom vodom i ostavljamo da odstoji 10 minuta. Pijemo do tri šalice uvijek svježe spravljenog čaja na dan.

KUPELJI: Za sjedeću kupelj spravljamo mješavinu od gospinog plašta, hrastove kore, preslice i zobene slame. 50-60 g mješavine stavljamo u 1 litru hladne vode, grijemo do vrenja i ostavljamo da stoji 10 minuta. Iscrpinu dodajemo sjedećoj kupelji.

UPORABA U VETERINI: Kao i sve vrste droga s trjeslovinama, gospin plašt koristimo za čišćenje rana i drugih kožnih bolesti. Osušeni gospin plašt u sijenu okrjepljuje životinje i jača njihovu otpornost.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod ove razmjerno blage droge ne očekuju se nuspojave. Vrlo je prikladna za djecu.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,080SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Najučinkovitiji domaći piling od šećera i soli protiv strija i celulita

Kozmetička sredstva koja sadrže abrazivne elemente zovu se piling. Glavna svrha pilinga je uklanjanje nečistoća i mrtvih stanica kože. Piling...

Šta je vitamin E i koje su njegove koristi za zdravlje?

Vitamin E ima brojne koristi za zdravlje, ali ga je potrebno uzimati u odgovarajućim dozama. Najvažnija uloga vitamina E...

Ispravite svoje zdravlje i jačajte organizam uz voće neodoljivog okusa – Kumkvat!

Kumkvat je jestivo voće nalik naranči koje potječe iz jugoistočne Azije. Iako agrum oblikom i bojom podsjeća na naranču,...

Prirodni antibiotik za manje od 3€ protiv kojeg gripa nema šanse

Tokom zimskog perioda kada se manje krećemo i više jedemo naš imunitet slabi i postaje manje otporan na vanjske...
- Google oglasi -

Kako prepoznati sindrom iritabilnog crijeva i spriječiti ga

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) je funkcionalna bolest crijeva koja se karakterizira promjenama u pravilnosti stolice, nelagode, grčeva, bolom u...

Čudo u boci: Riblje ulje donosi brojne koristi za zdravlje, provjerite zašto!

Riblje ulje je jedan od najpopularnijih i najvažnijih proizvoda za zdravlje na svijetu. To je zapravo tekućina dobivena iz...

Ovo morate pročitati

Gnojno oko – Prirodni lijek protiv bolne izbočine na oku

"Gnojno oko" najčešće se nadovezuje na "crveno oko". Gnoj...

Zašto četkicu za zube moramo čistiti svaki dan?

Stomatolozi preporučaju da četkicu za zube mijenjamo minimalno svaka...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas