Ljekovito biljeGospin plašt

Gospin plašt

-

Neko se vrijeme gospin plašt nije cijenio samo zbog ljekovitosti nego i zbog čudesne snage koju je navodno imao. Alkemičari su se nadali da će s pomoću rose koja se u kapljicama skupljala na listovima te biljke neplemenite kovine pretvorili u zlato. U knjigama o ljekovitom bilju iz 16. stoljeća gospin se plaši cijenio kao najbolji lijek za rane i ženske bolesti, osobito kod tegoba s menstruacijom, a takva se primjena očuvala do danas.

DROGA: Ubiremo zelen bez korijena i dobro je osušimo. Bez mirisa je, a okus je blago trpak i gorak. Možemo ubirati i samo listove (ALCHEMILLAE FOLIUM).

- Google oglasi -

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Različite vrste rastu na livadama, pašnjacima i kamenitim tratinama na rubovima šuma, osobito u gorskim i planinskim dijelovima.

SRODNE VRSTE: U Hrvatskoj raste nešto više od desetak vrsta gospina plašta, koje razlikuju samo stručnjaci. U svrhu liječenja točno određivanje i nije potrebno jer sve vrste sadrže slične aktivne tvari. U farmaceutskoj se literaturi pod nazivom gospin plašt (Alchemilla vulgaris L.) nalazi više različitih vrsta. U Švicarskoj se najviše cijene vrste s dlanasto razdijeljenim listovima koje kod nas rastu u planinskom pojasu.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Unatoč iznimnoj popularnosti u narodnoj medicini, gospin je plašt razmjerno neistražen. Glavni su sastojci trjeslovine katehinskog tipa, različiti flavonoidi, ponešto gorkih tvari i saponina te manje količine hlapiva ulja.

DJELOVANJE I UPORABA: Djeluje kao adstringens i blago opušta grčeve (spazmolitik). Zbog spazmolitičkog djelovanja upotrebljava se za želučane i crijevne bolesti, osobito za proljeve. Preporučuje se i za ženske bolesti, osobito za prejako mjesečno krvarenje. Gospin se plašt još češće koristi izvana, kod upala u usnoj šupljini i ždrijelu, za ispiranje rana i mjehurastih kožnih ekcema. Neki ga osobito preporučaju u obliku sjedećih kupelji ili za ispiranje kod bijelog pranja.

- Google oglasi -

ČAJ: Dvije čajne žličice droge prelijemo vrućom vodom i ostavljamo da odstoji 10 minuta. Pijemo do tri šalice uvijek svježe spravljenog čaja na dan.

KUPELJI: Za sjedeću kupelj spravljamo mješavinu od gospinog plašta, hrastove kore, preslice i zobene slame. 50-60 g mješavine stavljamo u 1 litru hladne vode, grijemo do vrenja i ostavljamo da stoji 10 minuta. Iscrpinu dodajemo sjedećoj kupelji.

UPORABA U VETERINI: Kao i sve vrste droga s trjeslovinama, gospin plašt koristimo za čišćenje rana i drugih kožnih bolesti. Osušeni gospin plašt u sijenu okrjepljuje životinje i jača njihovu otpornost.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod ove razmjerno blage droge ne očekuju se nuspojave. Vrlo je prikladna za djecu.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Kupus dijeta za brzo mršavljenje – 5 kilograma manje za 7 dana

Kupus dijeta za brzo mršavljenje je niskokalorična dijeta koja traje 7 dana. Postoji više verzija ove iste dijete, ali...

Koje voće koristiti za mršavljenje

Voće je prirodna gotova grickalica prepuna vitamina, vlakana i drugih hranjivih tvari koje podržavaju zdravu prehranu. Za kratko vrijeme...

Škripanje zubima po noći (bruksizam) uzroci i liječenje

Škripanje zubima (poznato kao bruksizam) često je povezano sa stresom ili tjeskobom. Savremena stomatologija, kakvu danas poznajemo, vremenom je...

Šta je rozacea i kako se može liječiti prirodnim putem

Ako vaše lice izgleda kao da je pocrvenilo i imate izbočine koje su pomalo slične aknama, možda imate kožnu...
- Google oglasi -

Za šta je dobar indijski orah i koliko je dozvoljeno dnevno da se pojede

Potiče iz Brazila ali se danas najviše proizvodi u Indiji, i na našim tezgama ponovo mogu da se nađu...

Hrana koja se može pohvaliti svojim dobrobitima za zdravlje crijeva

Znate i vi da je poželjno sačuvati zdravlje crijeva. Bez zdrave probave nema dobrog zdravlja a za zdravlje crijeva...

Ovo morate pročitati

Kako prepoznati bolujete li od hiperaktivnosti

Svi se ponekad vrpoljimo ili patimo od nedostatka koncentracije....

Polakizurija – Koji su mogući uzroci da imate čest nagon na mokrenje

Zdrav čovjek mokri prosječno pet puta u 24 sata,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas