Gospodar zdravlja: Njegovo veličanstvo češnjak

0
491

bijeli lukPotječe iz centralne Azije, ali vrlo brzo se proširio sve do Mediterana i afričkog kontinenta. Znamo za okus i miris češnjaka, koji ljude uglavnom tjera da ga vole ili mrze, ali koliko je zbilja zdrav taj sastojak koji ljudi koriste već 5000 godina?

Prije gotovo 5000 godina uzgajali su ga Asirci, Egipćani, stari Grci i Židovi, a kasnije su njegov uzgoj preuzeli Rimljani. Oduvijek ga se koristilo u gastronomske, ali i u medicinske svrhe.

Veliki grčki matematičar Pitagora češnjak je nazivao „kraljem začina“, ne samo zbog okusa već i zbog utjecaja na zdravlje. U narodnoj i tradicionalnoj medicini oduvijek zauzima važno mjesto.

Češnjak se smatra i prirodnim antibiotikom i čuvarom imuniteta, a u prilog njegovoj snazi govori i to kako može ubiti razne vrste bakterija.

Konzumiranje češnjaka na prazan želudac pomaže u prevenciji i liječenju velikog broja bolesti, a uzimanje na pravi način čini ga prirodnim antibiotikom. Zato, neka vas ne bude puno briga ako nekom „smrdite“, neka ste vi nama čili i puni zdravlja!

U nastavku, donosimo vam deset najvažnijih učinaka češnjaka na zdravlje:
– Sprječava starenje i začepljenje arterija
– Značajno smanjuje kolesterol u krvi
– Jača imunitet
– Ubija veliki broj bakterija
– Vrlo je učinkovit u borbi protiv srčanih bolesti
– Snižava krvni tlak i ima protuupalna svojstva
– Prirodni je antibiotik, te je učinkovit lijek za uobičajene prehlade
– Dobar je i za poremećaje živčanog sustava
– Pomaže u ubijanju štetnih stanica
– Djeluje kao antikoagulans čime smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Izvor: Punkufer.hr