ZdravljeGrčevi cijelog tijela

Grčevi cijelog tijela

-

grč cijelog tijelaNapadaji grčeva koji zahvaćaju mišiće čitavoga tijela nazivaju se konvulzije. Takvi su grčevi najčešće praćeni poremećajem svijesti. Padavica se javlja grčevima čitavoga tijela. Zbog toga se svaki napad grčeva uspoređuje s tom bolešću.

Veliki napad padavice (grand mal) najtipičnija je pojava te bolesti. Napad započinje naglim gubitkom svijesti. Bolesnik se odjednom sruši, bez obzira na mjesto i opasnost koja iz toga proizlazi. Pad je praćen snažnim krikom, urlikom. Svi mišići tijela maksimalno su napeti, ruke privučene tijelu, šake stisnute, noge ispružene, krute. Glava je zabačena, zjenice proširene, koža postaje plava.

Ta faza traje od pola do jedne minute, najduže tri minute. Nakon toga počinju jaki trzaji čitavoga tijela. Bolesnik se baca po podu, glavom udara o pod, mišići za žvakanje u stalnom su grču tako da se usta ne mogu otvoriti, gotovo redovito ugrize se za jezik, slina postaje krvava, obilna: za vrijeme napada se pomokri ako mokraćni mjehur nije bio prazan. Pošto grčenje prestane, bolesnik je još neko vrijeme bez svijesti. Kada se osvijesti, ne sjeća se ničega i zbunjeno promatra oko sebe.

- Google oglasi -

Histeričan napadaj može dati sliku koja podsjeća na padavicu. Za okolinu bolesnika takav napadaj predstavlja dramatično stanje. Međutim, do napadaja nikada ne dolazi bez prisustva drugih ljudi. Histerična osoba mora imati publiku. Napadaju obično prethode sukobi, svađe, neispunjeni zahtjevi i želje. Histerik se naglo sruši na pod, ali oprezno, pazeći da se pri padu ne ozlijedi. Koprca se po podu, rukama besciljno mlatara, često ispušta različite glasove, krikove, koji put govori, psuje, stenje. U ustima sakuplja slinu koju stalno žvače tako da postaje puna mjehurića zraka i bijela poput mlijeka. Vrlo se rijetko ugrize za jezik. Takav oblik histerične reakcije, kada se oponaša napadaj padavice, uglavnom susrećemo u primitivnih osoba.

Iznenadno grčenje cijeloga tijela može nastati i u trudnica. Javlja se ne samo u toku trudnoće nego i za vrijeme poradanja, zatim još jedno vrijeme poslije poroda. Čitav napad jako podsjeća na padavicu, može se javiti za vrijeme spavanja i u budnom stanju, započinje ukočenjem čitavoga tijela, “okretanjem očima”, stiskanjem zubi i na kraju trzajima svih mišića.

U trudnica je to vrlo ozbiljna bolest i naziva se eklampsija, nastaje zbog poremećaja u mozgu koji su uzrokovani trudnoćom. Broj takvih poremećaja znatno se smanjio zahvaljujući zaštitnim mjerama i stalnoj zdravstvenoj kontroli trudnica. Nekada su žene uglavnom umirale od te bolesti. Današnje mogućnosti liječenja znatno su smanjile smrtnost od takvih poremećaja. Važno je da bolesnica dođe što hitnije u bolnicu već nakon prvih znakova bolesti.

Mnoge bolesti mozga mogu dovesti do padavici sličnih grčeva tijela. Uzrok mogu biti krvarenja u mozak, upale, tumori i povrede mozga, promjene u mozgu izazvane sunčanicom.

Nedovoljan dovod kisika u mozak redovito izaziva gubitak svijesti i grčeve. Takav manjak kisika može biti posljedica utapljanja, gušenja, pokušaja vješanja, zatim manjka kisika u atmosferi koja se udiše. Kada količina kisika u atmosferi padne ispod 6 posto, osim gubitka svijesti redovito se javljaju grčevi koji su u potpunosti slični napadaju padavice. Nedovoljna opskrba mozga kisikom može biti posljedica poremećenoga transporta kisika krvlju.

- Google oglasi -

Uzrok može biti trovanje ugljičnim monoksidom, koji blokira crvena krvna zrnca i onesposobljuje ih da prenose kisik. I srčane bolesti mogu oštetiti srce i onesposobiti ga do te mjere da zataji kao “pumpa za tjeranje krvi”. Grčevi će se redovito javljati ako se srčana akcija naglo uspori (srčani blok), ili ako se rad srca jako ubrza. Kod male djece do grčeva dolazi u stanju povišene tjelesne temperature (febrilne konvulzije). Takvi grčevi počinju se javljati tek poslije 6 mjeseci života pa do pete godine. Za roditelje grčevi su uvijek alarmantan znak, pa se redovito traži najhitnija liječnička intervencija. Ali takvi grčevi uglavnom ne ostavljaju teže posljedice i smrtnost je vrlo rijetka. Do dolaska liječnika dijete valja zaštiti od povreda, položiti ga na bok da se ne uguši slinom i nastojati što hitnije sniziti tjelesnu temperaturu trljanjem tijela alkoholom, zatim hladnim oblozima i kupkama. Težina stanja ovisi o težini osnovne bolesti.

Tetanus je karakterističan po grčevima mišića. Obično započinje grčenjem mišića lica, da bi se poslije ukočilo čitavo tijelo. Povremeno dolazi do pojačanih stezanja mišića. Dugotrajniji napad ukoči mišiće za disanje, bolesnik prestaje disati i umire od zagušenja.

Toplinski grčevi nastaju kad je čovjek izložen visokim temperaturama. Pojačanim znojenjem gubi se mnogo tekućine i soli. Ako se gubitak ne nadoknadi pijenjem, javit će se niz smetnji, među kojima i grčevi tijela. Do grčeva najčešće dolazi naglo, traju nekoliko minuta i ponavljaju se poslije kratkoga prekida. Pretežno se javljaju na radnom mjestu gdje proces proizvodnje uzrokuje povišenu temperaturu okoline. Grčevi se mogu spriječiti pijenjem slane vode.

Jače smanjenje šećera u krvi, osim nesvjestice može dovesti do padavice sličnih grčeva. I otrovi izazivaju grčeve. Najčešći su uzrok: ugljični monoksid, DDT, preparati koji se upotrebljavaju za uništavanje gamadi, zatim olovo, benzol, nikotin, kofein, strihnin.

Grčevi čitavoga tijela javljaju se i kod drugih bolesti:

– Zatajivanje rada bubrega i nakupljanje otpadnih tvari u tijelu (uremija), uglavnom u posljednjoj fazi bolesti.
– Dekompresiona bolest, tj. prebrzi prijelaz iz atmosfere visokoga atmosferskog tlaka (kesoni, ronjenje) u uvjete normalnoga tlaka.
– Oštećenje mozga povredom, alkoholizmom, dugotrajnim visokim tlakom.
– Dugotrajno pojačano disanje u stanju mirovanja (hiperventilacija) osim vrtoglavice može izazvati i padavici slične grčeve.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čuvajte svoje srce: Ovo su namirnice koje će vam pomoći u tome

Bolest srca vodeći je uzrok smrti građana SAD-a, pokazalo je jedno od posljednjih istraživanja koje je provela organizacija Health...

Stari narodni lijek za katar debelog crijeva – kolitis

Upalna bolest crijeva ili engl. Inflammatory bowel disease (IBD) općeniti je termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest,...

Čaj za gastritis i poznati narodni lijek za sve želučane tegobe – Recept

Upala želučane sluzokože, odnosno sluznice poznata je bolest pod imenom gastritis. Bolest se povezuje sa gorušicom, nadimanjem, bolovima prilikom...

Soda bikarbona i med služe kao prirodni lijek koji uništava i najopasnije bolesti

Med i soda bikarbona su sastojci koji u kombinaciji služe kao izuzetan prirodni lijek za brojne bolesti. U nastavku...
- Google oglasi -

Magični napitak, čaj i vitamini koji vrlo efikasno poboljšavaju vid

Prije svega, ako pitate za mišljenje nekoga tko je koristio ovaj prirodni lijek, on će vam sa zadovoljstvom saopštiti...

9 učinkoviti i korisni savjeta za liječenje hemoroida prirodnim putem

Hemoroidi se često spominju kao bolest suvremenog društva. Premda najčešće nisu opasni, mogu biti vrlo neugodni te je stoga...

Ovo morate pročitati

Lubenicu jedemo pogrešno cijeli život, uvjerite se sami u to

Zaboravit ćete način na koji ste do sada rezali...

Ovaj proizvod nešto je najgore što možete imati u frižideru!

Kokoši se tove antibioticima i hormonima, a losos sojom...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas